Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI

Syysnumero 4/2018

Pääkirjoitus

 • Photo by Alexandr Bormotin on Unsplash CC0 (photo: )
  toimituskunta  - 17.09.2018, 14:22

  Pääkirjoitus: Anonyymi Amkilainen ja palaute

  Syksyn Kreodissa alkaa Anonyymin Amkilaisen pakinasarja. Tule mukaan seuraamaan mielipiteitä amk-kirjastokentän ajankohtaisista aiheista tai itse kirjoittamaan - Anonyymi Amkilainen voi olla kuka vain meistä. Pääset nyt myös suoraan kommentoimaan, vihastuttiko tai ihastuttiko pakina. Tänä syksynä voit sanoa sanottavasi myös Kreodin webinaareihin ja AMKIT-verkostopäiville marraskuussa. 

Artikkelit

 • Photo by Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images (photo: )
  Taina Peltonen  - 17.09.2018, 14:22

  Tutkimuksen arvioinnin palvelut ammattikorkeakoulukirjastoissa

  Tutkimuksen arvioinnin palvelut ovat tulossa AMK-kirjastoihin. Mitä nämä palvelut ovat ja miten niissä käytettäviä menetelmiä voisi hyödyntää ammattikorkeakouluissa. Keväällä tehty kartoitus kuvaa tämän hetken tilannetta AMK-kirjastoissa.

 • Photo by Matt Botsford on Unsplash CC0 (photo: )
  Markku Hiltunen  - 17.09.2018, 14:22

  KIRKON ALAN AINEISTOT JA TIEDONHAKU

  Kirkon alan aineistot ovat kovassa käytössä Diakin kirjastossa. Kirkon alaa ei juurikaan opiskella muissa ammattikorkeakouluissa, joten meillä myös tiedonhaut ovat erilaisia kuin muissa ammattikorkeakoulukirjastoissa.

 • Photo by rawpixel on Unsplash CC0 (photo: )
  Noora Kontturi  - 17.09.2018, 14:22

  Aprillipiloja ja aukioloaikoja – Facebookin käyttö Karelia-amk:n kirjastossa

  Facebookin käyttö kirjastoissa alkaa olla tuttu juttu, mutta millaista sen kautta tapahtuva viestintä on? Mitä kerrotaan, mistä tykätään ja millaiset päivitykset saavat laajimman yleisön? Karelia-ammattikorkeakoulun kirjastossa on käytetty Facebookia yhtenä viestintäkanavana viiden vuoden ajan ja tässä jutussa kerrotaan, millaisista aiheista päivityksiä on vuosien varrella tehty ja mitkä päivitykset ovat saaneet suurimman suosion.

 • Photo by Debby Hudson on Unsplash CC0 (photo: )
  Kaisa Puttonen  - 17.09.2018, 14:22

  Kirjaston merkitys henkilökohtaisen tietoympäristön (PLE) kehittymisessä

  Ammattikorkeakoulujen kirjastot ovat mielenkiintoisessa tilanteessa. Suuri osa opetuksesta toteutuu työelämäyhteistyössä autenttisissa projekteissa ja opiskelijoiden yksilöllinen tietomaisema muokkautuu työelämän oppimiskokemusten mukaan. Korkeakoulut korostavat työelämävalmiuksia ja uuden tiedon tuottamista alueyhteistyössä. Toisaalta koulutuksen tavoite on valmistaa ammatillisia asiantuntijoita, joilla on hallussa alansa teoreettinen osaaminen. Korkeakouluopiskelijoiden tulisi saada tiedonhankintataidot erilaisiin tarpeisiin.

 • Kuva: JAMK/Mikko Vähäniitty (photo: Mikko Vähäniitty)
  Suvi Perttula  - 17.09.2018, 14:22

  Luotettavat lähteet – hyvä opinnäytetyön tietoperusta

  Opinnäytetyön lähteiden laadukkuus ja niiden asiallinen ilmoittaminen tekstissä liittyvät paitsi hyvään tieteelliseen käytäntöön ja ammattikorkeakoulujen toiminnan laatuun myös KARVIN kysymykseen ajantasaisten tieteellisten lähteiden käytöstä: ”Miten korkeakoulu huolehtii uusimman tutkimustiedon kytkeytymisestä koulutukseen?"

Matkakertomuksia

 • Kuva: Leena Väyrynen/Karelia amk (photo: Leena Väyrynen/Karelia amk)
  Kirsi Mononen ,  Noora Kontturi  - 17.09.2018, 14:22

  Kirjastosta tietoautomaatiksi? Itä-Suomen kirjastopäivien kuulumisia

  Onko tulevaisuuden kirjasto tietoautomaatti? Mitä tapahtuu kirjastotyölle, kun robotiikka ja automatiikka ovat jo tätä päivää? Miten palvelut muuttuvat ja millainen asiakas käyttää kirjastopalveluja tulevaisuudessa? Näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia Itä-Suomen kirjastopäivillä 6.-7.6.2018 Kuopiossa.

 • Cardiffin yliopiston päärakennus. Photo by Stan Zurek Public Domain (photo: )
  Noora Yli-Pyky  - 17.09.2018, 14:22

  Erasmus-vaihdossa Walesissa

  Osallistuin huhti-toukokuun vaihteessa Cardiffissa Walesissa järjestettyyn Erasmus+ Staff Development -ohjelmaan. Järjestäjänä toimi Cardiff University Library. Viikon aikana tutustuin Cardiffin yliopiston kirjaston tarjoamiin palveluihin ja toimipisteisiin sekä osallistuin työpajoihin. Jokainen osallistuja myös piti lyhyen esityksen valitsemastaan viikon teemaan liittyvästä aiheesta.

 • Representanter från de finländska YH-biblioteken. Från väster: Ann-Kristin Åvall/Arcada, Johanna Kiviluoto/LAMK, Riikka Sinisalo/LAMK (photo: )
  Ann-Kristin Åvall  - 17.09.2018, 14:22

  Nätverkande på CKIX2018

  Creating Knowledge ordnades för nionde gången i Vingsted, Danmark. Över hundra kolleger från främst nordiska högskolebibliotek samlades för 2½ dagar på Jylland.

 • Vuoden 2018 IFLA WLIC -konferenssi järjestettiin Kuala Lumpurissa Petronas-tornien katveessa. Kuva: Phil Segall  (photo: Phil Segall )
  Pirjo Kangas  - 17.09.2018, 14:22

  Konferenssiperinteitä, tekoälyä ja salamapuheita: IFLA WLIC 2018 -konferenssi Kuala Lumpurissa

  Osallistuin elokuussa 2018 IFLAn World Library and Information Congressiin, joka järjestettiin tällä kertaa Kuala Lumpurissa Malesiassa. Konferenssiohjelma piti sisällään tuttuja IFLA-perinteitä samalla kokeillen myös digitalisoitumisen mukanaan tuomia mahdollisuuksia.

 • Hurmaava Gent Kuva: Sanna Jalonen (photo: )
  Sanna Jalonen  - 17.09.2018, 14:22

  “The Good, the Bad and the Ugly Practices” – Erasmus-vaihdossa Belgiassa

  Matkustin toukokuussa viikoksi Belgiaan ja osallistuin Artevelde University College Ghentin järjestämälle kv-viikolle. Viikon aikana etsittiin vastauksia moniin mielenkiintoisiin kysymyksiin: Onko e-aineistojen markkinointi ”mission impossible” Googlen aikakautena? Miltä näyttää tulevaisuuden kirjastolainen? Miten markkinoida kirjastopalveluita kampuksella, jossa fyysistä kirjastoa ei ole?

 • Konferenssin osallistujamaiden liput. Kuva: Riikka Sinisalo (photo: Kuva: Riikka Sinisalo)
  Johanna Kiviluoto ,  Riikka Sinisalo  - 17.09.2018, 14:22

  Creating Knowledge ja esimerkkejä pohjoismaisista datanhallintakäytänteistä

  Creating Knowledge –konferenssi keräsi pohjoismaisia kirjastoammattilaisia yhteen kesäkuun alussa Tanskan Vingstediin. Ohjelma oli monipuolinen ja kiinnostava, ja erityisesti mieleen jäivät monet esitykset ja keskustelut datanhallinnan ympärillä. Miten pohjoismaiset kirjastot siis ovat mukana datanhallinnassa ja mitä voisimme heiltä oppia?

Ihmiset

 • Maalaus: Päivi Karhumetsä, 2016 all rights reserved (photo: )
  Päivi Karhumetsä  - 17.09.2018, 14:22

  Intohimo tekemiseen tuli työtä tuunaamalla

  Olen unelmaduunissa. Työskentelen Metropolia Ammattikorkeakoulun kirjastossa informaatikkona ja viestintäkoordinaattorina.  Pääosa työtäni on kirjaston sisäisen ja ulkoisen viestinnän koordinointi ja kehittäminen. Teen myös asiakaspalvelua Leppävaaran kampuksen kirjastossa ja muita usein projektiluonteisia tehtäviä kulloisenkin tarpeen mukaan.  Erityisesti visuaalinen viestintä ja markkinointi ovat lähellä sydäntäni. Matka nykyiseen työrooliini on ollut monivaiheinen ja ehkä myös tarinan arvoinen.

 • Musiikkikampus, Pitkäkatu, Jamk/ kuvaaja Mikkö Vähäniitty (photo: Mikko Vähäniitty)
  Suvi Perttula  - 17.09.2018, 14:22

  Favourite places in JAMK Library – the opinions of exchange students

  When comparing the amount of exchange students in universities of applied sciences in Finland, JAMK University of Applied Sciences is an overwhelming winner. JAMK also has the top position when it comes to incoming teacher and expert visits. I asked a couple of exchange students what they think about JAMK Library .

Kolumnit ja pakinat

 • Photo by Taylor Ann Wright on Unsplash CC0 (photo: )
  Anonyymi Amkilainen  - 17.09.2018, 14:22

  Anonyymi amkilainen avautuu: Pakinoita amkilaisten syvistä riveistä

  Minulta kysellään usein, että mitä kirjastossamme tehdään kesällä, kun asiakkaat ovat poissa. Joskus tätä kysymystä tullaan esittämään ihan useamman henkilön voimin, ikään kuin ollakseen varmemmalla pohjalla. Vai lieneekö syynä rohkeuden puuttuminen, onhan se kirjastohenkilö usein niin kovasti pelottava olemukseltaan. Tarkoituksena saattaa olla ehkä nolata, sillä monet valitettavasti edelleenkin luulevat, että tehtävämme koostuvat enimmäkseen ”piippaamisesta” tai ”vuokraamisesta” jota varten varsin hyvin riittää se, että osaa aakkoset. Tämän olen kuullut kriteeriksi siihen, että voi työskennellä kirjastossa. Pitkän kokemukseni pohjalta voin kuitenkin kertoa, että tuo ei valitettavasti ihan riitä. On hyvä osata myös numerot.

Uutta

 • (photo: )
  AMKIT-konsortio  - 17.09.2018, 14:22

  AMKIT-verkostopäivät Tampereella 21.–22.11.2018 – Tule mukaan!

  AMKIT-verkostopäivät järjestetään tänä syksynä Tampereella 21.–22.11.2018 Työväenmuseo Werstaalla. Päivät alkavat keskiviikkona 21.11.  Theseuksen 10-vuotisjuhlaseminaarilla ja katsauksella Theseuksen ja avoimen julkaisemisen kehitykseen. Illalla ohjelmassa on juhlaillallinen. Torstaina käsitellään muita ajankohtaisia aiheita, kuten avoin TKI ja oppiminen -hanketta, kirjastojärjestelmiä ja uusia oppimisympäristöjä. Tervetuloa mukaan!

 • Bild 1. Legoverkstad. ©Andréa Högberg. (photo: )
  Ann-Kristin Åvall  - 17.09.2018, 14:22

  Arcadas bibliotek fick nya kläder : följ med på en virtuell visning!

  Arcadas studenter rådfrågades genom en enkät innan andra våningen i Arcadabyggnaden ommöblerades. Utrymmena fick ett lyft och förvandlades till moderna, trivsamma och flexibla studiemiljöer.

 • Photo by Clockedindk on Pixabay CC0 (photo: Photo by Clockedindk on Pixabay CC0)
  Essi Prykäri ,  Riikka Sinisalo  - 17.09.2018, 14:22

  Kuka murhasi opiskelijan? - kokemuksia pakohuonepelistä informaatiolukutaidon opetuksessa Lahden ammattikorkeakoulussa

  Opiskelijat ovat selvittäneet Puro Bergströmin murhaa viime keväänä Lahden korkeakoulukirjaston informaatiolukutaidon pakohuonepelissä. Kirjaston suunnittelemassa ja toteuttamassa pakohuonepelissä ratkaistaan informaatiolukutaidon keskeisiin osaamisalueisiin liittyviä tehtäviä ja arvoituksia samalla kun selvitetään murhamysteeriä.

Tietoa lehdestä ja kirjoitusohjeet