Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI

Kevätnumero 2/2018

Pääkirjoitus

 • Kraft: Hinaaja telakalla (photo: Minna Marjamaa)
  toimituskunta  - 16.04.2018, 17:07

  Pääkirjoitus: Kreodi-webinaareja ja teemanumeroita

  Kreodin toimituskunta lähtee rakentamaan lehden teemanumeroiden aiheista yhteisöllisiä puolentoista tunnin webinaareja tästä keväästä alkaen. Webinaarien ideana on, että lehden teemanumeroa pohjustetaan webinaarilla ja samalla amkilaiset voivat tutustua kollegaan toisella puolella verkkoa. Tervetuloa kirjoittamaan kevään ensimmäiseen teemanumeroon ja osallistumaan teeman webinaariin.

Artikkelit

 • Photo by Christopher Gower on Unsplash CC0 (photo: )
  Pertti Föhr  - 16.04.2018, 17:07

  Rinnakkaistodellisuutta etsimässä – Tietämyskanta ja Link Resolver

  Lahden ammattikorkeakoulussa testattiin Ebsco Discovery Serviceä vuoden 2017 keväästä syksyyn. Testausta tehtiin osana kansallisen järjestelmäkilpailutuksen markkinaselvitystä, mutta toki myös omia intressejä testaamiseen liittyi. Testausvaiheen aikana palvelusta löytyi paljon hyvää ja myös opetushenkilöstöltä saatu palaute oli positiivista.

 • (photo: Pixabay CC0)
  Leeni Pukkinen ,  Pauliina Isomäki ,  Tiina Tolonen  - 16.04.2018, 17:07

  AMMUS – ammattikorkeakoulujen musiikkikirjastolaisten YYA-ryhmä

  Haparoivia ensiaskelia ammattikorkeakoulujen musiikkikirjastolaisten yhteistyölle otettiin jo 1990-luvun loppupuolella. Löyhiä verkostoja syntyi, ja erilaisiin yhteistyöprojekteihin osallistuttiin, mutta varsinainen lähtölaukaus AMMUS-ryhmän toiminnalle pamahti ilmoille syksyllä 2005. Ryhmä on siis toiminut jo kohta 13 vuoden ajan, mutta harva on koskaan kuullut siitä tai sen toiminnasta. Valotamme tässä hieman ryhmän toimintaa vuosien varrelta.

 • Photo: CC0 Public Domain (photo: )
  Tuula Koponen  - 16.04.2018, 17:07

  Helmet heinäsuovasta – kirjasto mukana viestimässä opinnäytteiden parhaimmistosta

  Theseuksessa olevia opinnäytetöitä luetaan paljon ja lataustilastot näyttävät hienoilta, mutta lukevatko töitä he, joiden niitä kannattaisi lukea? Kohtaavatko amk-kirjaston asiakkaat ja Theuseuksen työt toisensa? Poliisiammattikorkeakoulussa tultiin siihen tulokseen, tätä kohtaamista on syytä edesauttaa aktiivisella tiedottamisella.

 • (photo: )
  Ari Penkkimäki ,  Kaisu Sallasmaa ,  Päivi Karhumetsä  - 16.04.2018, 17:07

  Mitä asiakaspalvelu on? Metropolia teki tutkimuksen kirjaston asiakaspalvelusta

  Metropolian kirjastossa tutkittiin asiakaspalvelun sisältöä vuosien 2014 ja 2017 välillä. Halusimme selvittää, miten asiakaspalvelutilanteet eroavat palvelupisteillä, chatissa ja palvelupyyntöjärjestelmässä. Minkä verran eri palvelukanavia käytetään? Kokonaiskuvan selkiyttäminen voisi tarjota apua palvelujen kehittämiseen. Miten osaisimme tarjota asiakkaille oikean palvelun oikeassa paikassa - onko aika jo ajanut ohi palvelupisteiden?

 • Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images (photo: )
  Pirjo Kangas  - 16.04.2018, 17:07

  Theseus-opinnäytetöiden sisällön tarkastelu yhteissana-analyysillä

  Tuli aika aktivoitua taka-alalla olleen opiskeluprojektin kanssa ja valita aihe informaatiotutkimuksen kandidaattiseminaariin Åbo Akademille. En lähtenyt merta edemmäs kalaan ja aloin miettimään, saisiko oman korkeakoulun Theseus-kokoelmista ainesta pienimuotoiseen tutkimusprojektin. Erityisesti minua kiinnosti se, millaisia bibliometrisiä menetelmiä voisi soveltaa Theseuksessa olevien opinnäytetöiden metadatan tarkasteluun. Lopulta valitsin seminaarityöhöni laadullisen bibliometriikan menetelmän nimeltä yhteissana-analyysi.

 • Photo by rawpixel.com on Unsplash CC0 (photo: )
  Annamari Pudas ,  Anitta Örn  - 16.04.2018, 17:07

  Ammattiopiston opiskelijat kohtaavat antarktisen haasteen: Kylmä keikka – tiedä tai tuhoudu

  Pelillistäminen on nyt kuuminta hottia IL-taitojen opetuksessa. Suomen tieteellinen kirjastoseura järjesti taannoin työpajan teemalla Escape room kirjastossa, Aalto-yliopiston kirjasto julkaisi vastikään mobiilipelin Defender of Knowledge ja tässä jutussa on esittelyssä IL-pelien viimeisimpänä tulokkaana kevään aikana julkistettava Lapin korkeakoulukirjaston peli Kylmä keikka – tiedä tai tuhoudu.

 • (photo: )
  Leena Elenius  - 16.04.2018, 17:07

  Kirjasto voi elää ilman Aleksia, mutta ei ilman kuvailutietoa

  Viime marraskuussa FinElib tiedotti: ” BTJ on ilmoittanut, että Aleksin operatiivinen toiminta päättyy nykyisen sopimuskauden velvoitteiden tultua suoritetuiksi vuodenvaihteessa 2017/18. Tästä syystä Aleksiin ei enää tulla avaamaan sitovia ilmoittautumisia uudelle sopimuskaudelle.” Mikä nykyään on paras paikka tehdä tiedonhakuja esim. soiaalialan lehdistä?

Matkakertomuksia

 • (photo: )
  Kirsti Karttunen  - 16.04.2018, 17:09

  Taide tepsii päästä varpaisiin – taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutukset

  Mikkelin kesäyliopistolla järjestettävä Ikääntyvien yliopiston luentosarja Tieteellisen tiedon ja elämänkokemuksen kohtaamispaikka, keskittyi helmikuisella kokoontumisella taiteen ja hyvinvoinnin yhteyksiin. Rehtori Anne Havukainen avasi tilaisuuden Ystävän päivänä kertomalla, kuinka kulttuurihyvinvointisuunnitelma on työn alla paraikaa Etelä-Savossa maakuntaliiton johdolla, ja esitteli tilaisuuden esiintyjän. Patrik Ikäläinen on tuottaja, kouluttaja ja muutosmuotoilija, joka on tehnyt käytännössä työtä otsikon mukaisissa asioissa useamman vuoden ajan. Ikäläinen laittoi kiertämään paperiset versiot julkaisuistaan Taiteesta tukea hyvinvointiin ja Olen tullut vähän rohkeammaksi: Talous ja sosiaalinen pääoma Kotkan Nuorisoteattereissa kertoen samalla, että sähköiset versiot löytyvät netistä.

Ihmiset

 • Photo by Viktor Kiryanov on Unsplash CC0 (photo: )
  Pirjo Keskinen-Vento  - 16.04.2018, 17:07

  Hiljainen tieto kirjastossa

  Hiljainen tieto voi olla vaikeaa löytää mutta sitä kannattaa etsiä. Se tukee omaa työtä ja antaa myös arvokkaan lisän työyhteisön toimintaan. Erityisesti hiljainen tieto korostuu silloin kun työntekijä jättää työyhteisön.  Mitä on hiljainen tieto kirjastossa  ja kuinka osaamme tarvittaessa tuoda sen näkyväksi?

 • Anu ja Habanero  Kuva: Minttu-Maaria Mäntylä (photo: )
  Anu Elsilä  - 16.04.2018, 17:07

  Henkisesti raskas työ vaatii fyysisesti raskaat huvit

  Suurin osa työajastani Oamkin kirjastossa kuluu muiden toimistotyöläisten tapaan näyttöpäätteen äärellä istuma-asennossa. Fyysisesti työni on kirjojen hyllytystä lukuun ottamatta varsin staattista, joten vapaa-ajalle jääkin melkoiset liikuntapatoutumat purettavaksi. Asiakaspalvelun lisäksi työskentelen pääasiassa erilaisten verkkopalvelujen ja e-aineistolinkitysten kimpussa, joiden kanssa aivot nyrjähtelevät ja nitkahtelevat tämän tästä, joten on tärkeää päästä työpäivän päätteeksi nollaamaan ajatustoiminta täysin. Pikkulapsiarki ei auta kierroksien laskemisessa, mutta onnekseni minulla on myös harrastus, jonka kautta pääsen sekä tuulettumaan raittiiseen ilmaan, että hikoilemaan ylimääräiset kofeiinit ja kuona-aineet elimistöstä. Harrastan siis matkaratsastusta ja kilpailen satunnaisesti SM-tasolla, jossa kilpailtavat matkat ovat 80 km ja yli. Alla pieni kilpailukertomus viimeisimmästä kisareissustamme, joka toivottavasti avaa hiukan lajia.

 • Vi bjöd på dryck och tilltugg för att hålla orken under kvällen för både studenter och personal. @Ann-Kristin Åvall (photo: Ann-Kristin Åvall)
  Ann-Kristin Åvall  - 16.04.2018, 17:07

  Uppesittarkväll i Arcadas bibliotek

  Den 13 mars ordnades en skrivverkstad där Arcadas studenter hade möjlighet att få hjälp med examensarbetet eller annan mer omfattande skrivuppgift. Då höll biblioteket öppet till 20 och på plats fanns förutom studenter även personal från språkavdelningen, biblioteket, IT-avdelningen, studievägledare och amanuenser. Även matematik – och SPSS-experter bidrog med sin insats. 

Uutta

 • Photo by Piotr Gaertig on Unsplash CC0 (photo: )
  Kirsi Mononen  - 17.04.2018, 09:04

  Asiakaskokemusta etsimässä

  Olin kesäkuussa 2017 Erasmus-vaihdossa Dublinissa. Viikon yhtenä teemana oli asiakaspalvelu ja asiakaskokemukset ja miten kirjasto voi parantaa palveluaan asiakaskokemuksen perusteella.

 • Photo by Roman Kraft on Unsplash CC0 (photo: )
  Tiina Tolonen ,  Minna Marjamaa  - 16.04.2018, 17:07

  Theseus - missä mennään?

  Theseuksen kehittämisessä on nyt iso vaihde päällä: pitkään kaivatut kehittämiskohteet alkavat toteutua tänä vuonna. Järjestimme maaliskuun puolivälissä webinaarin aiheella: Missä mennään? Theseus-webinaari amkilaisille.  Webinaarissa luotiin katsaus kehittämisen tilanteeseen. Moni asia on vasta aluillaan, mutta jotain on saatu jo aikaan: graafikko on valittu, Justus-suunnittelu on käynnistynyt ja karauttipa esiin yksi musta hevonenkin.

 • (photo: )
  Pekka Uotila  - 16.04.2018, 17:07

  Rihmastosta kasvaa oppimisympäristö

  Ammattikorkeakoulukirjastot kehittävät oppimisympäristöjään verkostossa. Ensimmäisessä ”Uudet oppimisympäristöt” -verkostotapaamisessa hahmoteltiin verkoston tavoitteita ja löydettiin liuta hyviä kysymyksiä. Jutussa verkosto esitetään rihmastona. Mitä rihmastolla konsortion yhteydessä tarkoitetaan?

 • Liberty Leading the People by Eugène Delacroix: an allegorical painting of the July Revolution. CC0 (photo: )
  Pirjo Kangas ,  Minna Marjamaa  - 16.04.2018, 17:07

  Kenen joukoissa seisot? Amk-kirjastot jakautuvat kahteen järjestelmäleiriin

  Yhtenäinen amk-kirjastokenttä jakautuu tänä vuonna kahtia, kun 15-vuotinen Voyager-taival on tulossa tiensä päähän. Suomi ryhmittäytyy avoimen lähdekoodin ja kaupallisen järjestelmän kirjastoiksi. Kreodi selvitti rintamalinjat ja kummankin leirin aikataulun.

 • Kurssikirjat ovat avaran tilan keskellä sohvien vieressä. (photo: )
  Outi Yrttiranta  - 16.04.2018, 17:07

  Itsepalvelua vai omatoimisuutta? Turun ammattikorkeakoulun kirjaston uusi palvelumalli Salossa

  Turun ammattikorkeakoulun Salon kampus kirjastoineen muutti vuodenvaihteessa uusiin tiloihin Salo IoT Campukseen Meriniityn teollisuusalueelle. Muutto toi mukanaan monia muutoksia, joita on nyt päästy kokeilemaan käytännössä parisen kuukautta.

 • Lapin korkeakoulukirjaston avajaiset 21.3.2018: PopUpStagella paneelikeskustelemassa Pekka Sonninen (Lapin AMKin opiskelijakunta Rotko), Milja Väyrynen (Lapin AMK), Anni-Sofia Sihvo (Lapin yliopiston ylioppilaskunta LYY) sekä Susanna Parikka. Kuva Maija Koponen (photo: )
  Tiina Mäntylä  - 16.04.2018, 17:07

  Parasta palvelua Lapin korkeakouluille

  Lapin korkeakoulukirjasto on kulkenut monien vaiheiden kautta nykyiseen organisaatioon eli Lapin yliopiston erillislaitokseksi. Keskustelin korkeakoulukirjaston johtajan Susanna Parikan kanssa menneestä, nykytilasta ja tulevastakin. Millainen uusi organisaatio on, millainen siitä tulee, ja miten se palvelee kahta korkeakoulua?

Tietoa lehdestä ja kirjoitusohjeet

 • (photo: )
  toimituskunta  - 16.04.2018, 17:35

  Tietoa lehdestä ja kirjoitusohjeet

  Kreodi on ammattikorkeakoulukirjastojen lehti, joka on ilmestynyt vuodesta 1999. ISSN 1457-2850 AMKIT-konsortio, Kajaani. Lehti on suunnattu amk-kirjastoille ja sidosryhmille. Päätoimittaja: Minna Marjamaa Kreodi on lähtökohtaisesti avoin verkkolehti ja se ilmestyy kuusi kertaa vuodessa. Haluatko tulla mukaan kirjoittamaan? Klikkaa otsikkoa, löydät ohjeet kirjoittamiseen ja tiedot seuraavasta deadlinesta.