Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI

Kevätnumero 1/2017

Pääkirjoitus

 • Hanna-Riina (photo: )
  Hanna-Riina Aho  - 02.04.2017, 20:41

  Omasta päästä: Päätoimittaja vaihtuu

  Taas on uuden Kreodin aika ja Kreodilla on uusi aika. Luovun kiitollisena päätoimittajan tehtävästä ja konsortio päättää huhtikuussa uudesta päätoimittajasta. Työ Kreodin parissa on ollut antoisaa ja mukavaa. Parasta on ollut se, että olen oppinut tuntemaan hyvin monipuolisesti ammattikorkeakoulujen kirjastoissa työskentelevää väkeä. Minulla on tuttuja joka kaupungissa ja kunnassa, jossa on ammattikorkeakoulun kirjasto!

Artikkelit

 • Kuva: CC0 (photo: )
  Hannele Myntti  - 02.04.2017, 19:46

  JOKAISELLE LUKIJALLE KIRJA

  Kaukopalvelun käsikirja, joka on vasta päivitetty ja löytyy digitaalisena kirjastot.fi-sivustolta, kertoo varsin seikkaperäisesti kirjastojen välisen kaukolainauksen yleisohjeistuksen. Viime vuosina kirjastot ovat keskustelleet maksuttomasta kaukolainauksesta, joka oli myös helmikuussa 2017 Tieteiden talolla pidettyjen Kaukopalvelupäivien teemana. Keskustelu ei ole jäänyt vain puheen tasolle, vaan ammattikorkeakoulukirjastot alkoivat muutama vuosi sitten jopa soveltaa maksutonta kaukolainausta keskenään ensin pieninä kimppoina. Reilu vuosi sitten kaikki amk-kirjastot lähtivät kokeiluun mukaan. Kokemukset ovat olleet myönteisiä.

 • Kuva: Pixabay CC0 (photo: )
  Kaisa Puttonen  - 02.04.2017, 19:48

  Onko työelämän tietoympäristö tuttu?

  Ammattikorkeakoulusta valmistuu eri alojen asiantuntijoita, jotka työskentelevät päivittäin työelämän tietoympäristöissä. Miten kirjastot edistävät työelämässä tarvittavaa informaatiolukutaitoa? Artikkelissa pohditaan miten opiskelun ja työelämän tietoympäristöt ovat lähentyneet ja minkälaisia taitoja valmistuneilla pitäisi olla.

 • Kuva: Pixabay CC0 (photo: )
  Ria Gynther ,  Essi Prykäri  - 02.04.2017, 19:48

  Pako kirjastosta: kuka murhasi opiskelijan?

  Suomen Tieteellinen Kirjastoseura järjesti maanantaina 6.3. Making educational escape room style activities -työpajan, jonka veti Research Fellow Andrew Walsh Huddersfieldin yliopistosta.  Työpajassa keskityttiin pohtimaan, kuinka informaatio- ja medialukutaitojen opetuksen haasteisiin voidaan vastata pelillisyyttä hyödyntäen, sekä ideoitiin oma kirjasto-pakohuonepeli.  

 • Laurea-kirjasto  - 02.04.2017, 19:46

  Kokeilupisteen taustaa

 • (photo: Kuva: Emilia Mannila)
  Anniina Honkonen  - 02.04.2017, 19:46

  Teknologialainaamo® - Laurean monialainen oppimisympäristö

  Laurean Tikkurilan kampuksen yhteydessä on toiminut vuodesta 2015 Teknologialainaamo. Teknologialainaamo on Laurean oppimisympäristö ja hyvinvointiteknologian esittelytoimintaa, jonka tavoitteena on levittää tietoa olemassa olevista hyvinvointiteknologiaratkaisuista erityisesti ikääntyneille ja heidän omaisilleen sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Teknologialainaamossa voi tutustua ja testata erilaisia ratkaisuja. Osan tuotteista voi lainata kirjastosta kotiin kokeiltavaksi. Tällä hetkellä kehitetään palvelun kaupallistamista.

 • (photo: Kuva: Kirsi Rönnqvist)
  Anu Räty-Härkönen ,  Kirsi Rönnqvist  - 02.04.2017, 19:46

  Savonia-Finna kirjastolaisia jalkauttamassa

  Savonia-ammattikorkeakoulun kirjastossa on ollut puhetta parin vuoden ajan jalkautumisesta asiakkaiden pariin; pitäisi näkyä kirjastossa muuallakin kuin asiakaspalvelupisteen takana ja olla enemmän ison kampuksen muissakin tiloissa saatavilla. Ajatuksena hyvä, sillä tulevathan asiakkaat helposti kysymään neuvoa esimerkiksi työskenneltäessä kirjasalissa. Rajalliset resurssit ovat myös mielessä, sillä kirjastollamme on neljä kampusta kolmella paikkakunnalla, neljä informaatikkoa ja kuusi tietopalvelusihteeriä. Uuden hakupalvelun myötä jalkautuminen on saanut uutta pontta, onhan nyt jotain uutta ja hienoa esiteltävää. Jalkautuminen näkyy myös kirjaston juuri päivitetyssä tiimisopimuksessa.

 • Jaana ja Paula hyllyttävät uudistuneissa tiloissa (photo: Korkeakoulukirjaston kokoelmat)
  Tuula Ala-Hakuni ,  Leena Elenius  - 02.04.2017, 19:46

  Seinäjoen korkeakoulukirjaston muutto väistötiloihin

  SeAMKissa käynnistynyt Uudistuva Kampus -hanke keskittää ammattikorkeakoulun toimintoja Framin Kampukselle. Muutoksista konkreettisin on Uudistuva Kampus -hankkeen uudisrakennus ja Kampustalon remonttityöt siten, että ne vastaavat kasvaviin ja muuttuviin tarpeisiin. Rakennustöiden takia Kampuskirjasto joutui siirtymään väliaikaisiin tiloihin.

Matkakertomuksia

 • Infopiste, näkymä kartasta ja QR-koodi (photo: )
  Anitta Örn  - 02.04.2017, 19:47

  Vierailulla Luulajassa LTU/LRC – Det vill säga Universitetsbibliotek, Learning Resource Centre

  Luulajasta on kasvanut Oulun kokoinen kaupunki sitten viime näkemän. Olin täällä päiväseltään piipahtamassa kymmenisen vuotta sitten. Silloin Kulturens Husin tilalla oli tyhjä tontti, jota käytettiin parkkipaikkana, ja kauppakeskuksia oli muistaakseni vain yksi, Smedjan. Tai ainakaan butiikkeja ei ollut ihan näin paljon. Nyt kauppakeskuksia löytyi kaksi lisää, Strand ja Shopping. Puhumattakaan Storhedenin kauppakeskusalueesta. Kaiken kaikkiaan Luulaja vaikuttaa nykyisellään virkeältä kasvukeskukselta. Toiminta näyttää virkeältä myös yliopiston kirjastolla.

 • Bobcatsss 2017 avajaiset. Kuva: Ria Gynther (photo: )
  Ria Gynther  - 02.04.2017, 19:47

  BOBCATSSS 2017: Improving Quality of Life through Information

  25. BOBCATSSS 2017 toi yhteen satoja kirjasto- ja informaatioalan opiskelijoilla ja ammattilaisilla ympäri maailmaa. Kolmipäiväisen konferenssin aikana Tampereen yliopiston luentosaleissa ja kokoustiloissa pohdittiin kuinka elämänlaatua parannetaan informaation kautta.

Ihmiset

 • Heikki Aittokoski ja Mona Moisala saavat ohjeita kesäyliopiston ihmisiltä (photo: Kirsti Karttunen)
  Kirsti Karttunen  - 03.04.2017, 17:39

  Kohtuullisuuden hyve!

  Tiedon kaipuu voi kyteä muuallakin kuin yliopiston vieressä, muotoili Helena Sjöstedt Mikkelin 15. Akatemian avajaissanoissaan, ja jatkoi: Olimme aluksi hieman skeptisiä, mutta te olette todistaneet tämän asian merkityksen. Akatemianpuheenjohtajana toimi professori Matti Kamppinen Turun yliopistosta. Tunnistin hänet samanistisesta laulusta, jota hän esitti taukojen jälkeen pyrkiessään hiljentämään yleisön puheensorinat. Se edellinen kerta oli muutama vuosi takaperin, kun mietittiin mysteereitä.

 • (photo: Kuva: Jonna Toukonen)
  Christina Flemming ,  Katri Rintamäki ,  Jonna Toukonen ,  Anne Wargelin ,  Gun Vestman  - 02.04.2017, 19:47

  Vasa: Synergi på Brändö i Tritonia!

  I Vasa har vi inom Tritonia lång erfarenhet av samarbete, sammanslagningar och flyttprojekt. Det senaste flyttprojektet var sammanslagningen av Yrkeshögskolan Novias och Vasa yrkeshögskolas (VAMK) social- och hälsovårdsbiblioteksenheter med Tritonia på Universitetsstranden på Brändö i Vasa. 16 000 evaluerade böcker flyttades i slutet av höstterminen, och det lyckades väl tack vare bra planering i god tid. De fyra biblioteksanställda flyttade med och svarar nu för sin del av Tritonias service.

 • (photo: )
  Susanna Niemilahti-Könkkölä  - 02.04.2017, 19:47

  Kirjaston asiakastyyppejä tassuvoimalla

  Rakastuitko travelleriin vai onko suosikkisi sissis? Palvelevatko kirjastosi tilat helppiksiä? Susanna luo uudenlaisia asiakasprofiileja tassuvoimalla.

E-kirjakokeiluja

 • Kuva: Pixabay CCO (photo: )
  Marja Anttonen ,  Sanna Jalonen  - 02.04.2017, 19:47

  Turun AMK:n kirjaston kokemuksia FinELibin kurssikirjapilotista

  FinELibin e-kurssikirjapilotissa konsortioon kuuluvilla yliopisto- ja ammattikorkeakoulukirjastoilla oli mahdollisuus hankkia Editan, Gaudeamuksen, PS-kustannuksen ja Vastapainon kotimaisia e-kurssikirjoja lukuvuodeksi 2015-2016. Tarjolla oli yhteensä n. 250 e-kurssikirjanimekettä kahdella vaihtoehtoisella hankintamallilla: yhtäaikaisten käyttäjien määrään tai lainakertoihin perustuvalla hankintamallilla. Pilotin tavoitteena oli laajentaa ja parantaa kotimaisten e-kurssikirjojen tarjontaa ja käytettävyyttä korkeakouluissa sekä lisätä kotimaisten kustantajien e-kirjatietoutta.

 • Kuva: Pixabay CC0 (photo: )
  Hannu Jokiranta  - 02.04.2017, 19:47

  Uusia hinnoittelumalleja Ellibsin kuluttajakaupassa

  E-kirjapalvelu Ellibsin kuluttajakaupassa on otettu käyttöön uusia hinnoittelumalleja muutamien Editan liiketalouden kirjojen kohdalla. Uutta ovat mahdollisuus ostaa e-kirjan käyttöoikeus kymmeneksi vuorokaudeksi sekä osakokonaisuuksien ostaminen koko kirjan ostamisen sijaan. Kokeilussa mukana olevat kirjat ovat ammattikorkeakouluissa laajassa käytössä, joten Laurea-kirjasto otti asiakseen selvittää, mitä mieltä opiskelijat ovat uusista hinnoittelumalleista.

Toimitus