Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI

Some-numero 3/2014

Pääkirjoitus

 • Hanna-Riina Aho  - 05.11.2014, 15:55

  OMASTA PÄÄSTÄ: Kreodin some-numero ja jutut seuraavaan joulunumeroon

  Marraskuu tupsahti yhtäkkiä kalenteriin. Se on täynnä seminaareja myös, toivottavasti niihin löytyy osallistujia. Vaikka talous on tiukilla, uudet ratkaisut ja kehittämisideat tarvitsevat herätteitä ja yhdessä tekemisen meininkiä. E-aineistoryhmä on itselleni ollut tänä vuonna innostava paikka ja minusta tuntuu jo nyt, että olemme saaneet kustantajia ymmärtämään paremmin sen, mihin hyvät e-aineisto ratkaisut voivat viedä kustannusmaailmaa ja kirjastoja yhdessä. 

Artikkelit

 • Kreodi 3/2014 on some-numero, joka etsii vastauksia amk-kirjastojen sosiaalisen median käyttöön. (photo: )
  Päivi Hollanti  - 06.11.2014, 15:31

  Tiedottamisesta vuorovaikutukseen : miten amk-kirjastot voivat tehokkaammin hyödyntää somea

  Kuinka AMK-kirjastot käyttävät sosiaalista mediaa? Entä kuinka somea kannattaisi käyttää? Päivi Hollanti teki helmi-maaliskuussa 2014 selvityksen amk-kirjastojen some-käytöstä. Sen mukaan amk-kirjastot ovat tavoittaneet opiskelijat kiitettävän hyvin - ainakin tykkääjien ikäjakauman perusteella. Vuorovaikutus sen sijaan puuttuu lähes kokonaan. Pääosa amk-kirjastoista käyttää somea lähinnä tiedotus- ja markkinointikanavana siitä huolimatta, että aikanaan someen lähdettiin juuri vuorovaikutuksen vuoksi. Mitä asialle voi tehdä? Tätä selvitetään Kreodin some-numerossa ja Päivin artikkelissa.

 • (photo: )
  Päivi Ylitalo-Kallio  - 06.11.2014, 15:39

  Mikä ihmeen some?

  Miksi kirjastolaisten kannattaisi olla kiinnostuneita sosiaalisesta mediasta? Mitä se on ja mitä hyötyö siitä on? Some eli sosiaalinen media on jatkuvasti muuttuva ilmiö, joka koostuu kolmesta elementistä: teknologia, yhteisöt ja käyttäjien luoma sisältö. Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa internetin yhteisöllisiä välineitä, joiden avulla kuka tahansa voi julkaista ja tuottaa sisältöjä sekä jakaa muiden tuottamaa sisältöä.

 • (photo: Timo Aalto)
  Leena Elenius  - 06.11.2014, 15:31

  Some ja verkkopalvelut mukana tiedonhankinnan opetuksessa

  Tiedonhankintaosaamiseen kuuluu tänä päivänä myös tiedonseuranta- ja verkostoitumistaidot. Erilaiset verkkotyövälineet ja -palvelut ovat käteviä välineitä uuden tiedon seuraamiseen. Tietävätkö opiskelijat näistä ja käyttävätkö tällaisia palveluja? Vastaus on: hyvin harvat.

 • Markku Hiltunen  - 06.11.2014, 14:04

  PUKI vaiko ASTU – haaste Diakonia-ammattikorkeakoulun kirjastolle

  Mikä ihmeen PUKI tai ASTU ja miten se liittyy kirjastoon? Tässä vastaus: PUKI on lyhennys tai lempinimi sanoista  puhuttujen kielten tulkki. Nykyään samasta opiskelijaryhmästä käytetään myös nimitystä ASTU eli asiointitulkit. Jos ihmettelet tämän artikkelin otsikkoa, niin nuo kaksi ovat vain lyhenteitä opiskelijaryhmistä. Tuollaisiin samanlaisiin lyhennehirviöihin jokainen ammattikorkeakoulussa työskentelevä törmää joka päivä.

 • Jussi Kärki  - 06.11.2014, 15:37

  UKJ:sta KiviReki

  Vuosien ajan on isoilla kansallisilla hankkeilla yritetty saada aikaiseksi nykyaikaisia kirjastojärjestelmiä, toisinaan joissain hankkeissa on jopa onnistuttu kohtuullisesti. Itsekin olen ollut mukana erinäisissä järjestelmähankkeissa vuodesta 2001 lähtien, kuinkahan paljon näihin on oikeiden asiantuntijoiden työaikaa kulunutkaan.

 • (photo: )
  Susanna Ruohomäki  - 06.11.2014, 14:04

  Osallistavaa ohjausta SAMKin kirjastossa

  Satakunnan ammattikorkeakoulun kirjastossa tiedonhankinnan opetusta uudistettiin tänä syksynä. Uteliaisuus ja halu kokeilla erilaisia toimintatapoja sekä Finna-tiedonhakupalvelun käyttöönotto antoivat sysäyksen tiedonhankinnan opetuksen muutokselle. Isoimmilla kampuksilla tiedonhankinnan opetusta on voinut kuvailla kiihkeäksi jokasyksyiseksi rumbaksi, jossa opettajan ajankäytön hallinta on tullut entistä haasteellisemmaksi. Lisäksi lähiopetustunneilla on saanut jatkuvasti kilvoitella opiskelijan huomiosta Facebookin, Instagramin ja muiden sosiaalisen median välineiden kanssa.

Matkakertomuksia

 • (photo: )
  Markku Hiltunen  - 06.11.2014, 15:38

  Hälsningar från Sverige! Erasmusutbyte i Stockholm

  Jag arbetar som informatiker på yrkehögskolan Diakonias bibliotek i Helsingfors. I september i år fick jag möjligheten att åka på Erasmusutbyte till Stockholm. Jag ville fördjupa mitt kunnande vad det gäller diakonin. Mitt Erasmus utbyte var tudelat: först "jobbade" jag två dagar vid Ersta-Sköndal högskolebiblioteket och sedan deltog jag i konferensen "Diaconia under pressure" som ordnades i samma lokaler i den historiska byggnaden i Södermalm.

 • Kirsti Karttunen  - 06.11.2014, 14:05

  ELE2014 FInlandiatalossa 10.10.2014

  Suomen nuorkauppakamarit ry:n kansallinen vuosikokous ELE2014 järjestettiin tänä vuonna Finlandiatalossa 10.–12.10.2014. Kirsti Karttunen osallistui torstain ohjelmaan ja raportoi meille päivän parhaasta annista.

 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA (photo: )
  Kirsti Karttunen  - 06.11.2014, 14:05

  Yrityselämä ja tulevaisuus

  Suomen Senaatin Tampereella 16.8.2014 järjestämässä talousseminaarissa aiheena oli tänä vuonna talouden tulevaisuus. Seminaarin alustajina ja kysymyksiin vastaajina toimivat Matti Apunen EVAsta, kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen, SAK:ta edustava Matti Tukiainen ja Suomen yrittäjien puheenjohtaja Mikko Simolinna. Sen verran asiantunteva ja edustava oli joukkue, että seuraavan päivän Aamulehti kuvasi tapausta koko sivun artikkelilla. Seminaarin puheenjohtaja esitti avauskysymyksen: Millaisen yrityselämän Suomi tarvitsee tulevaisuudessa?

Ihmiset

 • Hanna-Riina Aho ,  Nina Britschgi  - 06.11.2014, 13:36

  Päivi Jokitalo on somessa koko persoonallaan mukana

  Päivi Jokitalo on kirjasto- ja kulttuurialan freelance-työläinen ja yrittäjä, joka on tullut kirjastolaisille tutuksi muun muassa alan kirjojen toimittajana ja kirjoittajana sekä some-koulutusten järjestäjänä. Päivi on myös itse innokas sosiaalisen median seuraaja ja sisällöntuottaja. Kyselimme Päiviltä, miten hän itse käyttää somea ja miten sitä kannattaisi käyttää.

 • Senior man nordic walking, enjoying the outdoors, the fresh air, getting the necessary exercise (photo: viktorcap@gmail.com)
  Kari Tiainen (toim.)  - 06.11.2014, 15:11

  Kehityskeskustelut kävellen

  Karelia-ammattikorkeakoulun kirjastossa toteutettiin osa viime kevään kehityskeskusteluista kävellen. Millaisia kokemuksia Karelia-ammattikorkeakoulun kirjaston kokeilusta kertyi? Voisiko kävellen toteutettu kehityskeskustelu tehdä päivästä vuoden parhaan työpäivän? Karelia-ammattikorkeakoulun kirjaston henkilökunnan kokemukset kävellen toteutetuista kehityskeskusteluista ovat rohkaisevia.

 • (photo: )
  Hannele Myntti  - 06.11.2014, 15:06

  MISTÄ TYÖNILOA?

  Pari vuotta sitten jäin irtisanomisten seurauksena kirjastomme toimipisteen ainoaksi työntekijäksi. Aikaa on kulunut, työtä on tehty ja yhä olen voimissani. Oikeastaan heräsin tähän ajatukseen vasta, kun irtisanottu kollegani soitti minulle uudesta työpaistaan ja kertoi, että sielläkin on edessä irtisanomisia ja uhkakuvana on, että kirjastoon jää vain yksi työntekijä. Hän halusi kuulla, miten minä olen onnistunut säilyttämään työmotivaationi. Centrian informaatikko Hannele Myntti kertoo kokemuksistaan työnilon löytämisestä.

 • (photo: unknown)
  Minna Marjamaa ,  Anna Hellgrén  - 05.11.2014, 19:46

  Kiertokirje: AMKIT-konsortion sihteeri Humakin Virpi Kultanen saa kicksit työstään

  Minkälaisia tyyppejä amkeissa on töissä? Oletko aina halunnut tutustua ihmiseen tittelin takana, mutta et ole kehdannut mennä juttelemaan? Nyt siihen on mahdollisuus: Kreodissa alkaa haastattelusarja Kiertokirje, jossa jututetaan amk-kirjastolaisia parilla kysymyksellä. Jokainen haastattelun antanut saa ehdottaa seuraavaa kohdetta. Pannaan vahinko kiertämään!

Toimitus