Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI

Syysnumero 5/2018

Pääkirjoitus

 • Photo by Alexandr Bormotin on Unsplash CC0 (photo: )
  toimituskunta  - 01.11.2018, 12:41

  Pääkirjoitus: Kirjoittaja- ja kuvaajakutsu

  Tämän syksyn kaksi suurinta tunteita herättävää puheenaihetta ovat olleet kirjastojärjestelmän vaihdos sekä Lahden ammattikorkeakoulun kirjaston yt-neuvottelut. Tässä lehdessä seurataan järjestelmämuutosta ja seuraava numero – kuin tilauksesta – käsittelee työelämän muutosta. Lisäksi haetaan lisäksi Voyager-muistoja ja Kreodille kuvaajaa.

Artikkelit

 • KUVA 1: Jutun kirjoittajat Helena ja Markku Kalasataman kirjastossa. Kuva: Sari Pesonen. (photo: )
  Markku Hiltunen ,  Helena Kankuri  - 01.11.2018, 12:41

  ”Maailman tylsin aihe saatu mielenkiintoiseksi!” : tiedonhaun opetuksen uudistaminen Diakissa

  Diakin kirjastossa toteutimme sosiaalialan uusien opiskelijoiden tiedonhaun opetuksen uudella tavalla syksyllä 2018. Hioimme uutta konseptia informaatikko-tietopalvelusihteeri -työparina. Tausta-ajatuksena oli tehdä opetuksesta aikaisempaa osallistavampaa ja hyödyntää käänteisen oppimisen ajatuksia. Keräsimme uudistuneesta opetuksesta runsaasti palautetta ja saimme sekä kiitosta opetustavasta että parannusehdotuksia tulevaisuutta varten.

 • Kuva: Pixabay CC0 (photo: )
  Kirsi Mononen  - 01.11.2018, 12:41

  Tiedonlouhinnasta, tekoälystä ja rahojen riittämättömyydestä

  Osallistuin toukokuussa Suomen tieteellisen kirjastoseuran järjestämään seminaariin, jossa esiteltiin mitä on tiedonlouhinta, kurkattiin tulevaisuuden tiedonhankintaan ja keskusteltiin kirjastoaineistojen hankinnan haasteista.

Matkakertomuksia

 • KINE-päivät pidettiin Academillissä. Kuva: Katja Kettunen. (photo: )
  Katja Kettunen  - 01.11.2018, 12:41

  Vaasan KINE-päivillä puhuttiin vaikuttamisesta

  Kirjastonjohtajien neuvottelupäivät järjestettiin 11.–12.10.2018 Vaasassa. Päivien teemana oli Pitchaa ja lobbaa – vaikuta ja näy!

 • Viikkokohtainen suunnitelma e-kirjojen käytön opetukseen (photo: Terhi Kaipainen)
  Terhi Kaipainen  - 01.11.2018, 12:41

  ECIL ensikertalaisen silmin – uusia ajatuksia neljä päivää putkeen

  Arkipäivän informaatiolukutaidon teeman ympärille kietoutunut järjestyksessään kuudes European Conference on Information Literacy eli ECIL-konferenssi järjestettiin Oulussa syyskuun viimeisellä viikolla. Konferenssi kokosi yhteen 270 osallistujaa 44 eri maasta kuuntelemaan 180 esitystä. Itselläni konferenssin ensikertalaisena riitti ihmeteltävää ja runsaasti etukäteen valmistautumista, jotta itselleen sain koottua sopivan kattauksen. Onneksi Mikkelistä on sopivasti junamatkaa Ouluun.

 • kuvat: Noora Montonen, Laurea amk (photo: Noora Montonen)
  Terhi Kaipainen ,  Aino Helariutta  - 01.11.2018, 12:41

  Missä ympäristössä toimit ja olet tulevaisuuden kirjastolainen?

  “Usein ajattelemme vain digitaalisia ympäristöjä, kun pohdimme uusia oppimisympäristöjä, mutta ne ovat paljon muutakin”. Näin johdatteli lokakuun alussa Laurean informaatikko Kaisa Puttonen Tikkurilaan saapuneita osallistujia seminaaripäivään. Päivän isona otsikkona oli Uudet ympäristöt kannustavat oppimaan ja kehittämään yhdessä, ja seminaarin tavoitteena oli aloittaa kirjastojen yhteinen pohdinta siitä, missä kaikkialla oppimista tapahtuu ja missä kaikkialla voimme kirjastolaisina ja tiedon asiantuntijoina olla mukana. Seminaarin järjestettiin amkit-konsortion toimesta ja se on osa uudet oppimisympäristöt -verkoston toimintaa.

 • Tallinnan maisemaa (photo: Pixabay, CC0)
  Kirsti Karttunen  - 01.11.2018, 12:41

  Kielin voisi kertoa – sisarkielten symposiumi

  Pieksämäellä kulttuurikeskus Poleenissa syyskuussa järjestettävä Sylvi Kekkosen nimeä kantava kirjallisuustapahtuma, XVII Sylvi Symposium, painottui tällä kertaa virolaisuuteen mutta mukana oli myös kurkistuksia suomalais-ugrilaisuuteen.

Ihmiset

 • (photo: )
  Pirjo Kangas  - 18.02.2019, 12:42

  Kerro Kreodille muistojasi Voyagerista

  Vielä ehdit kertoa muistosi Voyagerista 15.3. mennessä. Voyager, Voikkari, Vojakeri – rakkaalla lapsella on monta nimeä! Milloin käytit ensimmäistä kertaa Voyager-kirjastojärjestelmää? Mikä on järjestelmässä käynyt rakkaaksi ja mitkä ominaisuudet tuskastuttavat vuodesta toiseen? Onko järjestelmän kanssa käynyt jotain kömmähdyksiä?

 • Jutun kirjoittaja Helena Kankuri, asiakaspalvelusta innostunut tietopalvelusihteeri (photo: )
  Helena Kankuri  - 01.11.2018, 12:42

  Hyvän asiakaspalvelun ydin: miten haluaisit itse tulla kohdatuksi?

  Diakin kirjastossa olemme pureutuneet asiakaspalvelun parantamiseen uudessa Kalasataman kiinteistössä olomme ajan eli kohta 3 vuotta. Uudet tilat ovat mahdollistaneet uusia ajattelutapoja ja olemme pyrkineet pääsemään eroon monesta vanhasta tavasta. Pikkuhiljaa olemme löytäneet omat tapamme toimia uusissa tiloissa.

Kolumnit ja pakinat

 • Photo by Drew Farwell on Unsplash CC0 (photo: )
  Anonyymi Amkilainen  - 01.11.2018, 12:42

  Anonyymi Amkilainen avautuu: Blogikierre

  Asiantuntijablogi, hankeblogi, verkkolehti, talon uutiset – ammattikorkeakoulujen blogeilla on monia nimiä, tarkoituksia ja toimintatapoja ja uusia blogeja putkahtelee tämän tästä. Blogi on ketterä tapa kertoa koulutusalan tai projektin kuulumisista ja samalla viestiä sidosryhmille sekä vaikuttaa alueella.

Uutta

 • Photo by Lee Campbell on Unsplash CC0 (photo: )
  Pirjo Kangas ,  Minna Marjamaa  - 01.11.2018, 12:42

  Mitä kuuluu kirjastojärjestelmäprojekteille?

  Kreodi kirjoitti keväällä AMK-kirjastojen jakaantumisesta kahteen eri kirjastojärjestelmäleiriin . Nyt selvitimme, miten uusien järjestelmien käyttööonottoprojektit ovat edenneet syksyn 2018 aikana.

 • JAMKin Katja Pihkasalo opastaa asiakasta Jyväskylän avoimen tiedon keskuksessa (photo: Kuvaaja Alpo Ruuttunen)
  Suvi Perttula  - 01.11.2018, 12:42

  JAMKin kirjasto poppailee – kirjastolaiset lobbailee

  Elektronisten aineistojen markkinoinnissa mukavinta on nykyisten ja potentiaalisten asiakkaiden tapaaminen. JAMKin kirjasto esitteli alkusyksyn aikana aineistojaan sekä Jyväskylän kirjastojen yhteisellä Road Trip -kiertueella että Unelmien työpäivän pop-upeissa JAMKin kampuksilla.

Tietoa lehdestä ja kirjoitusohjeet