Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI
Kuva 1. Kirjaston suunnittelija Eija Mustonen onnittelee tietotekniikan koulutuksesta valmistunutta Aleksi Tapolaa. (photo: Marjatta Ojala)
Kuva 1. Kirjaston suunnittelija Eija Mustonen onnittelee tietotekniikan koulutuksesta valmistunutta Aleksi Tapolaa.
13.04.2016, 18:36

TAMKin Theseus-opinnäytteissä 10 000:n raja rikki – ja kuinka tähän päästiin

Joulun kynnyksellä TAMKin kirjastossa purtiin tavallista enemmän kynsiä ja tuijoteltiin Theseusta. Kymppitonnin raja Theseus-tallennuksissa oli lähestymässä, mutta rajaa tavoitteli myös Metropolia. Kumpi ehtii saavuttaa merkkipaalun ensin?

Taustaa
TAMKissa on tallennettu opinnäytteitä Theseukseen vuoden 2010 alusta lähtien. Theseusta ennen TAMKissa oli kuitenkin käytössä toinen sähköisten opinnäytteiden tietokanta, Tatu. Tästä syystä Theseuksen käyttöönoton kanssa ei ollut kiirettä. Käyttöönotto päätettiinkin sijoittaa vuoden 2010 alkuun siitäkin syystä, että 1.1.2010 entinen Pirkanmaan ammattikorkeakoulu ja entinen Tampereen ammattikorkeakoulu yhdistyivät yhdeksi isoksi ammattikorkeakouluksi. Oli järkevintä ottaa Theseus käyttöön uutena organisaationa.

TAMK oli siinä mielessä etuasemassa, että tallennusta ei tarvinnut aloittaa tyhjältä pöydältä. Theseukseen ”kaadettiin” kaikki entisen TAMKin ja entisen PIRAMKin sähköiset opinnäytetyöt. Vanhan TAMKin ajoilta sähköisiä opinnäytteitä oli jo vuodesta 2005 lähtien. Alkuvuosien määrät olivat kuitenkin suhteellisen pieniä. Näistä Theseusta aikaisemmista opinnäytteistä saatiin kuitenkin pieni pesämuna Theseus-kokoelmalle.

Opinnäytteen luovuttaminen kirjastoon TAMKissa
TAMKissa opiskelijalla on kaksi vaihtoehtoa opinnäytteen kirjastokappaleen luovuttamiseen. Hän voi joko tallentaa työn Theseukseen tai toimittaa kirjastoon kansitetun kappaleen opinnäytetyöstä. Kansitetun työn toimittamisen yhteydessä opiskelijan on kuitenkin muistettava pari muutakin asiaa. Hänen täytettävä julkaisusopimus, jolla opiskelija antaa luvan työn kirjastokäyttöön sekä toimitettava työn arkistokappale pdf-muodossa. Opiskelija ei voi valmistua ellei opinnäytteen kirjasto- ja arkistokappaletta ole toimitettu kirjastoon. Tallentaessaan työn Theseukseen opiskelijan ei tarvitse tehdä muuta.

Theseukseen tallentamisen helppoudesta huolimatta kansitettuja opinnäytteitä luovutetaan yhä paljon. Vuosina 2013 ja 2014 kirjastoon toimitettiin reilut neljäsataa kansitettua opinnäytettä. Vuoden 2015 osalta lukemat ovat pienempiä ja kansitettujen töiden määrä jää vähän päälle kolmeensataan. Kirjastossa huokaistaan helpotuksesta, sillä myös kokonaan luottamuksellisten töiden määrä on radikaalisti vähentynyt. Kysehän on materiaalista, jota virallisen ohjeistuksen mukaan ei saisi olla.

Jännitysnäytelmä
Joulun alla TAMKin kirjastossa jännitettiin ehtiikö Metropolia lyömään TAMKin ja rikkomaan kymppitonnin haamurajan opinnäytteiden tallennuksissa Theseukseen. Loppujen lopuksi huoli oli turha, sillä TAMK saavutti ensimmäisenä tuon maagisen rajapyykin selvällä erolla Metropoliaan. TAMKin rikkoessa haamurajan Metropolia oli reilut sata opinnäytettä jäljessä. Joulukuun viimeiseen päivään mennessä TAMKilla oli yhteensä 10011 ja Metropolialla 9888 opinnäytettä Theseuksessa.

Kuva 1. Kirjaston suunnittelija Eija Mustonen onnittelee tietotekniikan koulutuksesta valmistunutta Aleksi Tapolaa.
Kuva 1. Kirjaston suunnittelija Eija Mustonen onnittelee tietotekniikan koulutuksesta valmistunutta Aleksi Tapolaa. © Marjatta Ojala

Koska nykyisessä taloustilanteessa juhlan aiheet ovat vähissä, halusimme TAMKin kirjastossa juhlistaa kymppitonnin saavuttamista onnittelemalla opiskelijaa, joka teki maagisen 10000. tallennuksen Theseukseen. Lahjan piti tietenkin henkiä kirjaston arvoja ja kulttuuria, joten kirjasto lahjoitti tallennuksen tehneelle Aleksi Tapolalle Don Rosan Kadonneen kirjaston vartijat –kirjan sekä neljä leffalippua. Lahjat luovutettiin Aleksille hänen noutaessaan todistustaan 13.1.2016. Kukat jätettiin antamatta, sillä ulkona oli pakkasta reilut 20 astetta.

Kymmenentuhatta opinnäytettä Theseuksessa oli hieno saavutus ja sitä oli mukava juhlistaa. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, sillä parannettavaa aina riittää. Jatkossa toivomme kirjastossa, että kansitettujen opinnäytteiden määrä laskee entisestään ja odotamme sitä päivää kun teoria yltää käytännön tasolle ja pääsemme täysin eroon kokonaan luottamuksellisista opinnäytteistä.

Eija Mustonen, suunnittelija TAMK

articleRating

voteData

leaveReply

 (photo: )
Susanna Niemilahti-Könkkölä  - 13.04.2016, 18:35

Verkko-oppimisen sietämätön keveys?

Informaatikko Arja Kunnelan kokemukset oppimispiiristä ja verkkotyökalujen arvioinnista laajensivat työpöydän Jyväskylästä maailmalle. Susanna Niemilahti-Könkkölä haastatteli Arja Kunnelaa hänen...

Anne Mikkanen ,  Kari Huttunen  - 14.04.2016, 10:48

Muutosta ja muuttamista - 20 vuotta amk-kirjastossa

Anne Mikkanen ja Kari Huttunen haastattelivat tietopalvelusihteeri Sari Kantosaloa 15.3.2016 miten hän on kokenut työn muutoksen kahdenkymmenen vuoden aikana Savonia-ammattikorkeakoulussa....

 (photo: )
Kari Tiainen  - 13.04.2016, 18:35

Kirjasto Pisaran aktiivinen vuosi 2015

Karelia-ammattikorkeakoulun kirjastossa otettiin käyttöön viime vuonna useita uusia palveluja, mm. Karelia-Finna, Celia-verkkopalvelu ja Kysy kirjastosta -chat.  QR-koodia alettiin hyödyntää...

Anneli Renfors ,  Sinikka Ahonen  - 14.04.2016, 15:13

Kapitaaleista linkitettyyn dataan

Tämä artikkeli kertaa luettelointityön historiaa vuodesta 1999 nykypäivään ja suuntaa vähän myös tulevaisuuteen. Vaikka näkökulma on Tampereen ammattikorkeakoulun kirjaston (TAMK), sivutaan...

Hanna-Riina Aho  - 13.04.2016, 18:34

OMASTA PÄÄSTÄ: AMK-kirjastojen historiikki työn alla

AMK-kirjastojen historiikki on työnalla. Historiikkiryhmän ensimmäinen kokous on pidetty.  Historiikin ajanjakso on 1992-2016, siis ajatelkaas varttivuosisata! Historiikin työstämisestä vastaavat...