Kreodi arkisto


 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 HakuKreodi  2 / 2010 

 Lähikuvassa


Kylässä KAVAssa 21.4.2010 

Pirkko Onnela

  

Päijät-Hämeen koulutuskonsernin Tieto- ja kirjastopalvelujen informaatikko Pirkko Onnela on aktiivisesti mukana taidekirjastojen yhteistyössä. Huhtikuussa hän kävi kyläilemässä KAVAssa. Seuraavassa on Pirkon raportti tutustumiskäynniltä.

KAVA on valtion elokuva-, televisio- ja radioarkisto. Alussa se toimi yksityisenä yhdistyksenä, vuodesta 1979 valtion laitoksena ja 1984 lähtien elokuvien talletuslain virallisena toimeenpanijana. Vuoteen 2007 asti KAVA tunnettiin nimellä Suomen elokuva-arkisto eli SEA.

KAVAn toimisto ja kirjasto muuttivat viime syksynä Sörnäisiin, mutta varasto on Pasilassa. Vanhassa filmikokoelmassa on yli 300 000 nimekettä. Ne on arkistoitu luolastoon säilyvyyden turvaamiseksi. Esinearkisto ja mm. maailman suurimpiin kuuluva elokuva-alan valokuva- ja julistekokoelma on yleisölle avoimessa Elävän kuvan museossa Kalasataman Taiteilijatalossa. KAVAn kirjasto on myös kaikille avoin.

Viime vuonna alkoi KAVAssa ammattimainen, systemaattinen radio- ja tv-ohjelmien digitaalinen arkistointi. Tällä hetkellä koossa on 50 teratavua aineistoa, mikä tarkoittaa 360 000 tuntia ohjelmaa. Suomalaisista ohjelmista tallennetaan tällä hetkellä pääkanavien tuotokset kokonaan (tv/11 ja radio/5) ja osa kanavista 50%:sti.

YLE tallentaa myös edelleen omat ohjelmansa ja palvelee tv- ja radio-ohjelmien lähettämisen lisäksi tarjoamalla pienen valikoiman ohjelmistaan ostettaviksi tallenteina YLE Shopista. YLE on jo siirtänyt omat 2-tuuman kuvanauhansa uudemmille formaateille, mutta MTV3:lla tätä vanhaa formaattia vielä löytyy. Suomessa on enää yksi toimintakuntoinen 2-tuuman kuvanauhuri Ylen tiloissa, mutta sen käytön osaavat henkilöt ovat jo ehtineet eläkkeelle. 2-tuuman aineiston pelastamiseksi tarvittaisiin erillinen projekti.

Lain mukaan mitään filmi- tai ääniohjelmaa ei saa tuhota. Tämä ei kai varsinaisesti tarkoita kotikaapeissa olevia kaitafilmikeloja, mutta rajanveto niiden ja ammattilaisten tekemien dokumenttifilmien välillä voinee joskus olla vaikeaa. KAVA on tärkeässä asemassa kiinnostavan kulttuurihistoriallisen aineiston säilyttämisessä.

Vuoden 2010 aikana Suomessa aukeaa viisi RTVA:n (radio- ja tv-arkisto, osa KAVAa) katselupistettä, joissa voi katsella/kuunnella vanhoja tv- ja radio-ohjelmia. Ensimmäinen piste on jo käytössä KAVA:n tiloissa Sörnäisissä.

Katselupisteitä ei ole tarkoitettu ryhmille järjestettäviä Kotikadun rästinäytöksiä varten, vaan niitä voivat varata yksittäiset tutkijat tai alan opiskelijat.

Kuvassa Kuvassa Pia Virtanen YLEn Kirjasto-tietopalvelusta ja Kari Tiainen Aalto-yliopiston TAIK:n kirjastosta.


Vanhaa tuttua KAVA -toimintaa:

  • Elokuvanäytökset, joita on Helsingin Orionin lisäksi yhdeksässä muussa kaupungissa, Lahdessa KINO Iiriksessä
  • Elonet - Suomen elokuvatietokanta avautui verkossa 2006
  • Kirjat ja DVD-julkaisut - mm. painettuna julkaistun Kansallisfilmografian (1-12) kokoamista jatketaan digitaalisena.

* www.kava.fi
* www.elonet.fi

Suomen taidekirjastolaisten ryhmässä mukana,

Informaatikko Pirkko Onnela

 

 

 
 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku