Kreodi arkisto


 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku



Kreodi  2 / 2005 

 Artikkelit


Sibbolethin avulla WebVoyageen  

Marjatta Ojala

  

Tampereen ammattikorkeakoulun kirjasto aloitti maaliskuussa 2005 HAKA-pilottiprojektin, jonka tarkoituksena oli mahdollistaa TAMKin kirjaston asiakkaille kirjautuminen WebVoyageen Sibbolethilla (lisätietoja HAKA-projekteista on luettavissa CSC:n sivuilta: http://www.csc.fi/suomi/funet/middleware/projektit/index.phtml )

Sibboleth-kirjautumisessa asiakkaalla on mahdollisuus käyttää kotiorganisaationsa atk-verkon käyttäjätunnuksia myös kirjastojärjestelmään kirjautuessaan. Verkkotunnusten käyttö TAMKin kirjaston WebVoyageen, eli Tarkkaan, kirjautumisessa, on palvelun käytettävyyden kannalta mainio uudistus, sillä verkkotunnuskirjautumisessa asiakkaan ei enää tarvitse muistaa erikseen kirjastokortin ja PIN-luvun yhdistelmää vaan TAMKin keskitetyn käyttäjänhallinnan mahdollistama yhden käyttäjätunnuksen ja salasanan pari toimii myös kirjastojärjestelmään tunnistautumisessa.

Pilottiprojektin hakemuksen hyväksynnän jälkeen Sibboleth-projekti lähti käyntiin projektisuunnitelman teolla ja tavoitteiden sekä tehtäväkartoituksen laadinnalla. Ensimmäisenä tehtävänä oli löytää ja yhtenäistää sekä TAMKin kirjaston että Ldap -hakemiston kutakin henkilöä uniikisti identifioiva tekijä. Lisäksi atk-keskuksen tuli varmistaa, että TAMKissa aikaisemman HAKA-projektin aikana luotu Identity Provider –palvelin olisi HAKA-infrastruktuurin uusimpien periaatteiden mukainen ja pystyisi kommunikoimaan oikein CSC:n Patron Authentication Adapterin (PAA) kanssa.

Pilottia päätettiin ensin testata suppealla asiantuntijaryhmällä kirjaston testitietokannassa ja saman testauksen aikana oli tarkoitus myös kokeilla kirjastotietokannan asiakastietojen päivitystä koneellisesti, jotta datan yhtenäistäminen olisi mahdollisimman automatisoitua. Voyager– kirjastojärjestelmän versiovaihdos Unicodeen elokuussa aiheutti kuitenkin ohjelmistollisen virheen skandinaavisten merkkien toiminnassa järjestelmässä ja tämän vuoksi automatisoidusta asiakastietojen päivityksestä oli luovuttava. Huomattava määrä käsin tehtyä asiakastietojen päivitystä jouduttiin tekemään tietojen yhtenäistämiseksi.

Testitietokannassa tehtyjen muutosten ja korjausten jälkeen projekti siirrettiin yleiseen käyttöön kirjaston tuotantotietokantaan Tarkkaan lokakuun 2005 alussa. Kirjasto kokosi asiakaskunnasta pienen 18 henkilön suuruisen ydintestaajajoukon, joka sitoutettiin testaukseen viikkotasoisilla pienehköillä kyselyillä ja testauskehotuksilla. Ydinryhmän testijakso jatkuu joulukuun 2005 alkuun saakka. Testiryhmältä on nyt jo saatu hyvin paljon positiivista ja kannustavaa palautetta ja uutta kirjautumistapaa on pidetty erittäin hyvänä ja tärkeänä uutena palveluna. Testauksesta saadun palautteen pohjalta voidaan sanoa että asiakkaat ovat kokeneet verkkotunnusten käytön todella helpoksi ja palvelua nopeuttavaksi ja helpottavaksi uudistukseksi.

Pilottiprojekti päättyy vuoden 2005 lopussa ja yhtenä pilotin tarkoituksista onkin tuottaa dokumentaatiota projektin vaiheista sekä auttaa yleistasoisella ohjeistuksella muitakin korkeakoulukirjastoja ottamaan omassa organisaatiossaan käyttöön Sibboleth-kirjautumisen WebVoyageen. Projektin tuloksia voivat hyödyntää kaikki Suomen korkeakoulukirjastot ja korkeakoulujen atk-keskukset. Projektin vaiheita ja tuloksia esitellään korkeakoulujen yhteisissä tilaisuuksissa aina tarpeen mukaan.


Marjatta Ojala, suunnittelija
TAMKin kirjasto 

 

 




 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku