Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI
 (photo: )
15.10.2015, 10:20

Vihdoin ja vastoin – eli miksei TAMKin Musiikkiakatemia käytä Finnaa

Tämä ei ole humoristinen kirjoitus. Päinvastoin, asia vetää hyvinkin vakavaksi.

Hyvin varhaisessa vaiheessa kävi selväksi että Finnan sumeus ei ole omiaan musiikkiaineiston hakemiseen. Musiikkiaineistosta löytyy paljon surullisia esimerkkejä asiasta, mutta jotta musiikkia tuntemattomat lukijatkin jaksaisivat välittää, seuraavassa esimerkissä on kyse perisuomalaisesta kaikille tutusta asiasta, saunavihdasta. Lukekaa ja huokailkaa.

Hypoteettinen saunanystävä Lyly Kepponen laittaa TAMK Finnaan hakusanaksi VIHDAT. Tuloksia tulee 29 kappaletta. 17 nuottia, 7 opinnäytetyötä ja 5 kirjaa, jotka listaan tässä:

1. Vihdoinkin hyvä olo : suolisto kuntoon terveellisen ruokavalion avulla

2. Vihdoinkin eroon ajattelusta! : käsikirja ylirasittuneille älyköille

3. Stumppaa tähän! : helppo tapa lopettaa tupakointi

4. Sairaanhoitaja Muma : päivityksiä Kellokoski-Liberia

5. Polkuja, portaita, pitkospuita : askelia suomalaisen musiikkiterapian vuosikymmeniltä : artikkeleita ja keskusteluja musiikkiterapian varhaisvuosista Suomessa

Tismalleen sama tulos tulee hakusanalla VIHTA.

Kääk, tuumii Lyly Kepponen, ja alkaa epäillä että Päijänteen itäpuolella oltiinkin oikeassa ja vaihtaa hakusanaksi VASTAT. Tai ehkä hän on nokkela ja käy tarkistamassa oikean asiasanan Fintosta. Hakutuloksia sanalla VASTAT (tai VASTA) tulee 1764. Tuhat seitsemänsataa kuusikymmentäneljä.

Siitä kun ottaa pois nuotit, äänitteet, videot ynnä muut sellaiset niin päästään aika lähelle sitä vuosilukua, jolloin Agricola kirjoitti vihdoista ensimmäisen kerran: ”Niin heidän molempain silmät aukenit ja he äkkäsit alasti olevansa, niin he sidoit fiikunalehtiä yhteen ja teit heillens vihtat.”

Listaan tähän kymmenen ensimmäistä tulosta, Finnan ehdottamassa relevanssijärjestyksessä:

1. Vastarinnasta vastarannalle : johda muutos taitavasti

2. Vastavalossa

3. Vastatulia : inhimillisen kasvatuksen ja koulutuksen puolesta

4. Vastakarvaan. 1

5. Kuka vastaa? : hyvinvointivaltion rajat ja julkinen vastuu

6. Vastaiskuja : inhimillisen elämän puolesta

7. Jos vastaan tulee näätä... : Opetusvideon kuvakoon vaihtelu

8. Kellastuneen vastasyntyneen hoito : Posteri vanhemmille

9. Vastasyntyneen ventriculostomia : opasvihko vanhemmille

10. Iloitse, morsian, ja riennä vastahan : toccata uruille

Lyly Kepponen ei usko että toccatassa uruille on kyse hänen tarkoittamastaan vastasta eivätkä tulokset muutenkaan näytä lupaavilta. Ehkä hakuun pitäisi lisätä joku sana. Hmm. No tietysti SAUNA tai SAUNAT. Hakutuloksia tuleekin enää vain seitsemän. En listaa niitä tähän, mutta paljastan sen verran että Finnan mukaan relevantein on AMK-opinnäytetyö ”Hotellin kosteiden tilojen siivouksen kehittäminen”, jonka abstraktista löytyy kyllä sana VASTA mutta valitettavasti adverbinä käytettynä, ja hakutulos nro 2  on Kultainen joululaulukirja, jonka kahdeksas kappale on nimeltään VASTAsyntynyt Jeesus.

Lyly Kepposta ei enää naurata. ”Voit yhä käyttää myös kirjaston vanhaa OMA-tietokantaa,” lukee TAMK Finnan etusivulla. ”No niin totta vie voinkin, ja käytänkin,” toteaa Lyly ja hakee OMAssa sanalla VASTAT. Tai sanalla VIHDAT. Tai yksikkömuodoilla näistä. SAUNAlla tai ilman. Arvatkaa kuinka käy? Nolla tulosta. Arvatkaa miksi? Koska meillä ei ole vihdoista kertovia kirjoja.

Tämähän olisi ollut hyvä tieto tuossa jo jokin aika sitten, vai mitä? ”Hei hetkinen,” sanoo Lyly Kepponen. ”Tarkoittaako tämä siis nyt sitä että OIKEALLA, Fintosta katsotulla ASIASANALLA, tuli tuhat seitsemänsataa kuusikymmentäneljä ( - 1764 - ) VÄÄRÄÄ tulosta?”

No sitähän se juuri tarkoittaa.

Jos kiinnostaa kokeilla miltä hakeminen tuntuu musiikkiaineiston suhteen, voitte koittaa hakea vaikka Sibeliuksen kappaletta ”Kuusi”. Siltä varalta ettei ole ennestään tuttu kappale, voin paljastaa, että se ei ole mikään seuraavista: Elokuun yö, Rannan kuusten alla, Terve kuu, Kuun henki, Joulukuusella. Nämä kaikki tulivat ensimmäiselle hakutulossivulle. Seuraavalla sivulla Finnan mielestä relevanteissa tuloksissa on mm. sanat ”kuin” ”kuusitoistavuotiaan” ja ”toukokuu”. Ja tässä oli jo rajattu pelkkään nuottiaineistoon.

Mikä neuvoksi? En todella tiedä. Fraasihakua ei voi käyttää yhteen sanaan, sillä tavalla kuin voi esim. Googlessa, jossa lainausmerkeillä saa rajattua haun siihen nimenomaiseen sanaan tai sanamuotoon jonka on kirjoittanut. Sumeaa hakua ei myöskään saa halutessaan pois päältä. Voi kunpa sumean haun saisi halutessaan pois päältä.

Musiikkiaineiston osalta olisi monta muutakin murheellista esimerkkiä, mutta en piinaa niillä teitä enkä itseäni. Hörppäsen kahvit ja lähden tältä päivältä kotiin. Kiitos.

 

Laura Järvinen
tietopalvelusihteeri
Tampereen ammattikorkeakoulu

articleRating

voteData

 1. Site comment

  Nähdäkseni tässä ei kuitenkaan ole koettu ongelmaksi sitä, ettei sitä tiettyä kappaletta olisi löytynyt, sillä sehän löytyi. Puhe on pikemminkin siitä, onko siitä haittaa tarjoaako Finna sen yhden oikean tuloksen lisäksi jotain muutakin. Jos tällaisia haittoja on, asioita voidaan kehittää. Tässä on kuitenkin hyötyä siitä, että haitat määritellään spesifisti ja konkreettisesti suhteessa käyttäjän tarpeisiin. Silloin niihin on helpompi tarttua ja niitä on helpompi korjata. Timo Laine, Kansalliskirjasto

 2. Site comment

  Musiikin etsijät etsivät todellakin useimmiten jotakin tiettyä kappaletta. Sibeliuksen Kuusen etsijää ei siksi ilahduta, jos Finna tarjoaa vaikka "Kuusessa ollaan" (Juice Leskinen). Yhtenäistetyllä nimekkeellä ja muulla standardoinnilla on koetettu tehdä hakeminen mahdollisimman täsmälliseksi ja kattavaksi. Luulenpa, että täsmällisyys olisi musiikkiväen toiveena jatkossakin.

 3. Site comment

  Lisäisin vielä, että Finnassa voidaan kyllä tehdä asioita hakutoiminnallisuuden parantamiseksi. Avoin lähdekoodi antaa tähän hyvät mahdollisuudet. Myös kielen jäsentämistä voidaan parantaa ja on myös parannettu, mutta kuten esimerkkisi osoittavat, meillä on vielä työtä jäljellä! -- Sibeliuksen Kuusesta sen verran, että Finna tosiaan muuttaa hakukäyttöä. Yleensä käyttäjät eivät koe ongelmalliseksi sitä, että haku löytää muutakin kuin juuri sen oikean, halutun tuloksen, kunhan se paras osuma tulee vain mahdollisimman lähelle hakutuloksen alkupäätä. Timo Laine, Kansalliskirjasto

 4. Site comment

  Hei Timo, kiitos vastauksestasi! Käytän sanaa "sumea" tuossa vähän eri merkityksessä kuin oikeasti kuuluisi. Tuo kirjoitukseni oli alun perin tarkoitettu varsin paljon pienemmälle lukijakunnalle, joten jätin sumeuden siihen vaikka hoksasin kyllä itsekin että tässä ei ole kyse varsinaisesta sumeudesta, vaan kauniin kielemme runsaista taivutusmuodoista ja Finnan kunnianhimosta niiden tavoittamisessa.
  Minäkin löysin TAMKin Finnasta Sibeliuksen Kuusen hakusanoilla sibelius ja kuusi... Ongelma onkin lähinnä siinä, että samalla löytyi yli kuusikymmentä tulosta jotka eivät ole Sibeliuksen Kuusi. ;)
  Terveisin Laura Järvinen, TAMK Kirjasto, Musiikkiakatemia

 5. Site comment

  Kiitos hyvästä (ja hauskasta!) kirjoituksesta.

  Vihta- ja vastaongelmat liittyvät ymmärtääkseni lähinnä siihen, että Finna hyödyntää suomen kieltä jäsentävää automatiikkaa, ja molemmilla sanoilla on suomen kielessä muotoja, joilla on erikoismerkityksiä, kuten juuri noissa esimerkeissä näkyvät "vihdoinkin" ja "vastoin". Yleensä Finnan pyrkimyksestä "ymmärtää" suomea on koettu olevan käyttäjälle hyötyä.

  Itse löysin <a href="https://tamk.finna.fi/Record/oma.267746">Sibeliuksen Kuusen TAMKin Finnasta</a> tekemällä haun <a href="https://tamk.finna.fi/Search/Results?lookfor=sibelius+kuusi">"sibelius kuusi"</a>.

  Timo Laine, Kansalliskirjasto

leaveReply