Kreodi arkisto


 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku



Kreodi  3 / 1999 

 Artikkelit


Yhteistyösihteerin kuulumisia 

Meri Kuula-Bruun

  

Opetusministeriön koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma Koulutus ja tutkimus v 1999-2004 on parhaillaan lausuntokierroksella ennen lopullista hyväksymistään. ARENEn kirjasto- ja tietopalveluryhmä käsitteli suunnitelmaa kokouksessaan 7.9.1999. Työryhmä katsoi kehittämissuunnitelman ottavan erinomaisesti huomioon ammattikorkeakoulut tasa-arvoisena korkeakoulutuksen muotona yliopisto-opetuksen rinnalla.

Suunnitelmassa mainitaan kirjastojen ja tietopalvelujen sekä koko tietohallinnon kehittämisen yhteydessä keskitetty rahoitus sekä ammattikorkeakoulu- että yliopistokirjastoille. ARENEn kirjastotyöryhmä kiinnitti tähän kohtaan erityistä huomiota ja on tehnyt asiaa tukevan lausunnon. Siihen lisättiin vielä toivomus FinELibin keskitetystä rahoituksesta ammattikorkeakouluille. Tähän lausuntoon yhtyivät seuraavana päivänä ammattikorkeakoulukirjastojen johtajat kokouksessaan Lahdessa. Lausunto liitetään amk-rehtorien antamaan koko kehittämissuunnitelmaa koskevaan lausuntoon joka menee OPM:lle syyskuun loppuun mennessä.

Suunnitelmassa puhutaan myös yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteisestä kirjastojärjestelmästä. Ammattikorkeakoulukirjastojen oma Linnea2-projektiryhmä on ottanut tämän huomioon selvittäessään ammattikorkeakoulukirjastojen mahdollisuuksia liittyä mukaan yliopistojen yhteiseen uuteen järjestelmään. Linnea2-projektia selvitetään toisaalla tässä numerossa.

FinELib-projekti on ollut aikaa vievä ja suuritöinen ja sellaisena jatkuneekin. Ammattikorkeakoulujen rahoitus on edelleen epäselvää. Olen selvittänyt Iris Tahvanaisen kanssa ammattikorkeakouluille tärkeimmät elektroniset tietokannat ja lehdet, joiden rahoittamisen tärkeysjärjestystä pohditaan OPM:ssä. Ebscohan on jo ensi vuodeksi rahoitettu. Tärkeimmät ja kalleimmat meillä nyt olevista ovat Ebsco, Ovid, IEL ja ABI.

FinELibin organisaatiota ollaan muuttamassa pysyvämmäksi. Kaikki on vielä arvailujen varassa, mutta seuraamme tilannetta ja pyrimme aktiivisesti vaikuttamaan siihen, miten päätösvalta turvataan demokraattisesti sidosryhmille. ARENEn kirjastoryhmä suosittaa etevää edustajaamme Iris Tahvanaista jatkamaan johtoryhmässä. FinELibin hallintomalli samoin kuin tulevan Linnea2:n hallintomalli liittyvät toisiinsa, toinen voi olla mallina toiselle. Helsingin yliopistokirjaston Kansalliskirjastostrategia-luonnoksessa on nähtävillä heidän kaavailujaan FinELibin hallintomallista. Olisi hyvä jos mahdollisimman moni tutustuisi siihen ja kommentoisi asiaa.

Ammattikorkeakoulukirjastojen Linda-tunnukset ovat valmiit. Neuvottelut lehtien liittämisestä Lindaan käynnistynevät tuota pikaa. On mahdollista että työhön tulisi ainakin joku ammattikorkeakoulukirjastoista, jotta ylläpito olisi jatkossa yksinkertaisempaa. Yliopistojen TILKE-hankesivuilla on jo nähtävissä ammattikorkeakoulukirjastojen OPM:n ja EU:n rahoittamat yhteishankkeet.

Osallistuin elokuussa IFLA-konferenssiin (IFLA = International Federation of Library Associations) Bangkokissa, jossa sain olla mukana ARENEn ja Suomen tieteellisen kirjastoseuran edustajana. IFLAa käsitellään toisaalla Kreodissa, mutta omana kommenttinani sanoisin, että Suomen demokraattisella (vielä!) ja hyvin kehittyneellä kirjastolaitoksella on muille paljon annettavaa. Ujostelemme turhaan omaa osaamistamme ja haemme joskus liikaakin neuvoja ulkomailta. Osaamme monet asiat paremmin ja voisimme konsultoida muita. Kirjastojen verkostoituminen on Suomessa jo pitkällä. Erityisesti ammattikorkeakouluissa kirjastojen integroituminen opetukseen toteutuu tehokkaasti monessa paikassa, samoin erilaiset yhteisprojektit ammattikorkeakoulukirjastojen ja alueen elinkeinoelämän ja muiden tahojen kanssa. Suomessa on myös pitkälle kehittynyt kansallinen elektroninen kirjasto-projekti. Voisimme siis hyvin mennä näyttämään esimerkkiä muille.

ARENEn kirjastoryhmä miettiikin seuraavaan IFLAn kokoukseen Jerusalemissa ensi kesänä suomalaisten ammattikorkeakoulukirjastojen yhteistä esiintymistä jonkin teeman ympärillä. Näyttelytila voi olla kallista, mutta sitäkin voi yrittää. Work-shopeihin on hankalaa päästä, mutta yritetään kuitenkin aktiivisesti. Olen lupautunut selvittämään asiaa. Jos teillä kentällä on hyviä ideoita, antakaa kuulua. Kieli ei saa olla este, vaikka Thaimaassa se oli, lähinnä ymmärtämisen puolella.

Yhteistyösihteeri-projektin jatko on ilmeisesti ensi vuodeksi turvattu. OPM on luvannut alustavasti kustantaa vuoden 2000. Jatkosuunnitelmiakin jo tehdään.

Mahdollisuuksia ja muutosenergiaa -julkaisu (Muistioita ja selvityksiä Suomen ammattikorkeakoulujen kirjasto- ja tietopalveluista) on vihdoin ilmestynyt. Olen lähettänyt julkaisun kaikille ammattikorkeakoulukirjastoille kirjastojen yksikkömäärien mukaan. Lisäkappaleita saa minulta ARENEsta.

Haluan kiittää niistä monista ammattikorkeakoulukirjastoihin tehdyistä vierailuista, joihin minulla on ollut mahdollisuus tähän asti. Kaikki vierailut ovat olleet antaneet arvokasta tietoa ja uusia näkökulmia ammattikorkeakoulukirjastojen arkeen. Samalla olo on ollut kuin prinsessalla; on tuotu ja viety, kestitetty ja huolehdittu ja hauskaakin on pidetty. Mutta ennen kaikkea olen saanut kuulla asiaa kirjastojen toiminnasta. Tällaiset vierailut ovat paras tapa saada kokonaisnäkemystä kentästä ja välttämätöntä itsevarmuutta kun joudun selvittämään muualla asioitamme.



Meri Kuula-Bruun, ammattikorkeakoulukirjastojen yhteistyösihteeri, ARENE ry, meri.kuula-bruun@arene.aka.fi 

 

 




 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku