Kreodi arkisto


 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku



Kreodi  1 / 2007 

 Matkalla


BOBCATSSS 

Eeva-Liisa Eskola

  

Onko BOBCATSSS kaivuri vai ilves?

Ei kumpikaan. BOBCATSSS on kirjasto- ja tietopalvelualan sekä informaatiotutkimuksen symposium, joka järjestetään EUCLID:n (European Association for Library & Information Education and Research) tuella. Nimi BOBCATSSS tulee vuonna 1993 ensimmäisen kerran järjestetyn symposiumin osallistujayliopistojen kotikaupunkien nimien alkukirjaimista (Budapest, Oslo, Barcelona, Copenhagen, Amsterdam, Tampere, Stuttgart, Szombately, Sheffield). Nykyään verkostoon kuuluu useita muitakin maita ja symposiumiin osallistutaan myös Euroopan ulkopuolelta kuten USA:sta, Aasiasta ja Afrikasta. Symposiumin käytännön järjestelyistä vastaavat yhteistyössä alan opiskelijat kolmesta eri eurooppalaisesta korkeakoulusta. BOBCATSSS järjestetään vuosittain tammikuussa ja esitysehdotuksia voivat alan tutkijoiden ja ammattilaisten lisäksi lähettää myös opiskelijat, joten se tarjoaa mahdollisuuden myös käytännön ja tutkimuksen parissa aloitteleville tuoda esille projektejaan.

Tämänvuotisen Prahan symposiumin aiheena oli tietopalvelujen markkinointi. Tavoitteina oli antaa yleiskatsaus uusista ideoista ja konsepteista sekä esitellä myös jo vakiintuneita markkinointikeinoja ja -välineitä. Symposiumissa oli 22 ohjelmasessiota, joissa oli yhteensä kuutisenkymmentä esiintyjää 20 maasta. Samaan aikaan luentosessioiden kanssa oli käynnissä workshopeja ja posteriesityksiä. Sessioiden aiheina olivat mm. asiakastyytyväisyys, markkinointistrategiat, brandit, markkinointi elektronisessa ympäristössä, erikoiskohderyhmämarkkinointi, Business Intelligence (BI) ja Competitive Intelligence (CI), alan koulutuksen ja ammatin markkinointi sekä digitaalisen tiedon markkinointi, kirjastojen tunnetuksi tekeminen ja markkinointiviestintä.


Prahan kansalliskirjasto sijaitsee Klementinumin historiallisessa rakennuskompleksissa.
















Osallistuin symposiumiin Turun AMK:n kirjaston hallinnoiman ICT-kirjasto-tietopalvelu alueellisena tietokeskuksena -projektin vetäjän ominaisuudessa. Opetusministeriön osarahoittaman hankkeen yhteistyökumppaneina ovat Turun kauppakorkeakoulun kirjasto-tietopalvelu, Åbo Akademis bibliotek ja Turun AMK:n tietotekniikan ja kirjasto- ja tietopalvelualan koulutusohjelmat. Yhtenä tavoitteena projektissa on selvittää ja kokeilla, minkälaisia elinkeinoelämälle suunnattuja uusia tietopalvelukonsepteja kirjastoille voidaan kehittää. Tämän vuoksi seurasinkin esityksiä, joissa käsiteltiin Business ja Competitive Intelligence -aiheita eri näkökulmista sekä sitä, miten tieto- ja tietopalvelualan ammattilaiset ja organisaatiot voivat olla BI- ja CI- informaatioprosesseissa mukana. Kiinnostuksen kohteenani olivat myös esimerkit onnistuneista tietopalveluihin liittyvistä projekteista korkeakoulujen ja yritysten välillä.

Professori Liwen Vaughanilla (University of Western Ontario) oli mielenkiintoinen esitys uusien palvelujen kehittämisen kannalta. Hänen erikoisalojaan ovat mm. tiedonlouhinta, hakukone-evaluointi ja webometriikka, jolla tarkoitetaan verkon tietovarantojen, rakenteiden ja teknologioiden käytön analyysia kvantitatiivisten metodien avulla. Professori Vaughan selvitti esityksessään mitä eri webin tiedonlouhintatekniikat (web content mining, web structure mining, web usage mining) käytännössä tarkoittavat sekä valaisi case-esimerkin avulla, miten niitä sovelletaan kartoitettaessa yritysten kilpailuasemia. Vaughanin mukaan tietopalvelualoilla työskentelevät voivat louhimalla webin tietoa tuottaa uusia palveluja asiakkaille. Palvelujen varsinainen markkinoiminen jäi aikataulun vuoksi käsittelemättä, mutta esityksen pääanti olikin metodeissa.

Josef Hergetin esitys liittyi myös internetiin. Herget toimii informaatiotutkimuksen laitoksen johtajana Churin ammattikorkeakoulussa Sveitsissä ja hän esitteli www-sivustojen hakutoimintojen parantamiseen liittyvä projektia, jossa oli kehitetty kahden korkeakoulun ja konsulttiyritysten kanssa laajojen www-sivustojen hakutoimintojen arviointimenetelmä eri teollisuudenaloille. Arviointityökalu koostui 47 eri kriteeristä, jotka käsittivät hakuindeksin, kyselyiden ja dokumenttien vastaavuuden, käyttäjäinteraktion ja hakutuloksen eri aspekteja.

Arviointivälineen kehittämisen ja testaamisen jälkeen 700 yritykselle tarjottiin ilmaista websivustohaun arviointia sekä benchmarking-vertailua samanlaisten yritysten kanssa. Korkeakoulujen opiskelijat osallistuivat arviointityöhön. Kaksi projektissa mukana ollutta konsulttiyritystä tarjosivat lisäksi maksullista konsultaatioapua yritysten sivustohakutoimintojen kehittämiseksi. Projektia markkinoitiin lehdistössä koko maassa ja lisäksi järjestettiin tapahtuma, johon kutsuttiin osallistuneiden yrityksen lisäksi muitakin yrityksiä. Tapahtumasta raportoitiin myös lehdistössä. Hergetin mukaan projekti onnistui hyvin kaikkien osapuolten kannalta. Korkeakoulujen osaaminen tuli hyvin esille ja yritykset pystyivät markkinoimaan ja myymään konsultointipalvelujaan muille yrityksille, jotka taas hyötyivät web-sivustojensa käytettävyyden paranemisesta.

Omassa esityksessäni kerroin hankkeessamme toteutetusta yritysten tiedon- ja tietopalveluntarvekyselyn tuloksista sekä toin esille palvelujen markkinoinnin ja tuotteistamisen näkökulmia. Symposiumjulkaisu ja esitykset julkaistaan kevään aikana verkossa BOBCATSSS 2007 kotisivulla.

Tiiviin konferenssiohjelma lisäksi osanottajille oli järjestetty mahdollisuus tutustua Prahan kirjastoihin ja iltavastaanotoilla verkostoitumisen ohella maisteltiin paikallisia herkkuja runsaista ruokapöydistä.
Vuoden 2008 symposium järjestetään Kroatian Zadarissa 28.-30. tammikuuta teemalla Providing Access to Information for Everyone, ja esitysehdotuksien abstraktien viimeinen jättöpäivä on 15.5.2007.



Klementinumin tähtitorni______________________________Barokkityylinen kirjastosali vuodelta 1722


Eeva-Liisa Eskola, projektipäällikkö
Turun amk

BOBCATSSS 2007
BOBCATSSS 2008
EUCLID
ICT-kirjasto-tietopalvelu alueellisena tietokeskuksena -projekti

 

 

 




 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku