Kreodi arkisto


 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku



Kreodi  3 / 2000 

 Artikkelit


Pienistä yksikkökirjastoista yhdistämällä isompia 

Anja Tsokkinen

  

Ammattikorkeakoulujen kirjastot ovat syntyneet vailla yhtenäistä suunnitelmaa. Joissakin ammattikorkeakouluissa on pystytty keskittämään kirjasto- ja tietopalvelut yhteen keskuskirjastoon, mutta useimmissa toimitaan hajautetusti. Yhdessä ammattikorkeakoulussa on yleensä monen eri alan yksikkökirjastoja, ja toimipisteet ovat kaukana toisistaan. Välimatkat vaikeuttavat yhteistoimintaa ja samalla koko kirjaston kehittymistä.

Pohjois-Savon ammattikorkeakoulu edustaa tyypillistä monialaista ja monissa pisteissä toimivaa koulutuksen tarjoajaa. Ammattikorkeakoulussa ollaan yhdistämässä pieniä yksikkökirjastoja suuremmiksi kokonaisuuksiksi sekä Iisalmessa että Varkaudessa.

Pieni kirjasto joutuu kamppailemaan monien vaikeuksien keskellä. Jatkuva resurssien niukkuus on esteenä kehittämiselle. Kirjastossa työskentelee usein yksi henkilö, joskus kaksi. Aukioloajat ovat siten lyhyet, ja koska varamiehitystä ei ole, kirjasto joudutaan joinakin päivinä sulkemaan kokonaan. Iltaisin ja lauantaisin aukioloa on vaikea järjestää, vaikka esim. monimuoto-opiskelijoiden pitäisi pystyä hoitamaan kirjasto- ja tietopalveluasioitaan silloin, kun he ovat talossa muutenkin. Opinnäytetöiden tekijät tarvitsevat mahdollisuuksia hankkia aineistoa ja työskennellä tietolähteiden äärellä. Tiloja ja laitteita on myös oltava riittävästi. Taloudelliset resurssit pienten kirjastojen kehittämiseen ovat niukat, joten aineisto pakostakin jää kapeaksi ja myös ohueksi.

Yhdistäminen riittävän suuriksi kokonaisuuksiksi antaa uusia mahdollisuuksia

Iisalmessa laajennettiin viime kesänä sosiaali- ja terveysalan kirjastoa ja siihen yhdistettiin liiketalouden kirjasto. Tämän ammattikorkeakoulun opiskelijoita ja opettajia palvelevan kirjaston on tarkoitus toimia myös työelämäpalvelujen kirjastona, jolloin edellä mainittujen alojen lisäksi mukana ovat tekniikka ja luonnonvara-ala. Lisärakentamisen avulla työelämäpalvelut ovat saamassa uusia tiloja, jotka mahdollistavat toimivan avoimen oppimisympäristön luomisen. Silloin kirjasto- ja tietopalvelutkin voivat toimia entistä paremmin alueen elinkeinoelämää palvelevan keskuksen osana.

Kirjastojen yhdistäminen sujui käsitykseni mukaan joustavasti. Kevättalvella laadittujen suunnitelmien mukaan tehtiin henkilöstöratkaisut ja aineistot yhdistettiin kesällä. Iisalmen tulosalueen johtaja ja koulutuspäälliköt olivat yhteisessä suunnittelussa kirjastovastaavien rinnalla ratkomassa muutoksia ja päättämässä niistä. Liiketalouden ammattikorkeakouluopetuksen siirtyessä sosiaali- ja terveysalan yhteyteen toisen asteen koulutus keskittyi liiketalouden entisiin tiloihin. Toisen asteen koulutusta palvelemaan jäi entinen liiketalouden kirjasto, jonne siirrettiin osa sosiaali- ja terveysalan kirjoja. Välimatka vaati toisen asteen käyttökirjaston, mutta keskitetyn ammattikorkeakoulun kirjaston laajempine ja monipuolisempine kokoelmineen on tarkoitus palvella myös toista astetta tarvittaessa. Sähköinen aineisto saadaan molempiin kirjastoihin Pohjois-Savon ammattikorkeakoulun verkosta.

Kokemuksia on vasta lyhyeltä ajalta, mutta selviä etuja yhdistämisestä on se, että kirjastossa työskentelevät tukevat toisiaan tehtävien hoidossa ja voivat halutessaan jakaa tehtäviä. Aukioloaikoja on pystytty jatkamaan. Aineiston hankinta voidaan tehdä entistä taloudellisemmin ja resurssit lisääntyvät. Tiedottaminen on helpompaa.

Olen varma, että kun aikaa on jonkin verran kulunut, koko henkilöstön samoin kuin opiskelijoiden yhdessä tekeminen ja sen mukana synergia on lisääntynyt. Kirjasto- ja tietopalvelut ovat mukana kasvattamassa sitä kriittistä massaa, joka ammattikorkeakouluyhteisöille on välttämätön. Yhteisissä tiloissa työskentely auttaa luomaan kontakteja yli ahtaiden rajojen.

Varkaudessa yhdistetään liiketalouden ja tekniikan ammattikorkeakouluyksiköt saman katon alle Varkauden tekniikan yksikön tiloihin. Suunnitelmien mukaan sielläkin on tulossa laajennus, joka lisää tarvittavia tiloja. Ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelut yhdistyvät yhdeksi kokonaisuudeksi, joka palvelee mahdollisimman hyvin myös elinkeinoelämää.

Kirjasto- ja tietopalvelujen yhdistäminen riittävän suuriksi kokonaisuuksiksi antaa uusia mahdollisuuksia. Sen avulla voidaan tukea myös merkittävästi koko alueen elinkeinoelämää ja muutakin kehittymistä. Ammattikorkeakoulu ei ole oma saarekkeensa, vaan sulautuu osaksi ympäröivää yhteiskuntaa.



Anja Tsokkinen, kirjasto- ja informaatiopalvelujen johtaja, Pohjois-Savon ammattikorkeakoulu, anja.tsokkinen@pp.inet.fi 

 

 




 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku