Kreodi arkisto


 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku



Kreodi  2 / 2008 

 Artikkelit


Metropolian kirjasto- ja tietopalvelut - jotain uutta, jotain vanhaa - laadukkaasti lähellä asiakasta 

Nina Hyvönen
Iris Tahvanainen

  

Metropolia Ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalveluiden valmistelutyö lähti liikkeelle viime keväänä oman valmisteluryhmän nimeämisen myötä. Lisäksi kirjaston henkilöstöä oli mukana muissakin valmisteluryhmissä, kuten Metropolian T&K-valmistelussa, portaali-projektissa, Metropolia.fi -projektissa sekä henkilöstön verkkolehden Metropoolin suunnittelussa. Työtä ja tehtävää riitti monella rintamalla ja useilla rajapinnoilla.

Laaja-alainen osallistuminen valmistelutyön taustalla on prosessilähtöinen ajattelutapa, jossa kirjasto- ja tietopalveluiden yhtenä tavoitteena on integroitua tiivisti mukaan Metropolian prosesseihin. Selkeimmin tämä ajatus konkretisoituu Tuubi-portaalissa: kirjasto ei ole enää pelkästään "oma täppänsä" Tuubi-portaalin tukipalveluvalikossa, vaan kirjasto- ja tietopalvelut näkyvät portaalissa monessa eri sisällöllisessä yhteydessä opintopolun mukaisesti. Esimerkiksi opiskelunsa alussa opiskelija löytää portaalista tietoa kirjaston tarjoamista tiedonhaun välineistä. Vastaavasti opinnäytetyövaiheessa Tuubista löytyvät ohjeistukset sähköisen opinnäytetyön tallentamiseen kaikkien ammattikorkeakoulujen yhteiseen Theseus-verkkokirjastoon.

Tämä toteuttaa ammattikorkeakoulukirjastojen alkuperäistä toiminta-ajatusta olla sisällöllisesti osa opiskelua ja opetusta. Metropolia-valmistelussa olemme myös pyrkineet sisällyttämään tiedonhankinnan opetuksen kattavasti uusiin opetussuunnitelmiin. Kirjasto ja informaatiopalvelut -valmisteluryhmän opettajajäsenet edistivät omalla toiminnallaan oivallisesti tämän tavoitteen toteutumista.

Jatkossa tarkoituksena on hyödyntää kirjaston asiantuntijoiden panosta paitsi ns. perinteisessä "kirjasto-osaamisessa", niin myös laaja-alaisemmin esimerkiksi Metropolian monialaisissa osaamistiimeissä.

Työtä ja tiimiytymistä

Kirjasto- ja informaatiopalvelut -valmisteluryhmässä suunniteltiin toimintaa käytännönläheisesti ja konkreettisiin yhdistymishaasteisiin keskittyen. Koko kirjastohenkilöstön haluttiin osallistuvan valmisteluun alusta lähtien. Käytännön töiden organisoimiseksi perustettiin kirjaston sisälle seitsemän eri alaryhmää. Aikaa suunnitteluun ja toteutukseen oli varattava riittävästi, sillä jo pelkästään kirjaston tietojärjestelmien yhdistäminen oli valtava haaste.

Onneksi käytännön valmistelutyö sujui ripeästi ja hyvässä hengessä. Tarkoituksena oli hyödyntää parhaita käytäntöjä ja monipuolista osaamista mahdollisimman hyvin. Työn tuoksinassa opimme myös kuin huomaamatta tuntemaan toisiamme, mikä on ollut omiaan helpottamaan tiimiytymistä ja yhteishengen luomista Metropolia Ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalveluissa.

Uutta ja vanhaa Metropolian kirjasto- ja tietopalveluissa

Suunnitelmien mukaan asiakkaiden palvelut jatkuvat toistaiseksi melko samanlaisina kuin mihin taustaorganisaatiossa on aiemmin totuttu. Opiskelijat ja henkilökunta voivat asioida entiseen tapaan kirjaston kaikissa toimipisteissä. Elektroniset palvelut ovat monipuolistuneet ja parantuneet, mikä on etu erityisesti monialaiselle opiskelulle ja T&K-toiminnalle. Tulevaisuudessa T&K- toimintaa palvelevien tietopalveluiden kehittäminen tuleekin olemaan yksi kehityshaasteistamme.

Metropolian kirjasto- ja tietopalveluiden toimintaa kehittämään on perustettu kehittämistiimi, jossa on jäseninä mm. opettajia ja tietohallintojohtaja. Tavoitteena on, että asiakkaiden ääni saadaan näin entistä paremmin kuulumaan myös kirjaston kehittämisessä.


Iris Tahvanainen, tietopalvelupäällikkö ja Nina Hyvönen, johtava informaatikko 

 

 




 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku