Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI
 (photo: Linda Saukko-rauta)
15.12.2016, 20:12

Amkien e-aineistokampanja: markkinointia uudella ilmeellä

AMKIT-konsortion e-aineistokampanja on nyt valmis ja kampanjamateriaalin voi jokainen amk-kirjasto ottaa käyttöön ilmaiseksi konsortion verkkosivuilta, kustannettavaksi jää ainoastaan painokulut. Materiaalia voi käyttää myös sähköisesti, esim. opetuksessa ja verkkosivuilla.  Konsortion viestintä- ja e-aineistoryhmät ovat vastauksena kirjastokentän toiveeseen ideoineet ja suunnitelleet kampanjamateriaalin e-aineistojen markkinointia varten. Toteuttajaksi valittiin kuvittaja Linda Saukko-Rauta. Lindan kuvitukseen ei voi olla ihastumatta!

Materiaalin tuli olla yleispätevää, jotta sitä voitaisiin käyttää kaikissa kirjastoissa. Materiaaliin ei haluttu nostaa yksittäisiä aineistoja eikä tuotenimiä, jotta se soveltuisi laajasti eri tilanteisiin, olisi muunneltavissa eikä vanhenisi heti. Eri opiskelualojen ja tiedonkäyttötilanteiden toivottiin näkyvän aineistossa.

Kampanja kuvittaa erilaisia e-aineistojen käyttötilanteita. © Linda Saukko-Rauta

E-aineistot näkyväksi verkossa

Kuten tiedetään, e-aineistojen markkinointi on vaikeaa niiden näkymättömyyden, abstraktiuden ja monimuotoisuuden takia. Aineistoja on paljon ja kokonaisuudesta on vaikea saada yleiskuvaa. Kampanjamateriaalin avulla e-aineistoja voi nostaa esille kirjaston tiloissa, tapahtumissa, verkossa, oppimisympäristöissä ja esitteissä.

Super-informaatikko lennähtää paikalle. © Linda Saukko-Rauta

Liekinvarsi e-aineistojen pilvessä

Kampanjamateriaalin toteuttajaksi saatiin AMK-kirjastopäiviltä tuttu kouluttaja ja live-kuvittaja Linda Saukko-Rauta. Näkymättömän muuttaminen näkyväksi on hänelle tuttua työtä.

Piirrostyövuosien myötä olen kehittänyt itselleni tietynlaisen visuaalisen sanaston. Kun on kyse sähköisestä aineistosta, alan ajatella pilviä ja bittejä. 

Piirtämisessä Saukko-Rauta käyttää symboleita ja miettii miten abstraktin asian voi piirtää mahdollisimman yksinkertaisesti.

Visualisointihan on siitä jännittävää, että piirrellessä asioita symboloidaan välillä vähän kliseistenkin kuvien ja mielikuvien avulla; toisaalta pitäisi pyrkiä välttämään kliseitä. 

Aihepiiri oli Saukko-Raudalle tuttu AMK-kirjastopäiviltä. Hän lähti toteuttamaan kampanjamateriaalia samaan kuvakieleen pohjautuen.

Yritin välttää kliseistä kuvaa mörkömäisestä kirjastonhoitajatädistä, tuommoinen siitä sitten tuli: e-aineistojen pilvessä kirjalla ratsastava liekinvarsi. 

Kuvitustyö onnistui hyvin. Valmistuneesta aineistoista löytyy eri opiskelualojen edustajia ja erilaisia tiedonkäyttö- ja opiskelutilanteita huumoria ja mukavaa tunnelmaa unohtamatta. Toivomme kampanjamateriaalille runsasta ja monipuolista käyttöä amkeissa.

Teksti:
Tuula Ala-Hakuni, suunnittelija, SeAMK, AMKIT e-aineistoryhmän jäsen
Leena Elenius, informaatikko, SeAMK, AMKIT viestintäryhmän jäsen
Kuvat: Linda Saukko-Rauta, RedanRedan Oy

Kampanjamateriaalit (pdf, png) löytyvät AMKIT-konsortion verkkosivuilta. Suomenkielisten aineistojen lisäksi tarjolla on ruotsinkieliset ja englanninkieliset versiot.

 

 

articleRating

voteData

leaveReply

 (photo: Perttu Rastas)
Anne Mikkanen ,  Jaana Vaittinen ,  kansikuva Perttu Rastas  - 15.12.2016, 20:13

Riimi, rakkauteni – Kari Huttusen haastattelu

Savonia-ammattikorkeakoulun informaatikko Kari Huttusen työuraan kuului kaksi erilaista kirjastomaailmaa; Kuopion kaupunginkirjasto ja Savonia-ammattikorkeakoulun kirjasto. Yleisen kirjaston...

 (photo: )
Minna Marjamaa  - 15.12.2016, 20:13

AMKIT-konsortion uudeksi puheenjohtajaksi Hanna Lahtinen

AMKIT-konsortion puheenjohtajaksi valittiin marraskuun yleiskokouksessa Laurean tieto- ja julkaisupalveluiden johtaja Hanna Lahtinen. Samalla konsortion pääkonttori siirtyy puheenjohtajan mukana...

 (photo: Linda Saukko-rauta)
Leena Elenius ,  Tuula Ala-Hakuni  - 15.12.2016, 20:12

Amkien e-aineistokampanja: markkinointia uudella ilmeellä

AMKIT-konsortion viestintä- ja e-aineistoryhmät ovat vastauksena kirjastokentän toiveeseen ideoineet ja suunnitelleet kampanjamateriaalin e-aineistojen markkinointia varten. Toteuttajaksi...

 (photo: Perttu Rastas)
Anne Mikkanen ,  Jaana Vaittinen ,  kansikuva Perttu Rastas  - 15.12.2016, 20:13

Riimi, rakkauteni – Kari Huttusen haastattelu

Savonia-ammattikorkeakoulun informaatikko Kari Huttusen työuraan kuului kaksi erilaista kirjastomaailmaa; Kuopion kaupunginkirjasto ja Savonia-ammattikorkeakoulun kirjasto. Yleisen kirjaston...

  Kuva 2. Tässä pöytäseurana Perusta, Nigeriasta, Tansaniasta, Belgiasta, Tanskasta ja Suomesta Arcadan informaatikko Sarah Hagström (toinen oikealta). Marketta Fredriksson kuvassa keskellä. (photo: Marketta Fredriksson ja Tytti Kallio-Kokko)
Marketta Fredriksson ,  Tytti Kallio-Kokko  - 18.12.2016, 22:15

Diakin informaatikot Sevillassa 6.–11.6.2016 : 15th EAHIL

Osallistuimme kesäkuussa Sevillassa pidettyyn EAHILin konferenssiin (the 15th European Association for Health Information and Libraries), teemana "Knowledge, Research, Innovation…e-health"....

Hanna-Riina (photo: )
Hanna-Riina Aho päätoimittaja  - 15.12.2016, 20:12

Omasta päästä: Joulutervehdys runon riimein

Tuskin kuulee tiun pienen kilinää, harva huomaa tonttujoukon vilinää, kun on jokaisella hoppu, kaupoistakin, ehkä, kaikki loppu. Tohotusta, jotta tulis joulu, päättyis arki,...