Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI

Joulunumero 3/2017

Pääkirjoitus

 • Osa toimituskunnasta hassuttelee Suomenlinnassa. (photo: )
  toimituskunta  - 11.12.2017, 11:53

  Meidän lehteä tekemässä – Kreodi-työpaja 2.11.2017

  Oli kaunis, mutta jäätävän tuulinen marraskuinen aamu, kun Kreodin vasta valittu toimituskunta odotteli Suomenlinnan lauttaan pääsyä. Päätoimittaja Minna ja kahdeksan aluetoimittajaa kokoontuivat ensimmäistä kertaa tarkoituksenaan visioida Kreodin tulevaisuutta ja luoda puitteet uuden Kreodin julkaisupolitiikalle. Mukavaa oli, että kaikki olivat päässeet mukaan maantieteellisistä etäisyyksistä huolimatta, joku yöjunalla, joku aamukoneella paikalle pyrähtäen.

Artikkelit

 • (photo: )
  Noora Montonen  - 11.12.2017, 14:35

  Nyt se on täällä, AMK-kirjastojen historiikki!

  Sirkku Blinnikan ja Iiris Kuusisen kirjoittama AMK-kirjastojen historiikki ”Intoa – tahtoa – yhteistyötä: Ammattikorkeakoulukirjaston kehitys 1991–2016” on ilmestynyt. Teos esittelee ammattikorkeakoulukirjaston syntytarinan, kehityksen ja vahvan roolin koko ammattikorkeakoulukentän menestystarinassa.

 • Diakin uudessa kirjastossa on valoisa yleisilme. (photo: )
  Susanna Kinnari ,  Eeva Klinga-Hyöty  - 11.12.2017, 11:51

  ”Olisi sulaa tyhmyyttä olla käyttämättä kirjastoa” – käyttäjäkysely 2017

  Kirjaston tarjoamilla palveluilla on edelleen merkittävä rooli korkeakouluopiskelijan arjessa. Viimeisimmän käyttäjäkyselyn tulokset osoittavat, että kirjaston tarjoamat palvelut ovat vaikuttaneet positiviisesti opintojen etenemiseen, osalle jopa mahdollistaneet opiskelun korkeakoulussa.

 • FunkyFocus, Pixabay, CC0 (photo: )
  Pertti Föhr ,  Ria Gynther  - 11.12.2017, 11:51

  Korkeakoulukirjasto mobiilisti mukanasi

  Lahden korkeakoulukirjasto on kehittänyt yhteistyössä Lahden ammattikorkeakoulun mobiilisovellustiimin kanssa mobiileja kirjastopalveluita keväästä 2017 alkaen. Marraskuussa julkaistiin LAMK App sovelluksen päivitys jonka myötä kirjastopalvelut ovat vihdoin mobiilisti LAMKin opiskelijoiden sekä henkilökunnan saavutettavissa. Nyt asiakkaat voivat hoitaa esimerkiksi uusinnat sovelluksen kautta tai hyödyntää virtuaalikirjastokorttia lainauksessa. Kehitystyö ei kuitenkaan pääty tähän, vaan tulevaisuuden suunnitelmissa häämöttää entistä kunnianhimoisempien toimintojen toteutus.

 • Utopia kirjastotilasta. Photo: Pixabay CC0 (photo: Photo: Pixabay CC0)
  Jenna Ollikainen  - 11.12.2017, 11:51

  UTOPIA TILAX

  Kirjaston tilalle työskentely-, opiskelu- ja oleskelutila? Toteutuuko Lapin ammattikorkeakoulussa käyttäjälähtöinen tilaratkaisu? Tämän oppimisympäristön suunnittelu on osa tekijän opinnäytetyötä.

 • Kuva: Opiskelijakunta SAMO (photo: Kuva: Opiskelijakunta SAMO)
  Tuula Ala-Hakuni ,  Leena Elenius  - 11.12.2017, 11:51

  Rajapintakokemuksia e-aineistojen maastoissa

  Informaatikko ja verkkopalvelujen suunnittelija istuivat saman pöydän ääreen purkamaan arjen kokemuksia e-aineistojen käytöstä. Iskimme kiinni usein kuultuihin kommentteihin ja laadimme niihin vastineet. Oletko samaa mieltä?

 • (photo: Bild: Pixabay CC0)
  Jonas Tana  - 11.12.2017, 11:51

  Infodemiologi – nya insikter i hälsoinformationbeteende

  Idag googlar de flesta sina hälsorelaterade problem. De ställer frågor och delar hälsorelaterad information i sociala medier och på diskussionsforum. Allt detta efterlämnar digitala fotspår som kan ge oss helt nya insikter i hälsorelaterade frågor, behov och attityder.

 • (photo: Photo by Ian Schneider on Unsplash)
  Anna Laakkonen ,  Minna Marjamaa  - 11.12.2017, 11:51

  Avoimuus muuttaa tiedonhakua - mutta muuttaako se informaatiolukutaidon opetusta ja kirjastoa?

  Verkosta löytyy koko ajan enemmän materiaalia ilmaiseksi, joko avoimina monografioina, raportteina, avoimina verkkolehtinä tai rinnakkaistallenteina. Samaa aikaa kirjastot maksavat vuosi vuodelta nousevia tietokantojen lisenssimaksuja sekä opettavat opiskelijoita hakemaan tietoa Finnasta tai tietokantojen natiiviliittymistä, usein kertomatta avoimesta tiedonhausta. Onko tulevaisuuden hakuliittymä Google - eikä kalliita lisenssejä tarvitse enää maksaa?

 • (photo: )
  Hannele Kalema ,  Hannu Jokiranta  - 11.12.2017, 11:51

  Laurean opinnäytetöiden lähteet selvitetty – Lähdeanalyysi Laurean 150 opinnäytetyöstä

  Laureassa toteutettiin bibliometrinen tutkimus. Lähdeanalyysin kohteeksi poimittiin satunnaisotannalla Theseus-tietokannasta kymmenen opinnäytetyötä kustakin Laurean 15 eri koulutusalasta eli yhteensä 150 AMK- ja YAMK-tason työtä. Suomen- ja englanninkieliset työt olivat vuosilta 2014–2016. Analyysi ajoittuu vuosille 2016–2017. Tuloksissa näkyy aiemmin tehtyjen analyysien tavoin mm. alakohtaisia eroja aineistotyypin käytössä, määrissä sekä lähteiden kielessä. Analyysi on laaja aiempiin lähdeanalyyseihin verrattuna ja se tuo esiin lähteiden käytön alueilta, joissa lähdeanalyysiä ei ole tehty aiemmin.

Matkakertomuksia

 • UEABn kampus sijaitsee vehreällä ylänköalueella Länsi-Keniassa. (photo: )
  Marketta Fredriksson  - 12.12.2017, 09:40

  Amk-kirjastotyötä Afrikassa

  Diakonia-ammattikorkeakoulu koordinoi kahta ulkoministeriön rahoittamaa kirjastokomponentin käsittävää HEI ICI –projektia. Diakin key expert näissä hankkeissa on informaatikko Marketta Fredriksson, joka tässä jutussa valottaa Diakin kirjaston panostusta hankkeisiin. Kuvat jutussa ovat Intensiivikursseilta Keniasta v. 2014 ja 2016.

 • Kuva 1. De Krookin moderni kirjasto on tehty trendikkäästi teräksestä, lasista ja betonista. Kuva: Visit Gent (CC BY-NC 2.0). (photo: )
  Hanna Räisänen ,  Pekka Salminen ,  Eeva-Maria Suojärvi ,  Kaisa Varis  - 11.12.2017, 11:51

  De Krook – luova kirjasto ja kumppanit saman katon alla

  Marraskuussa 2016 vietimme viikon Erasmus+ henkilöstövaihdossa Gentissä, Belgiassa. Vaihtokohteena oli Gent Hogeschool. Viikon aikana perehdyimme mm. HoGentin kirjaston toimintaan sekä tutkimus- ja kehittämispalveluihin. Lisäksi pääsimme etuoikeutetusti tutustumaan Gentin uuteen, rakenteilla olevaan De Krook -kaupunginkirjastoon, josta kerromme tässä jutussa tarkemmin. Kirjaston palvelupäällikkö kertoi meille uuden kirjaston suunnitteluprosessista, jonka jälkeen pääsimme tutustumaan kirjastorakennukseen innokkaan sisustusarkkitehdin johdolla. Kirjasto avattiin yleisölle maaliskuussa 2017.

 • (photo: )
  Kirsi Mononen  - 11.12.2017, 11:51

  Vihreän saaren valloitus: Erasmus-vaihdossa Dublinissa

  Olin kesäkuussa 2017 Erasmus-vaihdossa Dublinissa. Viikon aikana tuli tutuksi kirjastotilojen suunnittelu, asiakaskokemuksen tutkiminen, erikoiskokoelmien haasteet, dublinilaisten vieraanvaraisuus ja kollegat eri puolilta Eurooppa.  

 • (photo: )
  Kirsti Karttunen  - 11.12.2017, 11:50

  Buustia, bittejä ja bisnestä Lahdessa

  Kuudennet valtakunnalliset #Enterprise2017 – Teknologiayrittäjyyspäivät järjestettiin Lahden Sibeliustalossa syyskuun lopussa. Päivillä käsiteltiin monia myös ammattikorkeakoulukentällä puhuttavia aiheita kuten kasvuyrittäjyys ja innovaatiot, liiketoiminta ja digiaika sekä kansainvälisyys ja uudet markkinat. Tässä on muutamia poimintoja päivän ohjelmasta .

 • Pixabay, CC0 (photo: )
  Kirsti Karttunen  - 11.12.2017, 11:50

  Digiliikkuja Mikkelissä – uudenlaiset tilat, tietojohtaminen ja etätyö

  Suomen Nuorkauppakamarien syyskuun puolessa välissä järjestämän aluekokouksen yhteydessä pureuduttiin tiukasti digitaalisuuden teemaan. Päivien aikana kysyttyyn, liikutko digiajassa kuin ikiliikkuja. Osa tulevaisuuden digiajatuksista esitellään tässä.

 • (photo: Hanna Lahtinen)
  Hanna-Riina Aho ,  Hanna Lahtinen ,  Hellevi Hakala  - 11.12.2017, 11:51

  ECIL 2017: VUOROVEDEN VOIMAA, UUSIA AJATUKSIA JA HEDELMÄLLISTÄ YHTEISTYÖTÄ

  Viides ECIL konferenssi järjestettiin tänä vuonna Saint Malossa, Ranskassa. Konferenssin teemana oli informaatiolukutaito työpaikoilla. ECIL kirjainyhdistelmä tarkoittaa European Conference on Information Literacy. AMK-kirjastoista konferenssiin olivat lähteneet Hellevi Hakala, Hanna Lahtinen, Kaisa Puttonen ja Hanna-Riina Aho. Kaisalla oli esitys, muut olivat konferenssimatkalla kuuntelijoina.

Ihmiset

 • Pixabay, CC0 (photo: )
  Kirsti Karttunen  - 11.12.2017, 11:53

  Oma kieli on ainutlaatuinen elämäntoveri – Kieli ja ihmisen identiteetti

  Onko meidän ihan pakko puhua koko ajan globalisaatiosta, kun voisimme vallan helposti puhua suomea ja sanoa maailmanlaajuinen, kysyi suomen kielen ja kirjoittamisen kouluttaja Marsa Luukkonen Ikääntyvien yliopiston luennolla Mikkelin kesäyliopistolla lokakuun lopussa 2017. Luentonsa aluksi Marsa totesi suomen kielen olevan monimuotoista. Kerstin Juvan sanoin kieli on tapa olla yhdessä ja olla olemassa. Marsan itse puolestaan näkee oman kielen ainutlaatuisena elämäntoverina ja suomen kieli on menestystarina, jos siteeraamme Kari Kotilaista. 7000 kielen joukossa olemme noin sijalla 100; suomi on kansalliskielen asemassa.

 • Oulun Pikisaaressa on lunta. Kuva: Oulun kaupunki. (photo: )
  Oulun ammattikorkeakoulun kirjasto  - 11.12.2017, 11:53

  Oamkilaiset haastavat kuvaamaan amk-kirjastoarkea vuonna 2018

  Miltä mahtaa näyttää elämä oman kirjaston ulkopuolella, erityisesti muissa amk-kirjastoissa? Ensi vuonna se saattaa selvitä, jos lähtee mukaan Oulun ammattikorkeakoulun kirjastolaisten heittämään haasteeseen.

 • Koncentrerat knåpande. Bild: Markku Hiltunen (photo: Bild: Markku Hiltunen)
  Ann-Kristin Åvall  - 11.12.2017, 11:53

  Änglaverkstad på Arcada

  Diaks och Arcadas bibliotekspersonal pysslade änglar av avskrivna böcker inför jul.  Glädjen att lyckas skapa med sina egna händer, och att få pyssla tillsammans med kolleger, var så stor att en ny tradition fick sin början.

Uutta

 • (photo: )
  Tiina Tolonen ,  Minna Marjamaa  - 11.12.2017, 11:53

  Theseus-visio vuodelle 2018: Täyden palvelun avoimen julkaisemisen alustaksi

  Theseus-julkaisuarkisto täyttää ensi syksynä kymmenen vuotta. Toiminta on vakiintunutta: kaikki Suomen ammattikorkeakoulut tallentavat opinnäytetöitään Theseukseen ja rinnakkaistallentaminen on käynnistynyt tai käynnistymässä suurimmassa osassa amkeja. Lisäksi Theseus on keskeinen osa amkien verkkonäkyvyyttä. Millä mielellä lähdetään kohti juhlavuotta, mikä on Theseuksen tulevaisuuden visio?

 • Kuva: Pixabay CC0 (photo: )
  Sanna Savolainen ,  Sari Kotivirta  - 11.12.2017, 11:53

  Lappeenrannassa kirjastoon pääsee ympäri vuorokauden

  Saimaan ammattikorkeakoulun ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) opiskelijoilla ja henkilökunnalla on mahdollisuus käyttää Lappeenrannan tiedekirjastoa omatoimisesti 24/7.

 • (photo: )
  Anu Alaterä ,  Oili Valtonen  - 11.12.2017, 11:53

  Finelib neuvottelut -sivusto, meidän kaikkien avuksi

  Olemme varmaan kaikki joutuneet kokemaan aineistoista luopumisen, kun kirjaston rahat eivät kerta kaikkiaan riitä kaikkien tarpeellisten aineistojen tilaamiseen. Aineistojen saavutettavuus voi olla haastavaa, kun asiakas on saanut hyvän vinkin, mutta yhteisösi ei tilaa aineistoa. Mikä neuvoksi? FinELibin uudelle  neuvottelusivustolle  on koottu apuneuvoja tähän pulmalliseen tilanteeseen sekä tietoa konsortion tavoitteista aineistoneuvotteluissa.

 • Asiakaspalvelutiski on sähköinen. (photo: Harri Salminen)
  Jussi Kärki ,  Susanna Ruohomäki ,  Harri Salminen  - 11.12.2017, 11:53

  SAMKissa toimii uudenlainen osaamisen ja oppimisen kirjasto

  Satakunnan ammattikorkeakoulun Porin kampuskirjastot muuttivat ja yhdistyivät kesän 2017 aikana uudelle kampukselle lähelle kaupungin keskustaa. Tiloja suunniteltaessa keskeistä oli yhteisöllisen oppimisen tukeminen ja erilaisten asiakasryhmien tarpeet. Syksyn mittaan käyttäjät ovat löytäneet tiensä kirjastoon sankoin joukoin ja opiskelijapalautteen perusteella uudet tilat ovat myös toimivat.

Toimitus