Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI
22.06.2016, 15:27

AMK-kirjastopäivät osuivat nappiin – kolme palkittiin KVAK-palkinnolla

Tänä vuonna AMK-kirjastopäivien tarjonta ylitti kaikki odotukset: Kirjastopäivät yhdistivät amk-kentän ajankohtaiset kysymykset laajempiin kiinnostaviin aiheisiin. Teemoina olivat avoin tiede ja tutkimus sekä palvelumuotoilu. Oman kiinnostavan lisänsä toi Linda Saukko-Raudan tekemä livekuvitus tapahtumasta. Päivillä palkittiin perinteisellä KVAK-palkinnolla Kaisa Puttonen, Tanja Savolainen ja Eija Suikkanen sekä julkistettiin KirjastoMOVEn voittajat. Päivät olivat hyvä päätös työvuodelle.

AMK-kirjastopäivät järjestettiin tänä vuonna 13. - 15.6.2016 Jyväskylän ammattikorkeakoulun Lutakon kampuksella. Amkien omien ajankohtaisten asioiden käsittelylle oli aikaa ja myös kentän ulkopuolelta kutsutut puhujat olivat hyviä valintoja. Ohjelma oli asiakeskeistä, vasta illanviettoon oli varattu kevyempää ohjelmaa. Tärkeä syy ohjelman kiinnostavuuteen oli varmasti myös Linda Saukko-Raudan livekuvituksella seminaarista, sitä oli huikeaa seurata.


Amkeille avoin tiede on avointa TKI-toimintaa
Ensimmäinen päivä käsitteli avointa tiedettä ja tulevaisuutta. ”Ammattikorkeakouluissa avoimen tieteen ja tutkimuksen sijasta voitaisiin puhua avoimesta TKI-toiminnasta”, tiivisti Amkien ATT-projektin koordinaattori Jaana Latvanen osuvasti tämän hetken kuuman aiheen. Tavoite on, että vuoteen 2017 mennessä Suomi on avoimuuden mallimaa, amkeilta löytyy yhteiset toimintalinjaukset ja niiden soveltaminen on arkirutiinia. Tavoite on haaste, sillä vasta kahdella amkilla on valmis datapolitiikka ja rinnakkaistallennuspäätös seitsemällä amkilla. Theseus-rukkaset Tiina Tolonen ja Minna Marjamaa julkistivat tilaisuudessa Theseuksen uuden julkaisulomakkeen, joka helpottaa osaltaan tavoitteiden saavuttamista.


Tulevaisuuden tietoasiantuntijan rooli ja automaatio

Hanna Lahtinen kertoi TKI-toiminnan kirjastopalveluista kesäkuussa hyväksytyn väitöskirjansa pohjalta. Hän hahmotteli kolme tietoasiantuntijan roolia: perinteinen tiedonhaun asiantuntija, informaatiolukutaidon ohjaaja ja tietokäytänteiden kehittäjän rooli. Lahtisen mukaan tietoasiantuntijan tulevaisuuden tehtävä löytyy tiedon muodostamisen fasilitoinnista eli siitä prosessista, missä rakennetaan lähteistä, tutkimuksesta ja vuorovaikutuksesta uutta tietoa. Esitys herätti kuulijoissa innostusta ja ylpeyttä, olihan Lahtisen väitöskirja ensimmäinen amk-kirjastojen kentästä tehty väitöskirja.
© Auli Rossi
Tulevaisuudentutkija Ilkka Halava nosti monen salissa istuvan niskavillat pystyyn kertomalla, että tulevaisuudessa automaatio korvaa mekaanisen hyviä huomenia toivottavan asiakaspalvelijan ja kirjalogistiikan hoitajan - vanhaa kirjavarastokonseptilla toimivaa kirjastoa ei enää tarvita. Kirjaston ei pidä ripustautua yhteen mallin vaan rakentaa visionsa oppimisen, kulttuurin ja kohtaamisten alustana samaan tapaan kuin esim. Über tai Airb2b toimii. "Pois preussilainen kuri ja suorat kirjarivit, kirjastossa on aineista sulkeutuneen ja rajaavan työskentelyn vastavoimaksi", kommentoi Halava.
© Matti Partanen
Iltajuhlaa vietettiin Kankaan vanhan paperitehtaan tunnelmallisessa tehdashallissa. Istuttiin pitkissä pöydissä, syötiin ja juotiin viiniä.
© Matti Partanen
Kuulimme tangoa, valssia ja haitarimusiikkia sekä näimme paljasjalkaisen kansantanssiesityksen täynnä naisenergiaa. Iltajuhlassa saattoi kokea saavansa palkkion vuoden työstä.
© Matti Partanen

Kirjastot avoimen tieteen kentässä ja moratorio sekä ruminointi
Kristiina Hormia-Poutanen
kertoi aamupäivällä kirjastojen yhteistyöstä avoimen tieteen edistämiseksi EU-komission tasolla, Liberissä sekä Suomessa ATT-hankkeessa. Esityksestä jäi mieleen se, että avoimen tieteen edistämiselle on vankka tuki - toivottavasti jatkossa myös rahoittajien vaatimuksisa. Mari Huhtanen nosti esille työhyvinvoinnin eettisten kysymysten näkökulmasta. Huhtasen esitys antoi monelle sanat sille ilmiölle, mikä on tuttu työpaikalta yt-neuvottelujen aikakaudella.

Kuinka kehittää kirjastoa palvelumuotoilun ja tunnelmamuotoilun työkaluin?
JAMKin Juha Tuulaniemi puhui palvelumuotoilusta ja kokemusvalmentaja Marjo Rantanen tunnelmamuotoiluista palvelun kehittämismenetelminä. Esitykset olivat innostavia herättivät halun päästä opettelemaan menetelmiä ja saada kädet saveen.

KVAK-palkinnot ja KirjastoMOVE
KVAK on lyhenne termistä kahden vuoden ammattikorkeakoulukirjastolainen ja palkinto jaetaan kahden vuoden välein. Edelliset KVAK-palkinnot jaettiin kaksi vuotta sitten AMK-kirjastopäivillä Helsingissä. Tällä kertaa palkinnon saajia oli kolme ja AMKIT-konsortion puheenjohtaja Kauko Maskulainen ojensi palkinnon kolmelle amk-kirjastolaiselle Kaisa Puttoselle Laureasta, Tanja Savolaiselle ja Eija Suikkaselle. Kreodi ja AMKIT-konsortio onnittelevat voittajia!Amk-kirjastojen liikuntakampanjan KirjastoMOVEn voitti tänä vuonna Oulun ammattikorkeakoulu tuloksella 117 tuntia henkilö. Anki Åvall jakoi KirjastoMOVEn tämän vuoden järjestäjäkirjaston Arcadan edustajana.
© Auli Rossi

 

articleRating

voteData

leaveReply

Terhi Kaipainen  - 22.06.2016, 15:40

Osaava kirjasto ovena tulevaisuuteen ja uusi kirjastolaki

Mitä osaamista ja muutosta kirjastoissa tarvitaan, jotta ovemme pysyy avoinna tulevaisuuteen? Tätä kysyttiin 7.-8.6.2016 Mikkelissä järjestetyillä Itä-Suomen kirjastopäivillä. Nykymuodossaan...

 (photo: Teemu Ylikoski)
toimitus ,  Teemu Ylikoski  - 22.06.2016, 15:31

Ensimmäinen amk-kirjastoja tutkiva väitöskirja Suomessa

TKI:n ja opetuksen tieto- ja julkaisupalveluiden johtaja Hanna Lahtinen väitteli 10.6.2016 klo 12.00 Tampereen yliopiston Informaatiotieteiden yksikössä. Väitöskirjassa “Tietoasiantuntijoiden...

Terhi Kaipainen  - 22.06.2016, 15:40

Osaava kirjasto ovena tulevaisuuteen ja uusi kirjastolaki

Mitä osaamista ja muutosta kirjastoissa tarvitaan, jotta ovemme pysyy avoinna tulevaisuuteen? Tätä kysyttiin 7.-8.6.2016 Mikkelissä järjestetyillä Itä-Suomen kirjastopäivillä. Nykymuodossaan...