Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI

Joulunumero 4/2015

Pääkirjoitus

 • (photo: Minna Marjamaa)
  Hanna-Riina Aho  - 17.12.2015, 22:23

  Kreodin joulunumero kokoaa syksyn annin ja koeajaa Discoveryn

  Vuoden viimeinen lehti on taas runsas, kiitos innokkaiden kirjoittajien. Kreodi koeajaa Ebscon Discovery-palvelun ja kirjastosomen, pohtii Finnan käyttöönottoa ja ylivertaisuutta , vierailee ECILissä Tallinnassa , Sorbonnessa , Edinbourghissa ja Lontoossa . Tämän syksyn korkeakoulupoliittisten uutisten keskellä on tarvittua uskoa, toivoa ja rakkautta omaan työhön. Nyt on aika nauttia ansaitusta levosta. Leppoisaa joulunaikaa, päätoimittaja Hanna-Riina Aho

Artikkelit

Matkakertomuksia

 • (photo: )
  Kirsti Karttunen  - 18.12.2015, 09:31

  LIIKE – työelämälähtöinen TKI-toiminta – kokeiluja ja uskottavuutta

  Ammattikorkeakoulut ovat vahvoja työelämän ja alueiden kehittäjiä. Opetus- ja kulttuuriministeriö on valtakunnallisesti tukenut ammattikorkeakouluja tässä työssä rahoittamalla yhteensä 17 hanketta kymmenellä miljoonalla eurolla. Mitä on tehty ja mihin suuntaan liike jatkuu? Tästä keskusteltiin Mikkelissä 10.-11.11. 2015 järjestetyssä valtakunnallisessa tapahtumassa, LIIKE-seminaarissa jota täydensi monipuolinen hanketori.

 • (photo: )
  Merja Janhunen  - 17.12.2015, 22:22

  Henkilökuntaviikolla Pariisissa

  Osallistuin Université Sorbonne Nouvellen (tunnetaan myös nimellä Paris III) järjestämälle Erasmus-henkilökuntaviikolle Ranskassa kesäkuussa. Viikolle osallistui kirjastohenkilökunnan lisäksi opintosihteereitä, opinto-ohjaajia, tutkimuskeskusten sekä kansainvälisten palveluiden henkilökuntaa kymmenestä eri Euroopan maasta.

 • (photo: )
  Sinikka Luokkanen ,  Sari Säynäjoki ,  Päivi Hollanti  - 18.12.2015, 13:30

  Tekemisen meininkiä, kokoelmien kuokkimista ja bongaavia lehmiä: kansainvälisen vaihdon kolme näkökulmaa

  Hyödynsimme syyslomaviikon tutustumalla HAMK:n yhteistyöoppilaitokseen Skotlannissa. Päätavoitteena oli tutustua kollegoihin ja oppilaitoksen toimintaan, mutta toisena lähes yhtä tärkeänä tavoitteena oli saada ideoita kirjaston tilasuunnittelun tueksi. Siksi yhdeksi vierailukohteeksi valittiinkin Edinburghin yliopiston kirjasto, jossa tehtiin merkittävä tilojen uudistus tilat vain muutama vuosi sitten.

 • (photo: )
  Essi Prykäri  - 18.12.2015, 13:30

  Liber2015 – Kohti avointa tiedettä Lontoossa

  Näin joulukuussa on hyvä viipyä vielä hetki kesän muistoissa. Osallistuin ensikertalaisena Liber2015 konferenssiin Lontoossa viime kesäkuussa. Konferenssi oli antoisa kokemus ja matkalta tarttui mukaan paljon pohdittavaa, miten AMK-kirjastoissa voidaan edistää tieteen avoimuutta.

 • (photo: )
  Kaisu Sallasmaa  - 18.12.2015, 13:29

  10 asiaa, jotka jäivät mieleeni IL-seminaarista

  Osallistuin ” Totta ja tarua tiedonhakijan taidoista - tunnemmeko tavat, tuemmeko tuskassa?” –seminaariin marraskuussa. Olin mukana järjestämässä seminaaria, joten en pystynyt täysin keskittymään seminaarin esitysten seuraamiseen. Mutta onneksi sain sieltä jotain pohdittavaa mukaani! Pääpuhujan, paneelin ja kahden työpajan esitykset jäivät parhaiten mieleen. Tässä muistiinpanoni.

 • Teija Harju ,  Annamari Ikonen ,  Eerika Kaasalainen ,  Riitta-Liisa Karjalainen ,  Arja Kunnela ,  Katja Laitila ,  Marja-Liisa Timperi ,  Elina Laineenoja  - 17.12.2015, 22:15

  Jaetut ideat jalostuvat - AMK-kirjastojen pedagogiikkaryhmä ECIL 2015 -konferenssissa

  AMK-pedaryhmä laskeutui Tallinnaan kartoittamaan, miten opettaa vähemmällä yhä paremmin. Siis miten löytää kestävät työkalut ja toimintamallit tiedonhankinnan opetukseen. Konferenssin teemana oli Information Literacy in the Green Society.

Ihmiset

 • (photo: )
  Johansson Maisa ,  Kulha Taika ,  Suikkanen Eija  - 17.12.2015, 22:30

  Työelämäharjoittelu Turun AMK:n kirjastoalan koulutuksen ja kirjaston yhteistyönä

  Syksyllä 2015 Turun AMK:n kirjastossa suorittivat harjoittelunsa kirjastoalan opiskelijat Taika Kulha ja Maisa Johansson. Yhtenä oppimistehtävänä oli työstää yhdessä Turun AMK:n kirjasto- ja tietopalvelun harjoittelijayhteyshenkilön Eija Suikkasen kanssa artikkeli ammatilliseen lehteen. Tavoitteena oli harjoitella yhteisartikkelin kirjoittamista ja harjoittelutehtävien kuvaamista.

 • (photo: )
  Suvi Perttula  - 17.12.2015, 21:51

  ”Kuinka suuri maailma tiedonhaku on”

  Jyväskylän ammattikorkeakoulun (JAMKin) Asiantuntijan tiedonhankinta on suosittu vapaavalintainen verkkokurssi, joka toteutetaan suomeksi kahdesti ja englanniksi kerran vuodessa. Se sopii kaikille opiskelijoille (amk, yamk, AOKK). Keväällä 40 opiskelijaa ohjaa monta informaatikkoa. Syksyllä ohjaan itsekseni tai kollegan kanssa 25 opiskelijaa; silloin etusija on heillä, jotka tarvitsevat yksilöllistä tukea opinnäytetyönsä lähteiden etsintään tai joiden opinto-oikeus on loppumassa.

 • (photo: )
  Nina Kivinen ,  Susanna Niemilahti-Könkkölä ,  Mari Vuorinen  - 17.12.2015, 22:23

  Back to Lukio!

  Otetaan kolme jyväskyläläistä informaatikkoa kolmesta kirjastosta ja lähetetään neljään lukioon. Tuloksena tyytyväisiä opettajia ja kokemuksesta kirkastuneita kirjastolaisia. Kuinka selvitä rehtorimuurista ja miten sujui kosiomatka? Nina, Mari ja Susu kertovat, mitä tehtiin ja miten kävi. ****  

 • (photo: )
  Henna Mölsä  - 17.12.2015, 22:21

  #kirjastosome'ssa

  Sosiaalisen median palvelut ovat tätä päivää kirjastoissa. Asiakkaamme ovat somessa, vaikka itse emme olisikaan. Mikä oli ”Some kirjastotyössä – viesti, opi, osallista” -koulutuksen anti?   Normal 0 21 false false false FI X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}

Toimitus

Finna

 • Kirsi Mononen ,  Jaana Lahtinen  - 17.12.2015, 22:30

  Mikä Finna? Finnan käyttöönotto tiedonhankinnan opetusten näkökulmasta Kareliassa

  Karelia-ammattikorkeakoulussa otettiin Finna käyttöön syksyllä 2015. Tiedonhankinnan opetuksessa Finna on koettu Nelli-portaalia helpommaksi palveluksi opettaa. Opiskelijoiden mielestä Finna on selkeä ja helppokäyttöinen. Finnasta löytää yhdellä haulla erilaisia dokumentteja: kirjoja, opinnäytetöitä ja verkkoaineistoja. Opiskelijat arvioivat, että Finnasta löytää luotettavaa tietoa helpommin kuin Googlesta.

 • Hannu Jokiranta ,  Kaija Kivikoski  - 18.12.2015, 12:06

  Koeajossa EBSCO Discovery Service versus Primo Central Index

  Laurean ja Metropolian kirjastot aloittivat lokakuussa 2015 EBSCO Discovery Servicen (EDS) koekäyttöjakson. Kirjastot tutkivat omalle organisaatiolle lisensioitujen artikkelitietokantojen sisältöjen löytyvyyttä EDS:ssä ja vertailivat tuloksia omien Finna-näkymiensä Primo Central Index (PCI) -haun kautta saatuihin tuloksiin. Löytyikö eroja ja kuinka finnat pärjäsivät EDS:lle?

 • (photo: )
  Mirja Ollila ,  Tiina Siro  - 17.12.2015, 22:30

  ”Finna ylivoimainen testivoittaja” Yhteiskirjaston pilotti

  Lapin korkeakoulukirjasto, joka on yhteinen kirjasto Lapin yliopistolle sekä Lapin ammattikorkeakoululle, aloitti Finnan käyttöönoton pohtimisen talvella 2014. Askarruttavin kysymys oli, voiko kirjastollamme olla yhteinen Finna vaikka lisenssisopimukset ovat korkeakoulukohtaiset.