Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI
 (photo: )
16.04.2018, 17:35

Tietoa lehdestä ja kirjoitusohjeet

Kreodi

Kreodi on ammattikorkeakoulukirjastojen lehti, joka on ilmestynyt vuodesta 1999.
ISSN 1457-2850
AMKIT-konsortio, Kajaani.
Lehti on suunnattu amk-kirjastoille ja sidosryhmille.


Toimituskunta

Päätoimittaja: Minna Marjamaa (pääkaupunkiseutu, Turku)

Toimituskunta:
Hellevi Hakala (amkit-jory, kirjastonjohtajat)
Terhi Kaipainen (Itä-Suomi, XAMK, Mikkeli, JAMK)
Erika Kallinen (HAMK & TAMK)
Tiina Mäntylä (Lappi)
Riikka Sinisalo (LAB, Polamk)
Tiina Tolonen (Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu, DIAK)

Ilmestyminen

Kreodi ilmestyy kuusi kertaa vuodessa. Kreodiin saa kuka tahansa tarjota juttujaan julkaistavaksi.
Toimituskunta suunnittelee ja kalastelee juttuja, mutta juttuja voi myös tarjota. Kun teet työssäsi jotain kiinnostavaa tai uutta, matkustat tai pohdit työhösi liittyvää asiaa, voit jakaa sen Kreodissa laajemman kollegajoukon kesken.  Jaettu juttu on kaksinkertainen ilo.

Seuraava deadline ja jutun lähettäminen

Seuraava Deadline löytyy eDuunista. Jos haluat kirjoittaa jutun, kysy omalta aluetoimittajalta tai Minnalta tarkemmin. Häneltä saat myös tiedon siitä, kuinka lähettää juttu ja kuvat toimitukselle. Tule mukaan kirjoittamaan!

Julkaisupolitiikka

Kreodi julkaisee juttuja seuraavista aihepiireistä:
- kirjasto- ja tietopalvelut (laajasti ymmärrettynä, kirjastotyö)
- informaatiolukutaito ja sen opetus
- avoin toimintakulttuuri: avoin TKI & oppiminen, avoin tutkimus, avoin tiede
- tutkimuksen etiikka, tutkimusmenetelmät
- tieto ja tiede
- tiedepolitiikka, ammattikorkeakoulupolitiikka
- julkaisuala

Kreodin kirjoitusohjeet

Tässä on muutamia ohjeita, jotka auttavat sinua kirjoituksesi luomisessa. Tarpeen mukaan niitä voi soveltaa, mutta ne vaikuttavat juttusi luettavuuteen. Muista, että kirjoitat verkkolehteen, et painettuun mediaan!

Ingressi Kreodissa ingressi on se, joka näkyy etusivulla. Siksi joka jutussa täytyy olla ingressi. Sen tarkoitus on herättää lukijan mielenkiinto ja siinä kerrotaan lyhyesti pääkohtia jutusta tai esitetään vaikka artikkeliin liittyviä kysymyksiä. Älä tee siitä liian pitkä, kolmesta viiteen virkettä riittää.

Otsikot Tee jutullesi pääotsikko mutta älä suutu, jos muutamme sitä. Otsikointi on vaikeata ja joskus se mikä on itselle itsestään selvin otsikko, voi olla toimituskunnan mielestä parempi vaikka lyhyempänä tms. Väliotsikoilla saat juttuusi väljyyttä ja pääset nostamaan esiin mielenkiintoiset tai tärkeät huomiot. Käytä väliotsikoita.

Leipäteksti Leipäteksti on se varsinainen juttu. Kirjoita artikkelisi niin, että vältät monimutkaisuutta. Yksinkertaiset virkkeet on helpompi lukea ja ymmärtää kuin monen sortin alisteiset sivulauseet lauseenvastikkeineen. Pitkien ja lyhyiden virkkeiden vaihtelulla rytmität tekstiäsi. Jutun pituus on 1–8 sivua, maksimissaan 2000 sanaa. Pitkään juttuun tarvitaan useampia kuvia, että siitä tulee luettava.

Kuvat, kuviot ja taulukot Kuvat, kuviot ja taulukot elävöittävät tekstiä. Parhaiten kuvitus syntyy jutun kanssa käsi kädessä, mutta toimituskunta ottaa oikeuden kuvittaa juttua parhaaksi katsomallaan tavalla, jos jutun kirjoittajalla ei kuvia ole. Taulukot ovat myös hyvä tapa tiivistää esitystä. Älä lähetä kuvia toimituskunnalle sähköpostiin liian suurina tiedostoina. Jollet saa kuvaa pienennettyä, ota yhteyttä niin sovitaan jakotapa.

Kuviin tulee liittää valokuvaajan nimi, jos se on tiedossa. Tarkistathan aina kuvan käyttöoikeudet, jos et ole ottanut kuvaa itse! Jos käytät CC-lisensoituja kuvia, ilmoita se kuvatekstissä sekä kuvan oikeuksien omistajan tiedot.


Muuta huomioitavaa

Julkaisemisesta päättää ja vastaa Kreodin toimituskunta. Toimituskunta lähettää palautetta tekstistä. Kirjoittajaa voidaan pyytää muokkaamaan tekstiään ennen julkaisua, minkä lisäksi toimituksella on oikeus korjata huomaamansa kirjoitusvirheet, tehdä otsikointia ja stilisoida tekstiä.

Tekijänoikeudet ja muut immateriaalioikeudet kuuluvat tekijälle. Tekijä myös vastaa siitä, että toimitettu aineisto ei sisällä sellaista kolmannen osapuolen aineistoa, jonka oikeuksia julkaiseminen loukkaisi.  Aineistolla tarkoitetaan tässä yhteydessä kaikkia julkaisussa käytettäviä ratkaisuja, kuten esimerkiksi tekstejä, kuvia ja lomakkeita.


Open Access -käytänteet

Kreodi on lähtökohtaisesti Open Access -lehti eli Golden OA -lehti. Jos kirjoittaja haluaa rinnakkaistallentaa tekstinsä julkaisuarkistoon, tulee kopioida juttu ja kuvat verkkolehdestä ja tehdä kokonaisuudesta pdf-versio. Rinnakkaistallennustietoihin tulee lisätä lehden verkko-osoite.


Tekijänoikeushuomautus

Lehdessä julkaistut kirjoitukset on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen Julkinen -lisenssillä.

Tekijänoikeus säilyy kirjoittajalla siten, että sen alkuperäinen julkaisuoikeus on Kreodi-lehdellä. Artikkelia voi vapaasti käyttää opetuksessa ja muihin ei-kaupallisiin tarkoituksiin siten, että lähteenä mainitaan tekijä, artikkeli, lehden numero sekä www-osoite kokonaisuudessaan.

articleRating

voteData

 1. MinnaM

  Hei

  Pahoittelen kuvan käyttöä vastoin toivettasi.

  Kuva on löydetty Google Creative Commons -haun avulla ja olen ymmärtänyt sen käyttöoikeuksiksi CC BY-SA 2.0 eli Attribution-ShareAlike 2.0 Generic. Ehkä olin ymmärtänyt kuvan käyttöoikeuden väärin.

  Nyt on kuva poistettu artikkelin yhteydestä sekä sisällönhallintajärjestelmästämme. Pahoittelut vielä!

  Ystävällisin terveisin,

  Minna Marjamaa
  Kreodin päätoimittaja

 2. Voisittekko ystävällisesti poistaa kuvani teidän jutusta?
  Jollei tämä tapahdu piakkoin en näe muuta vaihtoehtoa kuin tehdä tästä luvattomasta käytöstä rikosilmoituksen.
  yst.terv.
  Niklas Montonen

leaveReply

 (photo: )
toimituskunta  - 16.04.2018, 17:35

Tietoa lehdestä ja kirjoitusohjeet

Kreodi on ammattikorkeakoulukirjastojen lehti, joka on ilmestynyt vuodesta 1999. ISSN 1457-2850 AMKIT-konsortio, Kajaani. Lehti on suunnattu amk-kirjastoille ja sidosryhmille. Päätoimittaja:...

 (photo: )
toimituskunta  - 16.04.2018, 17:35

Tietoa lehdestä ja kirjoitusohjeet

Kreodi on ammattikorkeakoulukirjastojen lehti, joka on ilmestynyt vuodesta 1999. ISSN 1457-2850 AMKIT-konsortio, Kajaani. Lehti on suunnattu amk-kirjastoille ja sidosryhmille. Päätoimittaja:...

Kraft: Hinaaja telakalla (photo: Minna Marjamaa)
toimituskunta  - 16.04.2018, 17:07

Pääkirjoitus: Kreodi-webinaareja ja teemanumeroita

Kreodin toimituskunta lähtee rakentamaan lehden teemanumeroiden aiheista yhteisöllisiä puolentoista tunnin webinaareja tästä keväästä alkaen. Webinaarien ideana on, että lehden teemanumeroa...