Kreodi arkisto


 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku



Kreodi  2 / 2008 

 Artikkelit


Eespäin kohti muutosta - AMK-kirjastopäivät Tampereella 

Outi Aaltonen
Kaisa Rissanen
Jari Tyrväinen

  

Ammattikorkeakoulukirjastoväki kokoontui kesäkuussa Tampereelle yhdennentoista kerran yhteisille päiville kouluttautumaan ja verkostoitumaan. Tampereen konservatoriolla järjestetyn kaksipäiväisen tapahtuman teemana oli Eespäin kohti muutosta. Järjestelyistä vastasivat Pirkanmaan ja Tampereen ammattikorkeakoulujen kirjastot.

Kirjastojen henkilökunnasta muodostettu kahdeksan hengen suunnittelutiimi aloitti työnsä jo edellisen vuoden elokuussa. Ainoana tavoitteenaan ryhmällä oli järjestää kaikkien aikojen parhaat AMK-kirjastopäivät. Päivistä saadun palautteen perusteella tässä onnistuttiinkin. Suuri kiitos menestyksestä kuuluu suunnittelutiimin lisäksi aidolla Manse-hengellä järjestelyistä vastanneille kirjastolaisille. PIRAMKilainen ja TAMKilainen osaaminen täydensivät toisiaan hienosti, mikä sai pienetkin yksityiskohdat loksahtamaan kohdalleen.

Päivien puhujiksi valittiin arvokeskustelijoita, joilla on tärkeän sanottavan lisäksi myös kyky välittää sanomansa mielenkiintoisella tavalla. Päivien sisällöllinen kaari rakentui yleisestä erityiseen: muutoksen filosofiasta kirjastoalan tulevaisuutta käsitteleviin aiheisiin. Päivien kulttuuri- ja virkistysohjelma antoi mahdollisuuden tutustua kollegoihin ja Tampereeseen. Suunnistus Pyynikin harjulla Tampere-aiheisine kysymyksineen ja iltamat Tampereen työväentalolla olivat oiva lisä asiapitoiseen ohjelmaan.


Päivät avasi PIRAMKin rehtori Olli Mikkilä, joka painotti kirjastojen roolia oppimisympäristönä. Hänen mukaansa kirjastot ovat vastanneet hyvin niille asetettuihin haasteisiin ja tuottaneet muuttuvissa olosuhteissa yksilöllistä palvelua.

Martti Telkin puheenvuoro käsitteli arvoviestejä. Hän korosti asenteen merkitystä palvelutyössä: myönteisyys avaa onnistumisen ovet, kielteisyys sulkee ne. Hänen mukaansa arvon kokeminen pitää meidät vauhdissa. Olennaista on myös itsensä arvostaminen, jonka perustana on "I like myself" -tunne. Jos asenne on kunnossa, uskallamme kysyä itseltämme, millä mielellä asiakas lähti luotamme.

Timo Airaksisen aiheena oli muutoksen vaikeus. Hän esitti muutoksen lähtökohtaisesti myönteisenä kehityksenä, sillä ilman muutosta ei ole tilaa uusille ajatuksille ja mahdollisuuksille.

Jaana Venkula puolestaan käsitteli eettisyyttä arjen toiminnassa ja päätöksenteossa. Hänen mukaan eettiset päämäärät ovat samat kuin tieteen päämäärät: totuuden tavoittelu ja kauneuden lisääminen.

Tampereen kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto määritteli puheenvuorossaan kirjaston epäkaupalliseksi, riippumattomaksi tilaksi, joka tarjoaa laatua, luotettavuutta ja löydettävyyttä. Monipuolinen aineistokokoelma tuo löytämisen iloa, jonka kirjasto tarjoaa kaikille kansalaisille.

Lämminhenkiset, rempseät ja ratkiriemukkaat iltamat järjestettiin Tampereen työväentalolla. Jugend-tyylinen juhlasali Konsu tarjosi hienot puitteet vanhaa iltamaperinnettä kunnioittaneelle juhlalle. Monipuolinen ohjelma tarjosi teatteria, runonlausuntaa, musiikkia sekä tanssit. Illan kuluessa mentiinkin sujuvasti tunnelmasta toiseen.

"Samassa veneessä" -näytelmäkappaleesta ei puuttunut rakenteelliseen kehittämiseen liittyvää vauhtia ja vaarallisia tilanteita, kun PIRAMKin ja TAMKin kirjastolaiset kohkasivat vahvasti eläytyen kuvaelman käänteissä. Kokonaan uusi perinne aloitettiin, kun Amkit-konsortio jakoi ensimmäiset KVAK-palkinnot huomionosoituksena ansioituneille amk-kirjastolaisille. Koskettavuudellaan salin hiljensi Jukka Rantasaaren dramaattinen runonlausuntaesitys "Betonimyllärin poika", jonka hän oli koostanut tamperelaisten nykyrunoilijoiden Juha Siron, Risto Ahdin ja Panu Tuomen tuotannosta. Illan yhtyeet: Punapappi, Tapsa ja Retrotytöt sekä Teppo Karell & Humpuukimaakarit pitivät tunnelman katossa lauluillaan ja musisoinnillaan.

Toisen päivä alkajaisiksi Ulla Ohvo ja Tarja Takaranta jakoivat rautaisannoksen AMKIT-konsortiotietoa. Heidän jälkeensä entinen AMKIT-konsortiolainen Katri Vänttinen valotti muutosta nykyisen työnantajansa YLEn näkökulmasta. YLEssä muutokset ovat olleet organisaatiotasolla vähintäänkin yhtä nopeita kuin ammattikorkeakouluissa ja muuttuvan mediaympäristön tuomat haasteet vielä konkreettisempia kuin AMK-kirjastoissa.

Marja Kallioniemi ja Maija Haaramo kertoivat, miten tiedosta rakennetaan tietämystä sosiaalisen median ja kirjaston avustuksella virtuaalisessa oppimisympäristössä. He ovat kehittäneet PIRAMKin Ikaalisten toimipisteessä ongelmaperustaiseen oppimiseen perustuvaa eXpertia-oppimisympäristöä.

Päivien kansainväliset vieraat Rien Brouwers ja Ellen Simons olivat Avansin korkeakoulusta Alankomaista. Avansissa kirjastoista on muokattu systemaattisesti oppimis- ja innovaatiokeskuksia. Ne tukevat laajamittaisesti oppimisen tavoitteita ja pedagogista kehittämistä. Ne ovat myös kirjastotiloina uudenlaisia: erilaisia toimintoja yhdistäviä palvelukeskuksia.

Kai Halttunen ja Kimmo Tuominen puolestaan pohtivat esityksessään, mitä kirjaston nykyiset ja tulevat käyttäjät tarvitsevat. Olennaista on, pystymmekö kirjastoissa tunnistamaan tarpeita ja kehittämään palvelujamme asiakkaiden tarpeita ennakoivasti.

Tohtori Pekka Tuttava tiivisti teemat päivien viimeisessä esityksessä "Muutoksen tuulet". Hän sai AMK-kirjastokansan poistumaan hymyissä suin ja vapautuneena kohti kesälomia ja -tuulia.


Outi Aaltonen, Kaisa Rissanen ja Jari Tyrväinen 

 

 




 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku