Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI

Kevätnumero 1/2016

Pääkirjoitus

 • Hanna-Riina Aho  - 13.04.2016, 18:34

  OMASTA PÄÄSTÄ: AMK-kirjastojen historiikki työn alla

  AMK-kirjastojen historiikki on työnalla. Historiikkiryhmän ensimmäinen kokous on pidetty.  Historiikin ajanjakso on 1992-2016, siis ajatelkaas varttivuosisata! Historiikin työstämisestä vastaavat Sirkku Blinnikka ja Iiris Kuusinen. Jos sinulla on hyviä valokuvia, hauskoja muistoja tai kivoja tarinoita, voit toimittaa niitä toimittaa allekirjoittaneelle. Minä voin sitten välittää niitä eteenpäin Sirkulle ja Iirikselle.

Artikkelit

 • (photo: )
  Katrin Kippasto  - 14.04.2016, 11:16

  Opiskelijat edellä: tilojen markkinointi opiskelijavideoiden avulla

  Satakunnan ammattikorkeakoulun Rauman kampus koki viime kesällä melkoisen muodonmuutoksen. Suurin näkyvin muutos tapahtui kirjastossa. Mitä tehtiin ja miksi?

 • (photo: Kuva: Auli Rossi (Alkio-opisto, Humak Jyväskylä, sihteeri))
  Auli Rossi  - 13.04.2016, 18:43

  AMK-kirjastopäivät - Thinking out of the box!

  AMK-kirjastopäivät järjestetään tänä kesänä Jyväskylässä 13. - 15.6.2016. Järjestyksessä 14. kirjastopäivien teemoina ovat avoin tiede ja tutkimus sekä palvelumuotoilu. Luvassa on niin korkeatasoisia asiantuntijaluentoja kuin AMK-sektorin katsauksia ja edellisten päivien tapaan viestinnän työpaja. Päävastuun järjestelyistä kantavat JAMK ja Humak. Tervetuloa kaikki!

 • (photo: )
  Susanna Niemilahti-Könkkölä  - 13.04.2016, 18:35

  Verkko-oppimisen sietämätön keveys?

  Informaatikko Arja Kunnelan kokemukset oppimispiiristä ja verkkotyökalujen arvioinnista laajensivat työpöydän Jyväskylästä maailmalle. Susanna Niemilahti-Könkkölä haastatteli Arja Kunnelaa hänen kokemuksistaan ja ideoistaan.

 • (photo: )
  Kari Tiainen  - 13.04.2016, 18:35

  Kirjasto Pisaran aktiivinen vuosi 2015

  Karelia-ammattikorkeakoulun kirjastossa otettiin käyttöön viime vuonna useita uusia palveluja, mm. Karelia-Finna, Celia-verkkopalvelu ja Kysy kirjastosta -chat.  QR-koodia alettiin hyödyntää e-kirjojen markkinoinnissa. Kampuksille jalkauduttiin pop-up-kirjastona, perustettiin uusi verkkojulkaisu Vasu ja kannustettiin henkilöstöä julkaisemiseen. KirjastoMOVE-liikuntakampanjalla ja Iloa elämään -kirjallisuuspiirillä edistettiin yhteisöllisyyttä.

 • Anneli Renfors ,  Sinikka Ahonen  - 14.04.2016, 15:13

  Kapitaaleista linkitettyyn dataan

  Tämä artikkeli kertaa luettelointityön historiaa vuodesta 1999 nykypäivään ja suuntaa vähän myös tulevaisuuteen. Vaikka näkökulma on Tampereen ammattikorkeakoulun kirjaston (TAMK), sivutaan artikkelissa myös AMK-kirjastojen ja yliopistokirjastojen yhteistyötä ja yhteistä luettelointihistoriaa. Luettelointi on tässä käsitetty laajasti, sisältäen sisällönkuvailun. Jotain kerrotaan myös hankinnasta, niiltä osin kuin sillä on yhteyksiä luettelointiin.

Matkakertomuksia

 • (photo: )
  Nina Hynnä  - 13.04.2016, 18:34

  Matkakertomus 26. – 30.10.2016, Dundeen yliopisto

  Osallistuin Erasmus-vaihtoon viime lokakuussa Skotlannissa. Yhdessä kahden sähkö- ja automaatiotekniikan lehtorin kanssa tutustuimme Dundeen yliopiston luonnon- ja insinööritieteiden tiedekunnan (School of science and engineering) tekniikan alan eri koulutusohjelmien opetuskäytäntöihin ja oppimisympäristöihin.

 • Anneli Sinervirta  - 13.04.2016, 18:34

  JHL:n opintopäivät Helsingissä

  Osallistuin JHL:n kirjasto- ja tietopalvelualojen opintopäiviin JHL-opistolla Helsingissä 18.-19.2.2016 JHL-opistolla. Ensimmäinen päivä järjestettiin yhteisesti Toimisto-, hallinto- ja IT-alojen kanssa. Teemoina oli muun muassa digitalisaatio työelämässä, läsnäolon kokemukset ja eAineistot sekä Celian uudet käytännöt. Päivät olivat antoisa kokemus.  

 • Perjantai-illan päätti iltapala ja iltapalalle meno vaati pientä ulkoilua. Soihdut valaisivat kävelyreittiä. (photo: )
  Kirsti Karttunen  - 14.04.2016, 11:12

  Luokittelusta

  Tämä on Mikkelin akatemian 14. istunto: tieteen ja sivistyksen ystäviä on taas kokoontunut salillinen pakkasesta piittaamatta, avattiin tilaisuus tammikuisena perjantai-iltana. Professori Karl-Erik Michelsen johdatteli: Hengen harrastus on kovaa tässä kaupungissa, kun Jukurien (ilmainen) peli on toisaalla ja te olette täällä. Studia Generalia –yleisö on velvollinen esittämään kriittisiä kysymyksiä. Miten luokitellaan ihmisiä: perinteiset ideologiapohjaiset luokat ovat kadonneet, voitte tarkistaa sosiaalisesta mediasta mihin te kuulutte. Ihmiset haluavat kuulua johonkin, heidän halutaan kuuluvan johonkin. Kysymys on identiteetistä. Yhteiskunta vapautuu, ryhmiä tulee lisää. Pakolaiskysymykseen joudutaan paneutumaan. Milloin maahanmuuttaja ei ole enää maahanmuuttaja? Ei löydy aikarajaa.

 • (photo: )
  Ria Gynther  - 14.04.2016, 15:12

  Bobcatsss 2016 kirjastojen, demokratian ja tiedon asialla

  Kahdeskymmenesneljäs Bobcatsss-konferenssi järjestettiin alkuvuodesta Ranskan Lyonissa. Bobcatsss on vuosittain opiskelijavetoisesti järjestettävä kirjasto- ja informaatioalan konferenssi jolle kevääseen heräävä Lyon tarjosi miellyttävät puitteet. Tänä vuonna verkostoiduttiin sekä tutustuttiin niin lyonilaiseen kulttuuriin kuin teemojen mukaisesti muun muassa avoimen tieteen tekemiseen, Open Access julkaisemiseen sekä sosiaalisen median kääntöpuoliin. Tiesitkö esimerkiksi, minkä arvoinen Facebook-profiilisi on tai kuka kumma on Guignol?

Ihmiset

 • Anne Mikkanen ,  Kari Huttunen  - 14.04.2016, 10:48

  Muutosta ja muuttamista - 20 vuotta amk-kirjastossa

  Anne Mikkanen ja Kari Huttunen haastattelivat tietopalvelusihteeri Sari Kantosaloa 15.3.2016 miten hän on kokenut työn muutoksen kahdenkymmenen vuoden aikana Savonia-ammattikorkeakoulussa. Savonian kymmenen työsuhteen, kuuden eri osoitteen, viiden koulutusalan ja kuuden eri esimiehen jälkeen hän siirtyy kesäkuun alussa 68-vuotiaana ansaitusti oloneuvokseksi.

 • Pirjo Pohjolainen ,  Heidi Mikkola ,  Katja Pihkasalo  - 14.04.2016, 11:19

  Yrittäjyys yhdistää – keitaista eläviin lainoihin

  Jyväskylän ammattikorkeakoulun JAMK Kirjasto ja yrittäjyyspalveluja tarjoava JAMK Generator ovat jo vuosia tehneet yhteistyötä. Yhteistyön tuloksena ovat syntyneet muun muassa Yrittäjyystiedon keitaat ja viimeisin yhteistyömuoto on Yrittäjyyden elävä kirjasto.

Toimitus

Theseus

 • (photo: minna.marjamaa)
  Tiina Tolonen  - 13.04.2016, 18:36

  Theseus jatkaa huimaa kasvuaan – 100 000. tallentaja palkittiin

  Historiallinen 100 000 tallennuksen rajapyykki saavutettiin maaliskuussa 2016, kun Oulun ammattikorkeakoulun Teemu Pesälä tallensi opinnäytetyönsä. Theseusta kehitetään parhaillaan vastaamaan paremmin avoimen tieteen ja arkistoinnin tarpeita. Tiistaina 26.4.2016 järjestetään koko päivän Theseus-kehittämisseminaari, joka keskittyy aineistojen pimeään arkistointiin sekä pitkäaikaissäilytykseen. Tervetuloa Theseus-kehittäjät!

 • Kuva 1. Kirjaston suunnittelija Eija Mustonen onnittelee tietotekniikan koulutuksesta valmistunutta Aleksi Tapolaa. (photo: Marjatta Ojala)
  Eija Mustonen ,  Marjatta Ojala  - 13.04.2016, 18:36

  TAMKin Theseus-opinnäytteissä 10 000:n raja rikki – ja kuinka tähän päästiin

  Joulun kynnyksellä TAMKin kirjastossa purtiin tavallista enemmän kynsiä ja tuijoteltiin Theseusta. Kymppitonnin raja Theseus-tallennuksissa oli lähestymässä, mutta rajaa tavoitteli myös Metropolia. Kumpi ehtii saavuttaa merkkipaalun ensin?