Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI

Syysnumero 2/2017

Pääkirjoitus

 • Kuva: marcusroos CC BY-SA 3.0 (photo: marcusroos CC BY-SA 3.0)
  Minna Marjamaa  - 20.09.2017, 18:27

  Pääkirjoitus: Kreodin luotsausvastuu siirtyy – toimituskunnan työ alkaa

  Kun Hanna-Riina Aho ilmoitti keväällä lopettavansa Kreodin päätoimittajan hommat, alkoi AMKIT-konsortion sisällä kuhina: Mistä saadaan hyvä tyyppi jatkamaan hommia? Kuka tuntisi kenttää voidakseen innostaa erilaisia amk-kirjastolaisia ja ymmärtäisi lehtityöstä tarpeeksi? Hanna-Riina oli vetänyt Kreodia hyvällä otteella pitkään ja ehkä siksi moni arasteli päätoimittajan roolia niin, ettei kiinnostuneita löytynyt monia. Mistä Kreodille löytää karttalehti navigoida uusi suunta?   What do you want to do ? New mail Copy

Artikkelit

 • (photo: )
  Riitta-Liisa Karjalainen ,  Elina Laineenoja ,  Eerika Kiuru ,  Arja Kunnela ,  Katja Laitila  - 20.09.2017, 19:33

  Joustava kasvualusta oppimiselle - Kirjasto kolmantena tilana

  Digiaikana oppijaa ei saa jättää yksin. Verkko houkuttaa, verkko koukuttaa, mutta se myös etäännyttää ja eristää. Kirjasto tarjoaa turvallisen kohtaamispaikan sekä fyysisenä että digitaalisena tilana oppijoille ja opettajille. Verkko-ohjauksella kirjaston asiantuntija tukee oppimisen kasvua. Tähän ajankohtaiseen teemaan liittyi myös AMKIT-konsortion pedagogiikkaryhmän posteri tämän kevään ITK-päivillä Hämeenlinnassa.

 • (photo: Harri Tarvainen )
  Marjatta Puustinen  - 20.09.2017, 19:33

  Tiedonhankintataitoja toisen asteen opiskelijoille – Poluttamo-hankkeessa tehtyä ja tekeillä

  Lapin AMKin kirjasto ja eOppimispalvelut ovat mukana Poluttamo – oma digipolku oppimiseen -hankkeessa, jonka tavoitteena on tukea toisen asteen opiskelijaa oman opintopolun selkiyttämisessä, opinnoissa etenemisessä sekä ammatillisessa kasvussa ja kehittymisessä. Artikkelissa kerrotaan, miten tiedonhankintataitoihin painottuva osahanke on edennyt.

 • (photo: )
  Tiina Tolonen  - 20.09.2017, 19:33

  Keisarin uudet vaatteet eli Theseuksen DSpace-päivitys kesäkuussa 2017

  Kaikkien Kansalliskirjaston ylläpitämien julkaisuarkistoinstanssien taustalla oleva ohjelmisto DSpace päivitetään versioon 5.6 julkaisuarkisto kerrallaan vuonna 2017. Pääosa päivityksistä suunniteltiin tehtäväksi jo ennen kesälomakauden alkamista ja viimeiset elo-syyskuun aikana. Ensimmäisenä päivitettäväksi tuli Luonnonvarakeskuksen julkaisuarkisto Jukuri, ja Theseuksen vuoro oli kesäkuussa.

 • Avoin tiede ja tutkimus tapahtuma streamattiin verkkoon. (photo: Ria Gynther)
  Riikka Sinisalo ,  Essi Prykäri  - 20.09.2017, 19:33

  Tutkimusmatkalla tiedeviestintään

  Lahden ammattikorkeakoulun julkaisutoiminta siirtyi Lahden korkeakoulukirjaston vastuulle vuosi sitten. Samalla on noussut esiin ajatus julkaisujen näkyvyyden kasvattamisesta ja niistä viestimisestä. Tästä työstä käytetään yliopistoissa nimeä tiedeviestintä, mutta mitä se varsinaisesti on ja mikä rooli kirjastolla on tiedeviestijänä?

 • Käyttäjäkyselyn palkinnon luovutus Turun ammattikorkeakoulun kirjastossa (photo: Suvi Pukero)
  Liisa Tiittanen  - 20.09.2017, 19:33

  Yli 12 700 vastausta AMK-kirjastojen käyttäjäkyselyyn

  Yli 12 700 vastaajaa kertoi mielipiteensä ammattikorkeakoulukirjaston palveluista huhti-toukokuussa järjestetyssä AMKIT-konsortion koordinoimassa AMK-kirjastojen käyttäjäkyselyssä. Valtakunnallisen AMK-kirjastojen käyttäjäkyselyn avulla kirjastojen on mahdollista kuulla kirjastonkäyttäjien ajatuksia ja saada arvokasta palautetta toiminnan kehittämiseksi.

 • Kevään DeDiWe-hankeen seminaari välitettiin kaikille osallistujille verkossa. Arcadassa paikalla oli luennoitsijoita, hankekumppaneita, lehtoreita ja opiskelijoita. (photo: Jonas Tana)
  Erja Huovila ,  Sarah Hagström  - 20.09.2017, 19:33

  Informaatikot kansainvälisessä hankkeessa – Informatiker i ett internationellt projekt

  Laurea and Arcada Libraries took part in a cooperation project called DeDiWe with international partners. "We were very happy to be invited in the project and we recommend everyone who gets a similar chance to grab it", say Erja and Sarah.

Matkakertomuksia

 • Karelian väki ryhmäkuvassa Diakin kirjastossa. Vas. Ari Koskela, Kirsi Mononen, Kari Tiainen, Kaisa Varis, Leena Väyrynen, Jaana Rummukainen. (photo: Helena Kankuri)
  Ari Koskela ,  Kirsi Mononen ,  Jaana Rummukainen ,  Kari Tiainen ,  Kaisa Varis ,  Leenä Väyrynen  - 20.09.2017, 19:33

  Karelian väki opintomatkalla pääkaupunkiseudulla

  Karelian kirjaston henkilöstö teki opintomatkan  Helsinkiin ja Espooseen 6.–7.6.2017. Benchmarking-matkan kohteita olivat Diak-ammattikorkeakoulun Kalasataman kampus, Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskus Otaniemessä, Helsingin yliopiston Kaisa-talon kirjasto ja Helsingin kaupungin Maunula-talo. Vierailujen tarkoituksena oli löytää uusia ideoita kirjastopalvelujen kehittämiseen erityisesti palvelumuotoilun keinoin. Tässä artikkelissa esitellään huomioita vierailukohteista ja matkalta saatuja ideoita Karelian kirjaston kehittämiseen.

 • (photo: CC0-kuva)
  Susanna Rossi ,  Kaisu Sallasmaa  - 20.09.2017, 19:33

  Pietarin kirjastot – sekoitus historiaa ja nykyaikaa

  Pietarissa on 245 kirjastoa. Vierailimme niistä neljässä: kahdessa valtion kirjastossa sekä yliopistokirjastossa ja yleisessä kirjastossa. Sovimme kaikki vierailut etukäteen ja se onnistui helposti sähköpostitse.

 • Kirjastoseuran toiminnanjohtaja Rauha Maarno toivotti osallistujat tervetulleeksi päiville. Kuva: Päivi Ylitalo-Kallio. (photo: )
  Terhi Kaipainen  - 20.09.2017, 19:33

  Kirjastopäivillä punomassa uusi juonia – Kirjasto pysyy, tehtävät muuttuvat

  Osallistuin 7.–9.6.2017 ensimmäistä kertaan Suomen kirjastoseuran järjestämille valtakunnallisille kirjastopäiville, jotka ovat Suomen suurin kirjastoalan tapahtuma. Amk-kirjastolaisen takaraivossa oli hieman ajatus, että saankohan mitään irti päivistä, jotka liitin enemmän yleisen kirjaston asiaksi. Ohjelma oli kyllä mielenkiintoinen, mutta silti. Kuinka väärässä voikaan olla, ja kolme päivää oli täynnä innostavaa asiaa niin luentosaleissa, tauoilla kuin iltatilaisuuksissa. Kysehän on vaan siitä, miten kuulemansa käsittelee.

Ihmiset

 • (photo: )
  toimituskunta  - 20.09.2017, 19:34

  Kreodin uusi toimituskunta esittäytyy

  Kreodin toimituskuntaan valittiin kesäkuussa ilahduttavan suuresta hakijamäärästä kahdeksan kirjoittajaa, valintakriteereinä oli alueellinen edustavuus ja kirjoittajakokemus. Ensimmäisessä kokouksessa toimituskunta järjestäytyi aluetoimituksiksi. Keitä ovat uudet toimittajat ja kuka toimii oman maakuntasi aluetoimittajana?

 • Suomen keskusteluun osallistunut ryhmä. Kuva: Suomen kirjastoseura. (photo: )
  Minna Marjamaa  - 20.09.2017, 18:27

  IFLA Global Vision - tavallisen kirjastolaisen ääni kuuluviin strategiaan

  Kirjastoalan kansainvälinen järjestö IFLA (International Federation of Library Associations) järjestää tänä vuonna eri maissa keskustelujen sarjan, joiden tulosten pohjalta rakennetaan alalle visio ja tavoitteet työlle. Global Vision -työ alkoi IFLAn kesäkonferenssissa Puolassa ja alkusyksystä eri maissa järjestetään keskustelutilaisuuksia. Suomen keskustelutilaisuus käytiin 20.9.2017 Kaisa-talossa Helsingissä.

 • Artikkelin kirjoittaja Metropolian Leppävaaran kampuskirjastossa. (photo: )
  Ann-Kristin Åvall  - 20.09.2017, 18:27

  Lainassa Laureassa ja vähän Metropoliassakin!

  Vaihtoon lähtö ei vaadi monimutkaista byrokratiaa vaan voi olla yllättävän helppo toteuttaa. Saatuani luvan esimieheltäni kysyin Laurean Hanna Lahtiselta voisiko heille tulla vierailulle. Hannan vastattua myönteisesti Minna Marjamaa sai tehtäväkseen rustata vierailuohjelman toiveitteni mukaisesti. Vaihtoon lähtevän on hyvä miettiä etukäteen mistä asioista on kiinnostunut; tämä helpottaa vastaanottavan tahon työtä ja omat odotukset täyttyvät paremmin.

 • Kehruutyttö kehrää Kehruuhuoneen pihassa. (photo: Kirsti Karttunen)
  Kirsti Karttunen  - 20.09.2017, 18:27

  Senaatti Goes Saimaa – vihreitä ajatuksia Lappeenrannasta

 • (photo: Saija Toppila)
  Saija Toppila  - 20.09.2017, 18:27

  Ei kevättä ilman KirjastoMOVEa!

  Perinteinen KirjastoMOVE-liikuntakampanja sai keväällä amk-kirjastolaiset liikkeelle. Liikuntasuorituksia kerättiin aikavälillä 13.3.-31.5.2017. Kisaan osallistui 14 kirjastoa, ja maaliin pääsi 128 reipasta kirjastolaista. Kampanjan teema oli tällä kertaa ”Luonto liikuttaa”, jota sai toteuttaa haluamallaan tavalla.

Kokeiluja

 • Keep calm - Kaisu Sallasmaa ja Kaisa Puttonen menossa kohti Pop up -kirjastoa. (photo: )
  Aino Helariutta ,  Kaisu Sallasmaa  - 20.09.2017, 18:27

  Vauhdikasta menoa sprintissä – 3AMK-kirjastot avoimen innovoinnin, nopeiden prototyyppien ja integroivan oppimisen ihmemaassa

  Millaisia ovat uudet oppimisen ja opettamisen prosessit? Voisiko kirjasto hengailla mukana ja oppia uuden tavan ohjata tiedonhankintaa?  Pohdimme tällaisia kysymyksiä, kun ryhdyimme miettimään miten kirjasto osallistuisi Professional Summer Schoolin. Se on kolmen ammattikorkeakoulun: Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian järjestämä kesäopinto, jossa tiiviissä tahdissa kehitetään tuotteita tai palveluita yhdessä työelämän toimeksiantajien kanssa. Summer School järjestettiin elokuussa 2017 toista kertaa ja pääopintojakson teemana oli  Digital Wellbeing Sprint (DWS). Kutsumme opintojaksoa tässä sprintiksi.

 • (photo: Picasa)
  Hilla Mäkelä  - 20.09.2017, 18:27

  Verkkolukulistat brittiläisen yliopistokirjaston kurssikirjahankinnassa

  Britanniassa monilla korkeakoulukirjastoilla on käytössään kurssikirjahankinnan apuvälineenä ns. verkkolukulistojen (Online Reading Lists) tekemiseen ja hallinnointiin tarkoitettuja työkaluja. Henkilöstövaihtoviikollani Berliinissä sain kuulla mielenkiintoisen esityksen Talis Aspire -työkalusta ja sen käytöstä London South Bank yliopiston kurssikirjahankinnassa.

Toimitus