Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI

Joulunumero 4/2016

Pääkirjoitus

 • Hanna-Riina (photo: )
  Hanna-Riina Aho päätoimittaja  - 15.12.2016, 20:12

  Omasta päästä: Joulutervehdys runon riimein

  Tuskin kuulee tiun pienen kilinää, harva huomaa tonttujoukon vilinää, kun on jokaisella hoppu, kaupoistakin, ehkä, kaikki loppu. Tohotusta, jotta tulis joulu, päättyis arki, päättyis koulu. Vaikka pienempikin riittäis, mielikin niin monen kiittäis.   Joulun taika tulee siitä, mihin arjen aika ei vaan riitä. Lepoon, lämpöön, lähimmäisiin, huomioihin vähimmäisiin. Kun on aikaa hetki olla, levätä ja yhdes’ olla, silloin muistot uudet luodaan, jouluperinteeksi tuodaan.     Rauhallista joulua!   Seuraavan Kreodin dead line on 28.2.2017   Hanna-Riina  

Artikkelit

 • (photo: )
  Anna Laakkonen  - 15.12.2016, 20:12

  Ei tehdä kerralla valmista – tilaa muutokselle, tilaa toiminnalle

  Laurea-ammattikorkeakoulun Vantaalla sijaitseva kampus siirtyi Koivukylästä Tikkurilaan vuonna 2005. Kiinteistö on palvellut yli kymmenen vuotta sosiaali- ja terveydenhoitoalan, liiketalouden, estenomiopintojen ja sittemmin myös ylemmän ammattikorkeakoulutuksen opiskelijoita ja henkilökuntaa. Kirjastotilat olivat pysyneet suhteellisen muuttumattomina tämän ajan. Aika ja käyttötarpeet ovat muuttuneet. Oli aika remontoida.

 • (photo: Linda Saukko-rauta)
  Leena Elenius ,  Tuula Ala-Hakuni  - 15.12.2016, 20:12

  Amkien e-aineistokampanja: markkinointia uudella ilmeellä

  AMKIT-konsortion viestintä- ja e-aineistoryhmät ovat vastauksena kirjastokentän toiveeseen ideoineet ja suunnitelleet kampanjamateriaalin e-aineistojen markkinointia varten. Toteuttajaksi valittiin kuvittaja Linda Saukko-Rauta .

Matkakertomuksia

 •  Kuva 2. Tässä pöytäseurana Perusta, Nigeriasta, Tansaniasta, Belgiasta, Tanskasta ja Suomesta Arcadan informaatikko Sarah Hagström (toinen oikealta). Marketta Fredriksson kuvassa keskellä. (photo: Marketta Fredriksson ja Tytti Kallio-Kokko)
  Marketta Fredriksson ,  Tytti Kallio-Kokko  - 18.12.2016, 22:15

  Diakin informaatikot Sevillassa 6.–11.6.2016 : 15th EAHIL

  Osallistuimme kesäkuussa Sevillassa pidettyyn EAHILin konferenssiin (the 15th European Association for Health Information and Libraries), teemana "Knowledge, Research, Innovation…e-health".  Andalusian eHealth Libraryn isännöimään konferenssiin ja sitä edeltäviin Continuing Education Courses (CEC) -kursseille kokoontui lähes 400 kirjasto- ja tietopalvelualan ammattilaista, kaikkiaan 32 eri maasta, yksityisten oppilaitosten kirjastonhoitajista suurten sairaaloiden ja yliopistojen lääketieteellisten kirjastojen johtajiin ja tietopalvelualan tutkijoihin. Kaukaisimmat osallistujat tulivat Iranista, Tansaniasta, Australiasta, Etelä-Afrikasta ja Pohjois-Amerikasta. Konferenssin esitysten ja työpajojen aiheet vaihtelivat lääketieteellisen ja hoitotieteellisin tiedonhankinnan tutkimuksesta ja innovaatioista hyviin käytäntöihin. Palvelumuotoilu (Service design) ja UX (User experience), tutkimuksen tietopalvelut, avoimen tieteen kysymykset ja tiedonhankinnan opetus sekä kansalaisille suunnattava terveystietous olivat keskiössä postereissa ja konferenssiesityksissä.

 • (photo: )
  Hanna Lahtinen  - 16.12.2016, 13:28

  Komissaari Moedas vauhdittaa avointa tiedettä Euroopassa

  Avoin tiede keskusteluttaa Euroopassa. Euroopan komissiolla on vahva tahtotila edistää avoimuuden edellytyksiä ja toimintakulttuuria sekä saada aikaan taloudellista kasvua, työpaikkoja ja hyvinvointia. Helmikuussa julkaistiin Open Science Agenda, jonka suosituksia pohditaan parhaillaan korkean tason foorumeilla, esimerkiksi High Level Expert Groupeissa (HLEG) ja Open Science Policy Platformilla (OSPP). Osallistuin vierailijana OSPP:n joulukuun kokoukseen Brysselissä.

 • (photo: Taina Peltonen, Susanna Ruohomäki )
  Marja-Liisa Timperi ,  Susanna Ruohomäki ,  Taina Peltonen ,  Elina Laineenoja  - 15.12.2016, 20:13

  ECIL2016 Prahassa 10.–13.10.2016

  Neljäs kansainvälinen informaatiolukutaidon konferenssi, European Conference on Information Literacy (ECIL), järjestettiin 10.–13.10.2016 Prahassa. Konferenssin pääteemana oli “Information Literacy in the Inclusive Society”. Syksyisessä Prahassa eri puolilta maailmaa tulleet 312 osallistujaa saivat hyvän katsauksen informaatiolukutaidon tutkimuksista ja käytänteistä. Suomesta osallistujia oli 14, suurimpana ryhmänä olivat amerikkalaiset, joita oli 50.

 • Vankilahotelli CC-BY-2.0 (photo: Jaakko Hakulinen)
  Jaana Latvanen ,  Seliina Päällysaho  - 15.12.2016, 20:13

  Katajanokalla avointa TKI-toimintaa kehittämässä

  Syyskuun lopussa noin 40 amkilaista kokoontui Hotel Katajanokkaan, entiseen vankilaan, kehittämään avoimen TKI-toiminnan käytänteitä. Avoimuuden lisääminen korkeakoulujen käyttäjälähtöisessä innovaatioekosysteemissä -hankkeen (amkien ATT-hanke) järjestämään työpajaan. Suljetusta avoimeksi teema toistui täten myös työpajan fyysisissä puitteissa.

 • (photo: Kirsti Karttunen)
  Kirsti Karttunen  - 15.12.2016, 20:13

  Datasta arvoa tietojohtamisella

  Tutkimuspäällikkö Mikko Lampi avasi marraskuun viimeisenä päivänä Mikkelin ammattikorkeakoululla Datasta arvoa tietojohtamisella -seminaarin ja totesi juontavansa mahtavan shown ja esittelevänsä loistavat esiintyjät. Tilaisuuden järjestelyjen taustalla on kaksi selittävää tahoa: 1. Sähköinen arkistointi ja digipalvelut -strategisen kehittämisen hanke ja 2. Digitalia -digitaalisen tiedonhallinnan tutkimus- ja kehittämiskeskus. Seminaarin tarkoitus oli herättää keskustelua siitä, kuinka datasta luodaan tietojohtamisen avulla.

Ihmiset

 • (photo: )
  Minna Marjamaa  - 15.12.2016, 20:13

  AMKIT-konsortion uudeksi puheenjohtajaksi Hanna Lahtinen

  AMKIT-konsortion puheenjohtajaksi valittiin marraskuun yleiskokouksessa Laurean tieto- ja julkaisupalveluiden johtaja Hanna Lahtinen. Samalla konsortion pääkonttori siirtyy puheenjohtajan mukana Laureaan Espooseen. AMKIT-kentällä on parhaillaan menossa isoja asioita ja Lahtinen pääsee hyppäämään heti toimeen vuoden alusta. "Puheenjohtajakauden keskeinen tehtävä on avoimen toimintakulttuurin rakentaminen amkeihin", toteaa Lahtinen. 

 • (photo: Perttu Rastas)
  Anne Mikkanen ,  Jaana Vaittinen ,  kansikuva Perttu Rastas  - 15.12.2016, 20:13

  Riimi, rakkauteni – Kari Huttusen haastattelu

  Savonia-ammattikorkeakoulun informaatikko Kari Huttusen työuraan kuului kaksi erilaista kirjastomaailmaa; Kuopion kaupunginkirjasto ja Savonia-ammattikorkeakoulun kirjasto. Yleisen kirjaston työvuosien mieleenpainuvin tehtävä liittyi Riimi-kirjastojärjestelmään, jonka luomisessa hän oli vahvasti mukana. Savonia-ammattikorkeakoulun kirjaston informaatikkona ja verkkopalveluista vastaavana työ oli kirjaston sähköisten palvelujen ja aineistojen räätälöintiä ja yhteen sovittamista. Perusajatuksena on aina ollut asiakaslähtöisyys. Tammikuun 2017 jälkeen, kun Karilla alkavat vapaaherran päivät, hänellä on aikaa täyttää päivät jatkamalla vaikkapa onomatopoesiaa, vokaalista liikuntarunoutta.

Järjestelmäasiaa

Toimitus