Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI

Kevätnumero 2/2019

Pääkirjoitus

 • (photo: )
  Minna Marjamaa  - 16.04.2019, 17:27

  Tervetuloa kirjoittamaan Kirjastopedagogiikka -teemanumeroon

  Kreodin kevään viimeinen numero on teemanumero, teemana kirjastopedagogiikka. Kutsumme amk-kirjastolaisia ja sidosryhmiä kirjoittamaan laajasti siitä, miten kirjasto tekee ja vaikuttaa ammattikorkeakoulun pedagogiikkaan. Teema on laaja emmekä ylenkatso uusia näkökulmia tai aasinsillan kauttakaan linkittymistä aiheseeen. Myös ajankohtaiset muut jutut ovat tervetulleita.

Artikkelit

 • (photo: Tomas Rönn)
  Ann-Kristin Åvall  - 16.04.2019, 17:27

  Twittrar vi för döva öron? Hur nå ut med bibliotekets budskap

  Att hålla studenterna á jour om vad som är aktuellt i biblioteket har alltid varit en utmaning.  Vi bestämde oss för att ta reda vad studenterna anser om vår kommunikation. Några dagar på språng i studentkorridorerna gav oss ledtrådar, men också en chans att synliggöra våra informationskanaler.

 • (photo: )
  Sandra Slotte  - 16.04.2019, 17:27

  Arcada visar att studentresponsen är viktig genom #feedbackmatters

  Det är vanligt att högskolor samlar in en massa studentrespons, men vad händer sedan? Analyserar ni den, använder ni den och framförallt återkopplar ni till den? Vid Arcada upplever vi att feedback från våra studenter är väldigt viktigt och ville därför bli bättre på att visa dem det.

 • (photo: )
  Tiina Tolonen ,  Antti Nyqvist ,  Minna Marjamaa  - 16.04.2019, 17:27

  Iso laiva kääntyy hitaasti – missä mennään Theseus-uudistuksessa?

  Hartaasti odotettu ja suunniteltu Theseus-päivitys käynnistyi helmikuun lopussa. Kaksi viikkoa tehtiin pitkää päivää töitä, myös viikonloppuna. Katkon jälkeen töitä riitti rukkaspostiin tulleiden ongelmien ratkaisuissa ja kysymyksiin vastailussa. Nyt iso osa työstä on takana. Mitä oikeastaan tapahtui ja mitä tästä kaikesta oli hyötyä?

Matkakertomuksia

 • Photo by Christopher Flynn on Unsplash CC0 (photo: )
  Pirjo Kangas  - 16.04.2019, 17:27

  Voyager, Voikkari, Vojakeri: muistoja kirjastojärjestelmästä vuosien varrelta

  Paras järjestelmä on yleensä se edellinen, on eräs tietojärjestelmiin usein pätevä viisaus. Suomen korkeakoulukirjastot kokevat vuosina 2018-2020 suuren järjestelmämullistuksen kun vielä tällä hetkellä suurimmassa osassa kirjastoista käytössä oleva Voyager siirtyy sen edellisen järjestelmän rooliin. Kreodi kartoitti, minkälaisia tunnelmia Voyager-järjestelmä tällä hetkellä herättää kirjastoissa.

Ihmiset

 • (photo: )
  Annamari Pudas  - 16.04.2019, 17:27

  Resepti vaihtelua kaipaavalle: ropposellinen kirjastoa ja kupposellinen saippuaa

  Olen palkansaaja ja yrittäjä. Valmistelen tunteja ja saippuakiisseliä. Rakennan oppimisympäristöjä ja uusia reseptejä. Skannaan kuitteja korkeakoulun palkanlaskentaan ja omalle kirjanpitäjälle. Autan asiakasta löytämään tutkimuskirjallisuutta ja näppyläisen ihon tehopuhdistajan.

Kolumnit ja pakinat

 • Pixabay CC0 (photo: )
  Anonyymi Amkilainen  - 16.04.2019, 17:27

  Anonyymi Amkilainen: Digiloikkaus ojasta allikkoon eli mikä kaikki voi mennä opetuksessa pieleen

  Joskus asiat eivät mene niin sanotusti putkeen. Myös opetustilanteessa välillä tuntuu siltä, että kaikki mahdolliset tähdet ovat sinua vastaan. Miten monta asiaa voikaan mennä pieleen? Vastaus: monta.

 • Photo by Kyle Glenn on Unsplash CC0 (photo: )
  Antti Nyqvist  - 16.04.2019, 17:34

  Kirjastovaunut törmäyskurssilla

  Miksi olet hakeutunut kirjastoalalle? Kysymys esitettiin minulle ensimmäisen kerran kirjastoalan amk-koulutuksen valintakokeiden ryhmäkeskustelussa. Toisen kerran sen esittivät kirjastoalan koulutuksen markkinoinnin suunnittelijat. Sen jälkeen sitä kysyttiin harjoittelupaikkojen haastatteluissa ja sittemmin lähes kaikissa (siis lukuisissa) työhaastatteluissa. Viime viikolla tätä kysyttiin kirjastoalan tutkimuksessa.

Uutta

 • Kuva: Anita Segerstedt (photo: )
  Riikka Sinisalo  - 16.04.2019, 17:27

  Lahden ammattikorkeakoulun musta syksy

  Lahden ammattikorkeakoulun (LAMK) syksyn 2018 yhteistoimintaneuvottelut päättyivät lokakuussa 30 työntekijän irtisanomiseen. Lisäksi 7 henkilön työsuhde päättyy muunlaisin järjestelyin ja 10 henkilölle tarjottiin muuta työtä irtisanomisen välttämiseksi. Työvoiman vähennys kohdistui hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöön. Henkilöstösäästöjen lisäksi pystyttiin löytämään myös toiminnallisia ja tilavuokriin liittyviä säästöjä. Tässä lahtelaisten mietteitä tapahtuneesta.

 • (photo: Antti Karppinen)
  Anne Mikkanen  - 16.04.2019, 17:27

  Ostetaan kuvailua, markalla ja kahdella jo paljon saa

  Savonia-ammattikorkeakoulun kirjastossa jouduttiin pohtimaan kuvailun jatkoa nopealla aikataululla, koska pitkään kuvailua tehnyt tietopalvelusihteerimme siirtyi viime vuoden loppupuolella toisiin tehtäviin. Muutos on aina myös mahdollisuus ja melkeinpä heti mieleeni tulikin Positiivareiden Aamun ajatus: ”Kun pelkäät muutosta, odotat sen huonontavan asioita. Kun toivot muutosta, odotat sen parantavan asioita. Hyvin usein odotuksesi palkitaan.” Siispä yritin ajatella, että muutosta on toivottu...

 • (photo: )
  Katri Hollo ,  Tuula Laurila  - 16.04.2019, 17:27

  Mielenrauhaa uusille opiskelijoille – Haaga-Helian kirjaston ASMR-videoprojekti

  Haaga-Helian kirjastossa haluttiin keksiä jotain uutta opiskelijoiden tammikuun orientaatioviikolle. Kirjastolaiset saattavat jäädä kasvottomiksi ja etäisiksi, joten päätimme kehitellä jotain hauskaa, joka samalla muuttaisi mielikuvaa meistä helpommin lähestyttäväksi. Tuula sai kirjaston ulkopuoliselta kollegalta vinkin ASMR-videoista ja pyysi mukaan projektiin Katrin. Aihetta käsiteltiin Haaga-Helian kirjaston viestintätiimissä, jolloin vahvistukseksi saatiin Päivi Toivanen.

Tietoa lehdestä ja kirjoitusohjeet