Kreodi arkisto


 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku



Kreodi  2 / 2008 

 Artikkelit


Historiaa ja huipputietoa tietokeskus Vellamosta 

Eeva Savolainen

  

Kotkassa merikeskus Vellamon yhteydessä sijaitsevan tietokeskus Vellamon avajaisia juhlittiin 2.9.2008. Tietokeskuksen toimintamalli, joka perustuu museoiden ja kirjastojen yhteistyöhön, on valtakunnallisesti ja kansainvälisestikin uraauurtava.

Tietokeskuksen toimijoina ovat Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenian Kotkan yksikkö, Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kirjasto, Kymenlaakson museo ja Suomen merimuseo. Kirjasto- ja koulutusneuvontapalvelut käynnistyivät heti syyskuun alussa; arkisto- ja kuvapalvelut avataan keväällä 2009.

Opetusministeriön pääsihteeri Minna Karvonen mainitsi puheessaan, että tiivis yhteistyö on väistämätön kehityssuunta kirjastoille, arkistoille ja museoille, ja että Merikeskus Vellamo on tämän yhteistyön lippulaiva.

Tietokeskuksen ulkoiset puitteet on saatu kuntoon, ja ovet auki asiakkaille. Työ ei kuitenkaan pääty tähän. Tietokeskuksen johtaja Iiris Kuusinen näki tulevaisuuden keskeisenä haasteena palvelujen sisällöllisen kehittämisen. Minna Karvonen puolestaan huomautti, että palvelujen helppokäyttöisyys on tietokeskuksen toiminnassa ratkaisevan tärkeää.

Myös tietokeskuksen tunnetuksi tekeminen vaatii työtä. Johtokunnan puheenjohtaja Kaisa Rönkä toivoi, että itse kukin välittäisi tietoa tietokeskuksen olemassaolosta, ja auttaisi näin ihmisiä löytämään portin tietokeskuksen tietovarantoihin.


Avajaisissa esiintyivät Kotkan nuoret jouset ohjaajanaan Eija Vilkki. Kuvassa näkyy myös tietokeskuksen interiööriä. Arkkitehti on kuvaillut lattiaa sanoilla "rouhea, ei liian hieno".




Tietokeskuksen poikkeukselliset tietovarannot nostettiin esiin kaikissa avajaispuheenvuoroissa. Painettu kokoelma koostuu Kymenlaakson museon käsikirjastosta sekä Suomen Merimuseosta ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulun Merikirjastosta siirretystä aineistosta. Painettu kokoelma keskittyy erityisesti merenkulkuun ja paikallishistoriaan. Vanhin aineisto on peräisin 1740-luvulta. Palmenialta on saatu lisäksi tietokeskukseen käyttöön pieni kokoelma kasvatustieteellistä kirjallisuutta.

Tietokeskuksen päätteiltä aukeaa huikea tiedon valtameri. Saman katon alla on pääsy sekä Helsingin yliopiston että Kymenlaakson ammattikorkeakoulun elektronisiin aineistoihin. Yhdessä nämä aineistot kattavat lähes kaikki tieteenalat. Elektronisia lehtiä on 22 000 nimekettä, elektronisia kirjoja 260 000 ja tietokantojen lukumäärä on satoja.










Kutsuvieraat kansoittivat tietokeskuksen päätteet. Taka-alalla Kymenlaakson ammattikorkeakoulun informaatikko Marianna Lehtiö opastaa tietokeskuksen johtokunnan jäsen Marja Hirniä.



Eeva Savolainen/ KyAMK 

 

 




 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku