Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI

Kesänumero 2/2016

Pääkirjoitus

Artikkelit

 • Terhi Kaipainen  - 22.06.2016, 15:40

  Osaava kirjasto ovena tulevaisuuteen ja uusi kirjastolaki

  Mitä osaamista ja muutosta kirjastoissa tarvitaan, jotta ovemme pysyy avoinna tulevaisuuteen? Tätä kysyttiin 7.-8.6.2016 Mikkelissä järjestetyillä Itä-Suomen kirjastopäivillä. Nykymuodossaan toiset kaikkien kirjastosektoreiden yhteiset Itä-Suomen kirjastopäivät järjestettiin yhteistyössä Itä-Suomen Aluehallintoviraston, Mikkelin kaupunginkirjaston, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kirjaston ja Mikkelin Yliopistokeskuksen kirjaston kanssa. Päivillä pohdittiin muutosta ja uuden oppimista monelta kantilta. Onko kirjastoammattilisuus kuolemassa vai onko meillä tahtoa muuttua?

 • (photo: Matti Partanen)
  Minna Marjamaa ,  Auli Rossi ,  Matti Partanen  - 22.06.2016, 15:27

  AMK-kirjastopäivät osuivat nappiin – kolme palkittiin KVAK-palkinnolla

  Tänä vuonna AMK-kirjastopäivien tarjonta ylitti kaikki odotukset: Kirjastopäivät yhdistivät amk-kentän ajankohtaiset kysymykset laajempiin kiinnostaviin aiheisiin. Teemoina olivat avoin tiede ja tutkimus sekä palvelumuotoilu. Oman kiinnostavan lisänsä toi Linda Saukko-Raudan tekemä livekuvitus tapahtumasta. Päivillä palkittiin perinteisellä KVAK-palkinnolla Kaisa Puttonen, Tanja Savolainen ja Eija Suikkanen sekä julkistettiin KirjastoMOVEn voittajat. Päivät olivat hyvä päätös työvuodelle. Kreodin toimitus toivottaa kaikille ansaittua kesälomaa! **

 • (photo: )
  Markku Hiltunen ,  Susanna Kinnari  - 21.06.2016, 22:46

  Diakin uusi uljas kirjasto Helsingin Kalasatamassa ja muutosviestintä

  Tammikuussa 2016 Diakin etelän kampukset ja sitä myöden kirjastotkin muuttivat uusiin toimitiloihin. Taakse jäivät siis moderni Alppikadun kirjasto Diakonissalaitoksella, perinteikäs Järvenpään kirjasto Tuusulanjärven kulttuurimaisemissa ja kodikas Kauniaisten kirjasto. Kolme kirjastoa löi toisin sanoen fyysisesti hynttyyt yhteen ja muutti dynaamiseen Kalasataman kampukseen osoitteeseen Kyläsaarenkuja 2. Millaista oli pakata ja muuttaa kirjasto ja miten muutosviestintä hoidettiin?  

 • (photo: )
  Erja Huovila  - 21.06.2016, 19:50

  Ammattikorkeakoulukirjasto opiskeluhyvinvoinnin tukena

  Laurea-ammattikorkeakoulussa toimii opiskeluhyvinvointiryhmä,  joka järjesti tänä keväänä ammattikorkeakoulun sisäisen  opiskeluhyvinvointifoorumin. Laurea-kirjasto sai kutsun tulla mukaan ja informaatikolta pyydettiin esitystä aiheesta ”Kirjaston palvelut opiskeluhyvinvoinnin tukena”. Foorumiin osallistui kampusten opettaja- ja opiskelijaedustajia, opintopsykologi, opiskelijapastoreita ja kansainvälisen vaihdon järjestäjiä. Miten kirjasto voi vaikuttaa opiskelijahyvinvointiin?

Matkakertomuksia

 • Pärnun autiota hiekkarantaa. (photo: Minna Buska)
  Tiina Mäntylä ,  Liisa Pellikka ,  Marjatta Puustinen  - 22.06.2016, 15:32

  Lapin AMKin kirjaston väki Pärnussa 6. - 9.6.2016

  Lapin ammattikorkeakoulun kirjastolaiset vierailivat Pärnussa kesäkuun alkupäivinä. Matkan mahdollisti kirjastolle myönnetty tulospalkkio. Opintomatkan kohteiksi valikoitui tietysti kirjastoja, mutta muuhunkin ehdittiin. Matkasta muodostui talven aherruksen päätteeksi mukava ja aurinkoinen kesän aloitus.

 • (photo: )
  Marjo Lahdenranta ,  Ria Gynther  - 21.06.2016, 19:50

  Digiaalloilla - AMK goes digi

  Vuosittaiset amk-päivät järjestettiin tänä vuonna Humakin sekä Arene ry:n yhteistyönä laivaseminaarin muodossa Silja Serenadella 17.-19.5.2016. Päivien teemana oli ajankohtaisesti – AMK goes Digi . Mukana digiristeilyllä tyynen kesäisellä Itämerellä oli myös Lahden korkeakoulukirjaston väkeä. Päivien ohjelmasisällöistä löytyi hyvin myös kirjastolaisten arkeen ja työhön linkittyviä aiheita ja asioita. Erityisesti muutos ja digitalisoituminen olivat tapetilla. Tässä niistä, ja vähän muustakin, lyhyesti.

 • Kuva: Berit from Redhill/Surrey, UK CC BY 2.0 (photo: )
  Suvi Pukero  - 22.06.2016, 15:33

  Erasmus-matkalla Reykjavikissa 13.-17.3.2016

  Pikkuisen sen jälkeen kun  Löykkiön kirjaston blogi kertoi Reykjavikin reissustaan , pääsin minäkin ensimmäisen kerran matkustamaan Islantiin ja tutustumaan Reykjavikin kirjastojen maailmaan. Osallistuin Reykjavikin yliopiston ( Háskolinn í Reykjavik ) järjestämälle Erasmus-henkilökuntaviikolle Islannissa.

 • Kari Mikkonen  - 21.06.2016, 19:50

  Kylmyyden tutkimusta, matkailua ja juridiikkaa - Sairaalakirjastopäivät 2016 Rovaniemellä

  Bibliothecarii Medicinae Fenniae ry ja Lapin korkeakoulukirjasto järjestivät yhdeksännet valtakunnalliset Sairaalakirjastopäivät 19.–20.5.2016 Rovaniemellä Lapin yliopiston tiloissa. Tällä kertaa näiden joka toinen vuosi pidettävien päivien aiheet koskettivat erityisesti arktista hyvinvointia ja terveysjuridiikkaa.

 • (photo: )
  Kirsti Karttunen  - 21.06.2016, 19:48

  Mikkelin tiedepäivät – Metsäilta

  Mikkelin tiedepäivät järjestettiin tänä vuonna seitsemännen kerran ja aiheena oli metsä. Tapahtuma esitteli Mikkelin seudulla tehtävää tutkimus- ja kehittämistoimintaa. Järjestäjinä toimivat Mikkelin yliopistokeskus, Mikkelin ammattikorkeakoulu, Luke luonnonvarakeskus ja Mikkelin lukio. Kirsti Karttunen raportoi tapahtumasta.

 • Rebekka Laaksonen ,  Katja Laitila  - 21.06.2016, 19:48

  Tekniikka kohtaa pedagogiikan – ITK 2016 tiedonhankinnan ohjauksen näkökulmasta

  Korkeakoulukirjastojen tarjoamassa tiedonhankinnan ohjauksessa on rajallisen ajan ja resurssien takia helppo urautua samoihin tuttuihin opetusmetodeihin. Myös tiukka kytky erilaisiin tietojärjestelmiin ja tietokantoihin – tekniikkaan – asettaa reunaehtoja ohjaukselle. Miten siis yhdistää toimiva pedagoginen lähestymistapa ja teknologia? Ja mikä toimii, mikä ei? Näihin kysymyksiin pureutui huhtikuun Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa -seminaari Hämeenlinnassa.  

 • (photo: )
  Tiina Tolonen  - 22.06.2016, 15:34

  Asiantuntemusta ja tiedon jakamista Suomenlahden molemmin puolin – puhujavierailu musiikkikirjastoseminaarissa

  Helsingissä järjestettiin 26. – 27.5.2016 sarjassaan ensimmäinen Estonian-Finnish Music Library Seminar eli suomalais-virolainen musiikkikirjastoseminaari. Seminaarissa kohtasivat sekä musiikkikirjastot musiikkia opettavista oppilaitoksista, musiikkiarkistot että musiikkimuseot ja tietoa välitettiin ajankohtaisista projekteista ja tapahtumista Suomenlahden molemmin puolin. Tapahtuman järjestämisestä vastasi Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry yhdessä Helsingin yliopiston kanssa. Seminaarissa vieraili  IAML:in eli kansainvälisen musiikkikirjastojen ja –arkistojen liiton pääsihteeri Pia Shekter, joka oli hyvin vaikuttunut kuulemistaan esityksistä ja toivoi lämpimästi, että kuulisi niistä lisää IAML:in vuoden 2017 konferenssissa, joka tullaan järjestämään Latviassa.

Ihmiset

 • Susanna Kinnari ,  Kaisa Rissanen  - 21.06.2016, 19:51

  Marita Ahola - sektorirajat ylittävä kirjasto-osaaja Vaasasta

  Vaasan kaupunki haki palvelukseensa vahvaa ammattiosaajaa kulttuuri- ja kirjastotoimenjohtajaksi. Sellaisen he saivat meille ammattikorkeakoulukirjastolaisille tutusta Marita Aholasta. Hän aloitti tehtävässään lokakuussa 2015. Kävimme keväisessä Vaasassa haastattelemassa Maritaa hänen uusista työtehtävistään ja siitä, millaiseksi hyppy korkeakoulukirjastosta yleiseen kirjastoon on muodostunut. 

 • Ann-Kristin Åvall ,  Auli Rossi  - 22.06.2016, 15:27

  Centriaa lainaten: "Me ollaan sankareita kaikki!" -KirjastoMOVE2016 tunnelmia

  Liikuntakampanjan teema oli tänä vuonna Voi hyvin - Må bra – Go for it! Kuten aiempinakin vuosina joukkueet ovat keränneet mahdollisimman paljon liikuntasuorituksia kampanja-aikana 14.3-31.5.2016. Kaikki liikunta joogasta jalkapalloon ja lumitöihin on laskettu mukaan. Tällä kertaa 15 joukkuetta osallisistui kampanjaan. Monenlaista liikuntaa on harrastettu sekä yhdessä että yksitellen esim. avantouintia, potkukelkkailua, lumikenkäilyä ja halonhakkuuta - jopa  linnunpöntön kiinnittämistä puihin. Suosituimmat lajit olivat kävely ja pyöräily. Osa lajeista oli niin eksoottisia että jouduimme googlettamaan ne: ballefit barre, Asahi, SUP-lautailu, Zorbas-tanssi ja Fustra. 

 • (photo: Teemu Ylikoski)
  toimitus ,  Teemu Ylikoski  - 22.06.2016, 15:31

  Ensimmäinen amk-kirjastoja tutkiva väitöskirja Suomessa

  TKI:n ja opetuksen tieto- ja julkaisupalveluiden johtaja Hanna Lahtinen väitteli 10.6.2016 klo 12.00 Tampereen yliopiston Informaatiotieteiden yksikössä. Väitöskirjassa “Tietoasiantuntijoiden roolit ja toiminta koulutuksen ja työelämän kehittämishankkeissa - Tapaustutkimus tietokäytäntöjen ja innovatiivisten tietoyhteisöjen kehittämisestä” tutkittiin työelämän murrosta ammattikorkeakoulujen tietopalveluissa ja tietoasiantuntijoiden tehtäväkentässä.

Toimitus

Tulevia tapahtumia

 • Minna Marjamaa  - 21.06.2016, 19:49

  TKI-toiminnan avoimuus -koulutus 26.8.2016

  Mitä on avoin julkaiseminen ja datanhallinta ammattikorkeakouluissa? Ammattikorkeakoulujen ensimmäinen oma avoimen tieteen osaajakoulutus järjestetään elokuussa Laurea-ammattikorkeakoulun tiloissa Espoossa. Tilaisuus on suunnattu amkien henkilökunnalle niin TKI-henkilöstölle, tutkijoille, opettajille kuin kirjastolaisillekin. Tule ja tuo kollegasikin!

 • Kaisu Sallasmaa  - 21.06.2016, 19:49

  KINE 2016 - Käske, kontrolloi, kyttää? Uutta johtajuutta etsimässä

  KINEn eli kirjastonjohtajien neuvottelupäivien ohjelma keskittyy tänä vuonna vahvasti johtajuuden teemoihin. Pohdinnan kohteena ovat mm. hyveet esimiestyössä, asiakaskokemuksen johtaminen sekä kirjastojen vaikuttavuus ja meitä ympäröivän yhteisön tarpeet. Keynote-puhujiksi ovat varmistuneet Susanna Rahkamo ja Antti Kylliäinen.