Kreodi arkisto


 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku



Kreodi  2 / 2010 

 Artikkelit


Onnistumisia sosiaalisessa mediassa osa 2: Kirjaston tädit 

Minna Marjamaa

  

Kirjaston tädit -ryhmästä on tullut kultti-ilmiö facebookissa ja esiintymislavoilla. Viimeistään esiintyminen helmikuussa Helsingin Kaupunginkirjaston 150-vuotis- ja Suomen Kirjastoseuran 100-vuotisjuhlissa sekä Kymmenen Uutisten kooste ja haastattelu tilaisuudesta toivat "The Tädit" muidenkin kuin kirjastolaisten tietoisuuteen. Tädit ihastuttavat ja vihastuttavat, mutta kukaan ei jää kylmäksi. Harva taitaa kuitenkaan tietää, mistä ilmiössä oikeastaan on kyse. Haastattelin Kirjaston tätejä ja yritin haistella, josko heitä löytyisi neuvoja kirjastojen sosiaalisen median käyttöön.

1. Mistä idea Kirjaston tädeistä lähti liikkeelle?

- "The Tädit" sai alkunsa varsin arkipäiväisestä sattumuksesta Järvenpään kaupunginkirjastossa. Eräällä asiakkaalla oli ollut selvitettävänään kirjaston tiskillä asia, johon syystä tai toisesta piti palata myöhemmin. Asiakkaalta kysyttiin, kenen kanssa tämä oli asioinut. Vastaus oli ollut "se oli joku sellainen harmaatukkainen viisikymppinen". Kyseessä oli - yllättävää kyllä - kirjaston nuorimpiin kuuluva virkailija, jolla on pitkä punainen tukka... Eli on aivan sama oletko nuori vai vanha, harmaatukkainen vai punatukkainen - kun olet kirjastossa töissä sinut nähdään aina samanlaisena. Mikä on tietysti vähän surullista, koska kirjastoihmiset ovat monesti melko räväköitäkin tyyppejä ja aivan jotakin muuta kuin mitä The Tädit ovat.

2. Milloin esiinnyitte ensimmäistä kertaa livenä? Minkälaisia ovat ihmisten reaktiot?

- Ensimmäinen esiintyminen Järvenpää-talolla tammikuussa 2007 Järvenpään kirjaston ja työväenopiston yhteisissä juhlissa räjäytti yleisön. Eihän kukaan tietenkään voi kirjaston henkilökunnalta odottaa mitään hauskaa ohjelmaa niinkin virallisessa juhlassa kuin yhteiset syntymäpäivät olivat. Oli ilo huomata, miten yleisö otti The Tädit vastaan naurusta ulvoen. YouTubesta löytyy tuosta kyseisestä juhlasta kaksi videopätkää: http://www.youtube.com/watch?v=uxQjh5bu1cg ja http://www.youtube.com/watch?v=Z9Dab7GfErA&feature=related

Tätien kannalta ehdottomasti parasta on yleisön nauru ja mukanaolo. Toinen lavashown taustavideoista pyöri Järvenpään kaupungin nettisivuilla vuoden verran, linkki videoon kiersi sähköpostin välityksellä ympäri maan ja tallennetta käytiin katsomassa yhteensä lähes 15 000 kertaa. Yleisön pyynnöstä video on uudelleen laitettu nähtäville. http://www.jarvenpaa.fi/sivu/index.tmpl?sivu_id=3543

3. Moni tuntee teidät loistavasta Youtube-videosta sekä suositusta facebook-ryhmästä. Oliko sosiaalisen median käyttö tietoinen "strateginen" valinta?

- Koska tädeille on vähän ongelmallista irrottautua täysipäiväiseen keikkailuun, on The Tädit-porukka taas toistaiseksi telakalla. Osittain tästä syystä seikkailemmekin virtuaalisesti Facebookissa ja YouTubessa. Eli Facebookiin liittyminen oli hyvin tietoinen ja strateginen valinta.

4. Facebookissa Kirjaston tädeillä on n. 1300 fania. Tuliko suosio yllätyksenä? Onko facebookin käytössä jotakin periaatteita tai hyväksi koettuja käytänteitä? Viimeisenä: Olisiko teillä jonkinlainen neuvo kirjastolaisille, jotka miettivät esim. jonkinlaisen ensimmäisen videon tekemistä youtubeen tai facebookin käyttöä kirjastomarkkinoinnissa?

- Vaikka sosiaalinen media on ollut tietoinen valinta, on kuitenkin ollut vähän yllätys, että kavereita on meille tullut noin paljon. Kun ajattelee naamakirjaa, niin sehän noin lähtökohtaisesti on aika kepeä ja hauska areena, mutta kyllä silläkin puolensa on… Kun asioita lähestyy sopivan itseironian ja huumorin kautta, ne ehkä kuitenkin saavuttavat yleisön vähän eri tavalla kuin pelkästään tiukka asia. Mitään neuvoja on vaikea lähteä kenellekään antamaan: persoonalliset ja erilaiset videot erottuvat joukosta aivan varmasti. Ja ehkä joku tämän tätihupailun jälkeen on alkanut ajatella, että eivät kirjastossa työskentelevät nyt ainakaan ihan huumorintajutonta, kuivaa ja tylsää porukkaa ole. Ja se on aika paljon se.

Minna Marjamaa

 

 

 




 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku