Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI

Joulunumero 4/2014

Pääkirjoitus

 • (photo: )
  Hanna-Riina Aho  - 16.12.2014, 15:36

  Kreodin joulunumero ja jouluruno

  Vuoden viimeinen Kreodi kertoo ajankohtaisista asioista AMK-kirjastokentällä. Ensi vuonna lehden ulkoasua kehitetään edelleen ja tavoitteena on julkaista neljä numeroa meidän lehteä. *Jouluruno* Väistämättä joka vuosi, tontulla on sama kuosi. Kirjastoissa samaan tahtiin on nöyrryttävä joulun mahtiin. Opet koteihinsa kulkee, vaksit tilat, luokat sulkee. Konnuillensa kansan toivot matkaa, ei siis mitään mieltä töitä täällä jatkaa. Jatkuu... Päätoimittaja Hanna-Riina Aho

Artikkelit

Matkakertomuksia

 • (photo: )
  Eija Mustonen  - 16.12.2014, 17:22

  Saadako vai eikö saada? – Tunnelmia Oslon kaukopalvelupäiviltä

  Osallistuin 15.10.-17.10.2014 pidetyille pohjoismaisille kaukopalvelupäiville (Nordic ILL). Kaukopalvelupäivät järjestetään kerran kahdessa vuodessa ja tällä kertaa paikkana oli sateinen Oslo. Vaikka konferenssi kulkee kaukopalvelupäivien nimellä, on se kaukopalvelun lisäksi paljon muutakin. Aiheeseen liittyy kiinteästi myös kokoelmien hallinta ja referenssi. Pääsin osallistumaan konferenssiin STKS:n edustajana.

 • Hanna-Riina Aho ,  Sinikka Luokkanen  - 16.12.2014, 15:33

  Kirjastonjohtajien matka Hollantiin ja Belgiaan 24.11.-29.11.2014 - E-aineistojen, tilojen ja kirjastojärjestelmien benchmarking

  AMK-kirjastojen johtajat lähtivät tutustumaan hollantilaisiin ja belgialaisiin korkeakoulukirjastoihin. Porukan koko oli 20 henkilöä. Ihan kaikki eivät olleet bosseja, mutta suurin osa. Keskenäänhän jengi on tuttua ja siksi ryhmän retki sujuikin oikein mallikkaasti. Mitä matkasta jäi käteen? Hanna-Riina ja Sinikka kertovat matkan annista.

 • (photo: )
  Hellevi Hakala ,  Kaisa Puttonen  - 16.12.2014, 17:17

  Yhteistyö ja elämykset – uuden kirjastotyön ytimessä

  Uuden kirjastotyön avain on yhdessä tekeminen ja elämysten tarjoaminen. Vaikka meillä on vahvat yhteistyöperinteet kirjastojen välillä, eri ammattiryhmien kesken ja asiakkaiden kanssa, olemme pääsääntöisesti kehittäneet kirjastoa kirjastopalvelukeskeisesti. Yhdessä tekeminen lähtee liikkeelle asiakkaiden ja yhteisön toiminnan asettamista tarpeista, ei siitä mitä me kirjastoammattilaiset luulemme asiakkaiden tarvitsevan kirjastopalveluina. Elämykset ovat yksi asiakkaiden huomion ja ajan kilpailuvaltti. Kehittämisen keskiössä on käyttäjien kokemukset ja toiminta. Tanskassa yleisten kirjastojen kehittämisen motto on: tee siitä sinun kirjastosi. Uudistumispaineet koskevat myös korkeakoulukirjastoja.

 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA (photo: )
  Kirsti Karttunen  - 16.12.2014, 15:32

  Nuori johtajuus – kestävän johtajuuden näkemyksellinen foorumi marraskuun 5. päivä 2014

  Teollisuuskulttuurista on siirrytty palvelukulttuuriin: managementistä on siirryttävä enemmän leadershipiin, aloitti Irene Lamberg Suomen nuorkauppakarit ry:n puheenjohtaja, puheenvuoronsa Nuorten Johtajuus kestävää johtajuutta , ja jatkoi: kestävä johtajuus on edelleen kantava lanka. Jokaisella on vastuu vaatia hyvää johtajuutta. Esimiehellä on vastuu tarjota hyvää johtajuutta. Monimuotoisuus johtamisessa korostuu.  Ihmiset, tulos, ympäristö muodostavat oleellisen kolmion. Vaikuttavinta on vuorovaikutus. Ei puututa niihin asioihin jotka ovat ehjiä. Puututaan niihin jotka kaipaavat korjaamista. Ei korjata laastarilla vaan mietitään, mikä syy siellä taustalla löytyy. Korjataan se juurisyy. Nuorkauppakamari on koelaboratorio. Antakaa työntekijöidenne käyttää tätä koelaboratoriota, siis toimia nuorkauppakamarissa.

Ihmiset

 • (photo: )
  Tomi Virtanen  - 16.12.2014, 16:24

  Vuosi nuoruudestani – eli Erään Yksilön muistelmia hänen ensimmäisestä vuodestaan kirjastotätinä

  Koska tyypillisempi lähestymistapa olisi tutustua yhden melko tyypillisen työpäivän tapahtumiin, tuli tavoitteet asettaa heti korkeammalle ja pyrkiä luomaan katselemusta taaksepäin kokonaisen (tai hieman ylikin) vuoden ajalta, joka on samalla toiminut ensimmäisenä vuotenani täysipäiväisenä ja (-päisenä?) kirjastotätinä. Tämän kirjoitelman taustalla piilee toive siitä, että näin tekstimuotoisena kirjoittajan itsekin olisi helpompi jäsentää hieman sitä, mitä vuoden aikana on ehtinyt tapahtumaan ja mihin tästä tulisi jatkaa. Mahdollisille lukijoille tarjottakoon tämän myötä kipinää omien tekemisten hetkelliseen muisteluun joulukiireiden keskellä tai vähintäänkin osittaista kurkistusikkunaa siihen, miten jossain toisaalla asiat ovat joskus pyörineet. 

 • (photo: )
  Susanna Niemilahti-Könkkölä ,  Suvi Perttula ,  Suvin poika (mine craft -hahmo) ja tyttärentytär  - 16.12.2014, 16:34

  Oppariblogin hämmentävä suosio: ei sanaakaan ruuasta

  Tummatukkainen nainen istuu tyhjässä neukkarissa: keskittynyt naputus taukoaa, ja käsi ojentautuu teemukia kohti. Toinen päivä. Hikisessä tietokoneluokassa jälleen sama näky: nainen on liimautunut läppäriinsä. Omien sanojensa mukaan nainen voi kirjoittaa missä vain – kunhan alkuvaihetta kukaan ei missään nimessä häiritse.

 • TAMKin Villahaaste onnistui yli odotusten. (photo: Photographer:Marjatta Ojala)
  Marjatta Ojala  - 16.12.2014, 15:34

  Hyvä, lämmin, hellä on mieli jokaisen – niin käsityön saajan kuin kutojankin

  TAMKilaiset antoivat tänä syksynä monta pehmeää pakettia lahjoituksena kv-opiskelijoille. Kaikki oli käsityötä ja saatu aikaan henkilökunnan vapaaehtoisvoimin. Mistä oikein oli kyse? TAMKin suunnittelija Marjatta Ojala kertoo.

 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA (photo: )
  Kirsti Karttunen  - 16.12.2014, 15:33

  Esimies, tarvitsen sinua, terveisin y-sukupolvi

  Vaasan yliopiston Minä & Tiede -sarjassa kuultiin 23.10. illalla Vaasan kaupungin kirjastossa tohtorikoulutettava Susanna Kultalahden ajatuksia aiheesta y-sukupolvi. Kultalahti on aiemmin tehnyt gradun aiheesta ja nyt on väitöskirja työnalla. Hän kuuluu itse y-sukupolveen eli tekee siis väitöskirjaa itsestään. Sukupolvea yhdistää yhteiset muistot lapsuuden ja varhaisaikuisuuden ajalta, tapahtumat muokkaavat arvot, jotka pysyvät läpi elämän, heijastuvat työelämään.

Toimitus