Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI

Kesänumero 2/2015

Pääkirjoitus

 • Hanna-Riina Aho  - 17.06.2015, 17:41

  Hyvää kesälomaa kaikille!

  Kreodin kesänumero on yhteistyönumero: Lehdessä on yhteensä kolme artikkelia yhteistyöstä opettajien kanssa informaatiolukutaidon opetuksessa , sairaalakirjaston kanssa sekä katsaus STKS:n opettajayhteistyökyselyyn . AMKIT-konsortion kevään yleiskokouksessa kukitettiin kaksi eläkkeelle jäävää kirjastonjohtaja a: Sirkku Blinnikka Lahden amkista ja Gunilla Jansson Noviasta. Kiitos Sirkku ja Gunilla mukavasta, syvästä ja lämpimästä yhteistyöstä! Kreodin toimitus kiittää kaikkia kirjoittajia - syksyllä jatketaan uusin voimin.  

Artikkelit

 • (photo: )
  Hanna-Riina Aho  - 17.06.2015, 16:13

  Yhteistyötä informaatiolukutaidon opetuksessa

  Läpimurrolta se tuntui, kun sain viime keväänä tekniikan koulutuksissa ensimmäiset isommat yhteistyöaskeleet otettua Tutkimuksen tekeminen ja raportointi -opintojaksolla kollegaopettajain kanssa. Syksyllä saatiin sitten syvennettyä asiaa ja uusi viestinnän lehtori tiimiin mukaan. Innokkaana odotin kevätlukukauden alkua, jossa oli tarkoitus vetää tuo opintojakso kolmen opettajan tiimissä niin, että harjoitellaan opinnäytetyön tekemistä tai jopa peräti jo tehdään sitä. Mukana oli tutkimusmenetelmistä vastaava opettaja, viestinnän opettaja ja minulle jäi se informaatiolukutaidon osuus. Idea oli, että opiskelijat eivät enää lilluisi näiden kolmen eri asian suhteen epätietoisuuden aallokossa vaan syntyisi selkeä kokonaisuus ja käsitys siitä, miten osa-alueet liittyvät opinnäytetyöskentelyyn. Aiemmin aikataulutus oli myös ongelma, pahimmoillaan opintojaksot sijoittuvat jopa eri lukuvuosille.

 • (photo: )
  informaatikko Kirsi Mononen ,  kirjastonhoitaja Sari Huttunen ,  tietopalvelusihteeri Leena Väyrynen  - 16.06.2015, 17:41

  Yhteistyöstä voimaa: ammattikorkeakoulukirjaston ja sairaalakirjaston yhteistyö

  Yhteistyö on voimaa. Artikkelissa kerromme ammattikorkeakoulukirjaston ja sairaalakirjaston yhteistyöstä Joensuussa. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse ja kollegalta oppii aina jotain, tai saa ainakin vertaistukea. Esteitäkin yhteistyölle on, mutta tulevaisuudessa ehkä voimme tehdä enemmänkin asioita yhdessä.

 • Pertti Föhr ,  Jukka Pitkänen ,  Anita Segerstedt  - 16.06.2015, 17:40

  Lukuvuosi Masto-Finnaa Lahdessa: Finnaa kehitetään jatkuvasti eteenpäin

  Lahdessa syksyllä 2014 kaikki asiakasohjaus, informaatiolukutaidon opetus ja tiedonhankinnan ohjaus alettiin toteuttaa Masto-Finnan beta-versiolla. Tuotantokäyttöön Masto-Finna otettiin saman vuoden joulukuussa testausvaiheiden jälkeen. Nyt LAMKin kirjastossa on vietetty lähes kokonainen lukuvuosi uuden työkaverin kanssa. Mitkä ovat tunnelmat?

 • (photo: )
  Marjatta Ojala  - 16.06.2015, 17:42

  Mitä asiakkaat kirjastolta verkossa odottavat? Responsiivisen nettisivun suunnittelu korkeakoulukirjastolle

  Tampereen ammattikorkeakoulun kirjaston verkkosivut kokivat täydellisen uudistumisen aprillipäivänä 1.4. TAMKin verkkosivu-uudistusta suunniteltiin syksystä 2014 alkaen projektiluoteisesti muiden töiden ohella. Aprillipäivän julkistuskampanjassa jaettiin verkkosivuilta virheen löytäneille asiakkaille palkinnoksi kevään some-hittituote, ämpäri – täytettynä pokkarikirjalla. Mutta miten itseasiassa toteutettiin responsiiviset verkkosivut TAMKin kirjastolle? Marjatta Ojala kertoo projektista.  

 • (photo: )
  Kaisu Sallasmaa  - 17.06.2015, 16:14

  Kuinka sujuu yhteistyö opettajien kanssa Suomessa ja USA:ssa?

  ”Librarians like to collaborate. Teachers don’t.” Näin aloittaa kirjastonhoitaja Amanda Hovious (Pohjois-Dakota, USA) bloginsa maaliskuussa 2015 1 . Hovious toteaa, että kyseessä ei ole absoluuttinen totuus, mutta tällaisen tilanteen edessä monet kirjastonhoitajat ovat päivittäin. Jutun luettuani kiinnostuin siitä, mikä on tilanne Suomessa? Mitä tiedämme opettajien ja kirjastonhoitajien välisestä yhteistyöstä? Joitakin vastauksia löytyy Suomen tieteellisen kirjastoseuran keväällä 2014 tekemästä IL-kyselystä 2 , johon saatiin 118 vastausta eri kirjastosektoreilta. Artikkelissani käyn läpi IL-kyselyn vastauksia ja vertaan niitä Amanda Hoviuksen havaintoihin.

Matkakertomuksia

 • (photo: )
  TAMK Tiina Kenttälä-Koivumäki ,  JAMK Hanna Räisänen ,  JAMK Pekka Salminen ,  Pekka Salminen ,  Pekka Malvela  - 17.06.2015, 18:47

  Frankfurtin kirjamessuilla

  Viime lokakuussa teki viiden ammattikorkeakoulun julkaisuihmisistä koostuva porukka kansainvälistymismatkan Frankfurtiin. Vajaan viikon (10. - 12.10.2014) kestänyt reissu käsitti vierailuja ja tutustumista mm. Frankfurtin ammattikorkeakoululuun sekä yliopistoon. Mielenkiitoisen viikon loppuhuipennuksena olivat Frankfurtin kirjamessut, joiden teemamaana tällä kertaa oli Suomi.

 •                 (photo: )
  Minna Marjamaa ,  Anna Laakkonen  - 16.06.2015, 20:22

  Spør meg! Oslosta oppia tilasuunnitteluun, kirjastoviestintään ja avoimeen julkaisemiseen

  Osallistuimme Erasmus-henkilöstövaihtoon Oslossa 18. - 20.5.2015, järjestäjinä toimivat Oslon yliopisto (UiO) ja Oslon ja Akerhusin ammattikorkeakoulu (HiOA, Oslo and Akerhus University College of Applied Sciences). Vaihtoviikon teema “The Library in transition. A shift from paper based to digital services” kuvaa hyvin tilannetta, joka koskettaa korkeakoulukirjastoja ympäri Eurooppaa. Paljon opittiin uutta omaan työhön ja AMKIT-konsortiolle sovellettavaksi.

 • Kirsti Karttunen  - 16.06.2015, 17:38

  Tieto - avain parempiin päätöksiin

  T ietoturva, lähdekritiikki, yksityisyyden suoja ovat oleellisia asioita yksityiselle ihmiselle. Yrityksissä kerätään tietoa runsaasti, mutta tiedot ovat putkissa, jotka eivät seurustele keskenään. Tiedon analysointiin koulutetaan ihmisiä ympäri maailmaa. Heitä tarvitaan kuromaan kiinni aukkoa, joka on informaation ja tietämyksen välillä, johdatteli Marjukka Nyberg toukokuisena keskiviikkona Tietoasiantuntijoiden Tietojohtamisen teemapäivän avauksessa Finlandiatalossa 20.5.2015.

Ihmiset

 • Kuvassa Kari Tiainen, Arcadan rehtori Henrik Wolff ja joukkueen kapteeni Ann-Kristin Åvall. Kuva Andréa Högberg. (photo: )
  Kari Tiainen ,  Andréa Högberg  - 17.06.2015, 17:37

  KirjastoMOVE2015-liikuntakampanja liikutti monia – Arcadan joukkue voitti tiukan kisan

  KirjastoMOVE2015-liikuntakampanjalla innostettiin ammattikorkeakoulujen kirjastojen henkilöstökuntaa rennon liikkumisen ja yhdessä tekemisen pariin. KirjastoMOVE2015-liikuntakampanjaan osallistui ennätykselliset 15 joukkuetta. Kampanjan voitti tänä vuonna pippurinen Arcadan joukkue.

 • Hanna-Riina Aho  - 17.06.2015, 18:50

  INTROVERTTI vs. EKSTROVERTTI

  Linus Jonkmanin teos Introvertit työpaikan hiljainen vallankumous herätti kovasti talvella median huomiota. Ajankohtaisohjelmissa haastateltiin ruotsalaista Jonkmania, joka kertoi auliisti miten tärkeitä introvertit ovat työyhteisöille. Asiaa ei mitenkään käy kiistäminen, onhan toimivin konsepti työyhteisössä heterogeeninen ja toisiaan arvostava joukko ihmisiä. Itse kirja introverteistä taas on osittain kovinkin kyseenalainen.

 • (photo: )
  Jaana Lahtinen  - 16.06.2015, 17:43

  Jalkatyötä Joensuussa - Let’s NOT be careful out there… * - Kirjastoväki liikekannalla Kareliassa

  Menneinä vuosina Karelia-ammattikorkeakoulun kirjasto on ollut pieninä toimipisteinä hajallaan, fyysisesti lähellä kaikkien alojen koulutusta. Vaikka me kirjastolaiset erillisissä yksiköissäkin toimimme parhaamme mukaan työyhteisönä samoin säännöin ja puhalsimme yhteen hiileen, olimme tahoillamme sitoutuneita myös eri kampusten työyhteisöihin arjen kautta; yhteisessä kahvituvassa kuultiin päivittäin niin opetustyön arjen huolia, insinöörivitsejä kuin pyyntöjä uusia laina tai hankkia työhuonekirja.

Toimitus

Kolumnit

 • (photo: )
  Anu Liikanen  - 17.06.2015, 18:46

  Ulkomaisten e-artikkeleiden haku ei ole koskaan ollut näin helppoa

  Niin kauan kuin elektronisia aineistoja on ollut tarjolla niiden löytäminen on ollut oma erityinen päänsärkynsä. Tuskan helpottamiseksi kirjastoala on tarjonnut loppukäyttäjille monenlaisia työkaluja e-artikkeleiden paikantamiseen. Uusin niistä on Primo Central Index.