Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI

Talvinumero 1/2019

Pääkirjoitus

 • Södra Trutklippanin sammutettu loisto ja hankikelit. Kuva: Minna Marjamaa (photo: )
  toimituskunta  - 16.02.2019, 20:36

  Pääkirjoitus: Kreodin juhlavuosi 2019

  Vuosi 2019 on Kreodin juhlavuosi: AMK-kirjastojen lehti täyttää kunnioitettavat 20 vuotta. Vaikka lehti on ohittanut pahimman murrosikänsä, muutoksia ja menoa on parikymppisellä edessään: lehdelle hankitaan uusi julkaisujärjestelmä ja toimintaa kehitetään eteenpäin. Sokerina pohjalla loppuvuodesta järjestetään Kreodin 20-vuotisjuhla, johon kaikki amkilaiset ovat tervetulleita.

Artikkelit

 • Theseuksen uusi logo on graafikko Petra Boijen tekemä. (photo: )
  Tiina Tolonen  - 18.02.2019, 20:01

  Theseuksen tilastovuosi 2018

  Vuosi 2018 oli Theseuksen toiminnassa historiallinen. Julkaisuarkiston toiminnan aloittamisesta pilottiammattikorkeakoulujen voimin tuli tuolloin täyteen 10 vuotta. Tasavuosia juhlittiin marraskuussa Tampereella järjestetyssä juhlaseminaarissa, joka oli osa kaikkien aikojen ensimmäisiä AMKIT-verkostopäiviä. Juhlavuosi toi uudistuksen myös Theseuksen ulkoasuun, joka on nyt edeltäjäänsä raikkaampi. Uutta on myös Theseuksen logo, joka muistuttaa mytologisesta Theseus-kuninkaasta. Loppuvuonna ylitettiin myös 150 000. tallennuksen raja.

 • Kuva: Pixabay.com. Kuvaaja: StockSnap CC0 (photo: )
  Hilla Mäkelä  - 18.02.2019, 20:01

  Mitä AMK-kirjastossa pitää tietää digitaalisten palveluiden saavutettavuudesta?

  Julkisen sektorin organisaatioiden on alettava kiinnittää huomiota verkkopalveluidensa saavutettavuuteen EU:n saavutettavuusdirektiivin myötä. Direktiiviä aletaan soveltaa käytäntöön syksystä 2019 alkaen. Saavutettavuusdirektiiviä sovelletaan myös ammattikorkeakoulujen verkkopalveluihin. Myös AMK-kirjastojen tulee selvittää, ovatko niiden verkkopalvelut saavutettavia ja tarvittaessa korjata saavutettavuuspuutteet.

 • Ammattikorkeakoulujen avoin TKI-toiminta, oppiminen & innovaatioekosysteemi (Amkien avoin TKI) -hanke (photo: )
  Jaana Latvanen ,  Seliina Päällysaho  - 18.02.2019, 20:01

  Amk-kirjastostako avoimuuden kotipesä?

  Avoimesta TKI-toiminnasta kiinnostuneet amk-kirjastolaiset kokoontuivat Tampereella järjestetyillä AMKIT-konsortion verkostopäivillä työpajaan pohtimaan kirjaston roolia avoimessa TKI-toiminnassa. Työpaja toistettiin saman sisältöisenä kaksi kertaa ja osallistujia kertyi yhteensä 41. Noin tunnin mittainen sessio koostui kolmesta osiosta: Saa höyrytä, Pulinaa pönttöön ja Lööppien kertomaa.

 • Miten saada esiin opiskelijan oikeat tarpeet? Kuva: Felipe Furtado on Unsplash CC0. (photo: )
  Noora Montonen ,  Anna Laakkonen ,  Minna Marjamaa  - 18.02.2019, 20:01

  Käyttäjäyhteistyötä palvelumuotoilun menetelmin – hittejä ja huteja

  Mitä jos kirjasto olisi mobiiliappi, jolla on kissan kasvot? Opiskelija on paras asiantuntija vastaamaan siihen, mitä hän kirjastosta tarvitsee. Tämän tarpeen esille saaminen ei aina ole niin helppoa kuin ensi-istumalta luulisi. Tarvitaan menetelmiä ja motivointia sekä roppakaupalla onnea tarttua oikeaan tilaisuuteen. Kun opiskelijat saadaan mukaan, voidaan palveluita, asiakasviestintää ja neuvontaa kehittää aidosti käyttäjälähtöisemmiksi. Tämän haasteen otimme vastaan ja aukaisemme tuloksia artikkelissa.

Matkakertomuksia

 • kuva: Noora Hirvonen (photo: )
  Hannele Mikkola  - 18.02.2019, 20:01

  AMK-informaatikko Informaatiotutkimuksen päivillä 2018: kurkistuksia informaatiotutkimuksen monipuoliseen kenttään

  Informaatiotutkimuksen päivät eli I-päivät järjestettiin 1.–2.11.2018 Turussa Åbo Akademin tiloissa. Entisöity rakennuskokonaisuus Arken Aurajokirannassa tekee aina vaikutuksen. Tapahtuman järjestivät Informaatiotutkimuksen yhdistys ITY ry ja Åbo Akademin Informaatiotutkimuksen oppiaine . Informaatiotutkimus-lehden Informaatiotutkimuksen päivät 2018 -teemanumeron kautta voi myös tutustua päivien esityksiin.

 • Sökdatorer på bottenvåningen i National Library of Technology (NTK). Bild: Tomas Rönn. (photo: )
  Ann-Kristin Åvall ,  Tomas Rönn  - 18.02.2019, 20:01

  Blanda och mixa i Prag

  Tomas Rönn från Arcada besökte ELAG2018 i Prag i början av sommaren.  I denna intervju berättar han om sina erfarenheter från konferensen, och om trender inom biblioteksautomation. 

 • Kahvitauolla kuvan oikeassa reunassa Jari Lyytimäki ja Juuso Liesiö. (photo: Kirsti Karttunen)
  Kirsti Karttunen  - 18.02.2019, 20:01

  Huomisen huoli

  Tulevaisuuden arvaamattomuus muuttui Mikkelin Akatemian tämänvuotiseksi otsikoksi Huomisen huoli, jota käsiteltiin varsin monipuolisesti Loppiaisviikonloppuna Kasarmin kampuksella Mikkelissä. Tapahtuman puheenjohtaja dosentti Maria Mäkelä Tampereen yliopistosta avasi tilaisuuden: Hyvä tarina kertoo yksilön kokemuksesta, sisältää samastuttavia yksityiskohtia, on ihmisen ruumiin kokoinen ”käteen sopiva”, auttaa järjestämään kokemusta ajallisesti, torjuu kaaosta, asemoi toimijoita eettisesti ja sisältää opetuksen, ei tee selvää eroa faktan ja fiktion välille. Hyvä tarina ei kuvaa systeemiä. Teknologia ja talous ovat heikosti tarinallistettavia, kuten ilmastonmuutoskin on.

 • Kirjasto keskellä ei-mitään. Kuva: Sini Sangi. (photo: Sini Sangi)
  Tomi Virtanen  - 18.02.2019, 20:01

  Tutustumiskäynti Karhu Korhosen kirjastoon

  Suomen syrjäisin kirjasto. Tarinat siitä, kuinka useamman päivän Lapin tuntureilla vaellettuaan henkilö näkee kaukaisuudessa autiotuvan tai poromiehen kämpän, jonka ovelle saavuttuaan huomaakin kyseessä olevan kirjaston ja kulttuurikeskuksen. Ei aivan jokapäiväinen näky keskellä tietöntä erämaata.

Ihmiset

 • #amkkirjastolife #hyvinmenee #muistatägätä (photo: )
  Sanna Savolainen ,  Anu Elsilä ,  Henna Paajala  - 18.02.2019, 20:01

  Tieteellinen tutkimus amk-kirjastolaisista

  Millainen on ammattikorkeakoulussa työskentelevä kirjastoihminen? Päätimme ottaa tästä selvää. Pääasiallisena tutkimusmateriaalina meillä oli Instagramiin, Facebookiin ja Twitteriin laitetut kuvat, jotka tägättiin #amkkirjastolife2018-haasteeseen.

 • BMF kevätseminaari 2017 Tieteiden talolla Helsingissä. Kuva: Katri Larmo. (photo: )
  Sarah Hagström  - 16.02.2019, 20:01

  Tervetuloa mukaan BMF-jäseneksi!

  Moni terveystieteiden alan kirjastolainen on jäsenenä BMF:ssä. Mistä järjestössä on kyse ja kuinka toimintaan pääsee mukaan?

Kolumnit ja pakinat

 • Photo by Warren Wong on Unsplash CC0 (photo: )
  Anonyymi Amkilainen  - 18.02.2019, 20:01

  Ja taas meni pieleen!

  Kun väsyttää tai heittää päässä tai muuten vaan ei ole ajatus kirkkaimmillaan niin kirjastolainen sujuvasti väärinlukee/väärinkirjoittaa tai väärinymmärtää ihan selvää suomen kieltä, muista kielistä puhumattakaan. Tähän juttuun on koottu joitakin parhaita paloja tältä syksyltä ja vuosien varrelta. Kollegoille kiitos vinkeistä! Näille on naurettu tiskissä ja hyllyjen välissä ja välillä olen epäillyt omaa mielenterveyttäni.

Uutta

 • Rukkaset käteen ja töihin! Kuva: Anna-Mari Pudas. (photo: )
  Minna Marjamaa ,  Tiina Tolonen  - 18.02.2019, 20:01

  Theseus-uudistus – mitä se tarkoittaa?

  Ammattikorkeakoulujen julkaisuarkisto Theseus uudistuu maaliskuussa. Uudistuksen vuoksi Theseuksessa on käyttökatko 22.2.–12.3.2019. Theseus-toimistossa ja Kansalliskirjastossa rakennetaan parhaillaan uutta Theseusta kovalla innolla. Mistä uudistuksessa on kyse ja miksi käyttökatko on niin pitkä?

 • Kuvassa Sari Pesonen, Inge-Maj Andersson ja Marketta Fredriksson. Kuva: Susanna Kinnari (photo: Susanna Kinnari)
  toimituskunta  - 18.02.2019, 20:01

  Diak siirtyi Kohaan nopealla aikataululla

  Diakonia-ammattikorkeakoulun kirjasto  otti uuden kirjastojärjestelmän käyttöön helmikuussa 2019. Kreodi haastatteli diakilaisia, kun uusi kirjastojärjestelmä oli ollut käytössä muutaman päivän. Tunnelma oli innostunut ja positiivinen.­  

 • AMKIT-päivän työpajassa käy kova kuhina. (photo: Terhi Kaipainen)
  Terhi Kaipainen  - 18.02.2019, 20:01

  Uudet oppimisympäristöt -verkostolle kuuluu hyvää

  AMKIT-konsortion keväällä 2018 liikkeelle laittamat verkostot ovat lähteneet hyvin liikkeelle ja luoneet amk-kirjastolaisten keskuuteen uudenlaista yhdessä tekemistä. Uudet oppimisympäristöt -verkoston ensimmäinen webinaari oli 21.3.2018 ja tämän jälkeen on tapahtunut paljon.

 • Kuva: Pixabay CC0 (photo: )
  Tiina Tolonen ,  Anu Elsilä  - 18.02.2019, 20:01

  Lisättyä todellisuutta kirjastossa

  Oulun ammattikorkeakoulun kirjasto hankki käyttöönsä loppuvuodesta 2018 lisenssin Arilyn -nimiseen sovellukseen, jonka avulla on mahdollista luoda laajoja ja vuorovaikutteisia virtuaaliympäristöjä. Arilyn on suomalaisen Robust North -yhtiön kehittämä tuote, joka koostuu kahdesta eri osasta. Kuluttajille on suunnattu mobiilisovellus, joka tuo lisättyä todellisuutta ympäristöön ja yrityksille taas managersovellus, joka on portaali erilaisten virtuaalielämysten luomiseen ja hallintaan.

Tietoa lehdestä ja kirjoitusohjeet