Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI

Syysnumero 4/2019

Pääkirjoitus

 • (photo: Kirjasto Viestintä)
  Minna Marjamaa  - 01.10.2019, 13:56

  Pääkirjoitus: Tervetuloa kirjoittamaan Tekoäly-teemanumeroon 5/2019

  Annif, Iris.ai, chattibotit, Pepper - ammattikorkeakoulukirjastot hyödyntävät jo nyt eri tavoin tekoälyä. Tekoälystä puhutaan, mutta mitä tekoäly itse asiassa on, ja millaisia mahdollisuuksia se tarjoaa kirjastotoiminnalle ja informaatiolukutaidon opetukselle? Tartumme aiheeseen ja tarjoamme asiantuntijoillemme mahdollisuuden kertoa kokeiluistaan ja onnistumisistaan.

Artikkelit

 • (photo: )
  Tiina Tolonen ,  Antti Nyqvist ,  Minna Marjamaa  - 01.10.2019, 13:06

  Theseuksen koulutusalojen massaeditointi ja rinnakkaistallennusohjeet valmiit - Mitä seuraavaksi?

  Tänä keväänä toteutettu neljä pitkään valmisteltua Theseus-uudistusta: Metadatapäivitys: metadata uudistettu kansallisen metadatasuosituksen mukaiseksi Kokoelmauudistus: jokaiselle ammattikorkeakoululle jäi ainoastaan yksi opinnäytetyö- ja julkaisukokoelma Syöttölomakeuudistus: Uusi Dspace-pohjainen syöttölomake sekä opinnäytetöille että julkaisuille Justus–Theseus -yhteys: Justukseen liittyneiden amkien osalta julkaisujen tallentaminen siirtyi tehtäväksi Justuksen kautta Koulutusalojen massaeditointi

 • Minna Kivisen (vas.) laatimat Koha-raportit helpottavat päivittäistä kokoelmatyötä. Oikealla Tiina And. Kuva: Päivi Hollanti (photo: )
  Päivi Hollanti  - 01.10.2019, 13:06

  Yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista: Koha mullisti kokoelmatyön

  Koha toi tullessaan muutakin hyvää kuin avoimemman kirjastojärjestelmän: se mahdollistaa kokoelmatyön kehittämisen tavoilla, joista aiemmin vain haaveiltiin.

 • Kuva: Heta Laiho (photo: )
  Pauliina Isomäki  - 01.10.2019, 13:06

  Tulevaisuuden luetteloinnin opiskelua verkossa

  Haaste: opeta RDA-luettelointia verkkokurssilla ilman luettelointimodulia, ilman lähitapaamisia, avoimen amk:n opiskelijoille, joilla ei ole lainkaan aiempaa kokemusta luetteloinnista. Näin se käy!

 • Kuva: Pauliina Nyqvist CC BY 4.0 (photo: Pauliina Nyqvist CC BY 4.0)
  Antti Nyqvist  - 01.10.2019, 13:06

  Bibliometriikkaa vai numerologiaa – amkien julkaisujen viittaustietoja etsimässä

  CSC – Tieteen tietotekniikan keskus tehdessään bibliometrisiä raportteja suomalaisten tutkimusorganisaatioiden julkaisutoiminnasta tuli samalla verranneeksi VIRTA-tietovarannon sisältöä Web of Scienciin ja Scopukseen sisältyvään aineistoon. Ammattikorkeakoulujen A- ja C-tyypin julkaisut sisältyivät näihin alle 20 prosenttisesti. Se ei ole kummoinen luku bibliometristen analyysien pohjaksi. Millainen vaihtoehto Google Scholar on ammattikorkeakouluille julkaisujen viittausten seuraamiseen? Voiko eri tietokantojen luokituksia tai indeksien laskemiseen käytettyjä kertoimia yhdistellä? Artikkelissa kokeillaan Google Scholarin ja Web of Sciencin käyttöä Haaga-Helian vuosien 2015–2018 julkaisujen viittausindeksien laskemiseen.

 • (photo: )
  Katrin Kippasto  - 01.10.2019, 13:06

  Opiskelijat palvelumuotoilevat kirjaston palveluja – INFOtelakka ja digitaalisten palvelujen käyttö

  Moni kirjasto on käyttänyt kehittämistyökaluna palvelumuotoilua, minkä lopputuloksena ehdotetaan uusia ideoita tai täysin uusia tapoja toteuttaa palveluja. Näin kävi myös meille Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) kirjastossa, kun opiskelijat – parhaat asiantuntijat ja palvelujemme käyttäjät – pääsivät vauhtiin. 

Matkakertomuksia

 • (photo: )
  Kirsti Karttunen  - 01.10.2019, 14:14

  Musiikin merkitys lapsen ja nuoren kehitykselle

  Mikkelin musiikkijuhlien ohjelmaan kuului tänä vuonna myös Jari Sinkkosen luento. Sinkkonen esiteltiin lasten psykiatrian dosenttina ja huilisti evp:nä, jonka ensimmäinen ajatus oli ohjelmaan merkitystä otsikosta ”kuin kilon kalakukko olisi sijoitettu puolen kilon pussiin”.

 • Kuva: Pixabay Alexas (photo: )
  Kirsti Karttunen  - 01.10.2019, 14:14

  Huumorin ja taiteen vaikea liitto

  Ensi äänessä on Seppo Knuuttila , emeritus professori Itä-Suomen yliopistosta ja kokonaisuutta täydentää stand-up-koomikko Mikko Vaismaa omalla persoonallisella tavallaan, kun käynnissä on toukokuinen Ikääntyvien yliopiston tilaisuus, joka livenä lähetettiin Jyväskylässä ja seurattiin verkon yli mm. Mikkelin kesäyliopiston puolella.

 • https://pxhere.com/en/photo/1363892 . The image is released free of copyrights under Creative Commons CC0. (photo: )
  Ann-Kristin Åvall  - 01.10.2019, 14:14

  Smågruppsmetoder under Erasmusutbyte i Halmstad

  Valet föll på Halmstad vid en genomgång av högskolor i Sverige med liknande profil som Arcada. Det två dagar långa besöket var fullspäckat med inspirerande samtal och möten där jag lärde mig bl.a. olika metoder för smågruppsarbete.

 • Diakin kirjastolaiset Helena, Susanna ja Markku Main-joen rannoilla Kuva: ohikulkijan ottama valokuva (photo: )
  Susanna Kinnari ,  Helena Kankuri ,  Markku Hiltunen  - 01.10.2019, 14:14

  Diak Bibliothek Delegation in Bayern

  Kolme kirjastolaista lähti Erasmus-retkelle Saksaan kesäkuisena sunnuntaiaamuna. Määränpäänä olivat Diakin mahdolliset saksalaiset kumppanuuskohteet eli FHWS:n ammattikorkeakoulu ja sen kampuskirjastot Wurzburgissa ja Schweinfurtissa. Lensimme Helsingistä Müncheniin ja sieltä matkasimme näppärästi junalla Würzburgiin Bayern-lipulla. 

 • Här samarbetar EAHIL Council medlemmar från bl.a. Polen, Norge, Island och Tjeckien. (photo: Sarah Hagström)
  Sarah Hagström  - 01.10.2019, 14:14

  Internationellt nätverkande, bibliotekstrender och schweizisk karneval på EAHIL i Basel 17-20.6.2019

  EAHIL (European Association for Health Information and Libraries) www.eahil.eu är ett aktivt internationellt nätverk som sammanför bibliotekspersonal verksamma inom områdena medicin och hälsovetenskaper. För tillfället har EAHIL ungefär 1700 medlemmar från 64 olika länder, också utanför Europa. Vartannat år ordnar EAHIL en konferens och vartannat år en mera praktiskt inriktad workshop. Den 17-20. juni i år var det dags för workshop i ett soligt och varmt Basel i Schweiz.

Ihmiset

 • Hannele Musicalla 2007. Kuva: Jukka Tuohino. (photo: Jukka Tuohino)
  Suvi Perttula  - 01.10.2019, 13:06

  Hannele Saari – musiikkikirjastotyötä musiikkitieteilijän otteella

  Amanuenssi Hannele Saari työskentelee viimeisiä viikkojaan Suomalaisen musiikkikampuksen kirjastossa. Hannelen myötä eläkkeelle siirtyy yli 40 vuoden työrupeaman jälkeen valtava musiikkialan tietomäärä ja osaaminen.

 • Kuva: rawpixel.com by Pexel (photo: )
  Maaria Harviainen ,  Tiina Tolonen  - 01.10.2019, 13:06

  UUSIA VERKOSTOJA LUOMASSA – OPPILAITOSMUSIIKKIKIRJASTOLAISTEN MUSKA-RYHMÄ LUO RAJAT YLITTÄVÄÄ YHTEISTYÖTÄ

  Musiikkikirjastolaisuus on kiinteästi yhdistävä tekijä ja musiikkikirjastoissa musiikki ja kirjastotyö ovat linkittyneet toisiinsa erottamattomasti. Korkeakoulumaailmassa Suomessa musiikkikirjastolaisia on määrällisesti vähän ja hekin maantieteellisesti osin kaukana toisistaan. Vasta toimintansa aloittanut Muska-ryhmä kokoaa heitä verkostoitumaan, jakamaan tietoa ja ratkomaan yhteisiä ongelmia. Tämä artikkeli kertoo ryhmän syntymisen taustoista sekä tulevaisuuden visioista.

 • Photo by Toa Heftiba on Unsplash (photo: )
  Anna Laakkonen  - 01.10.2019, 13:06

  Haluatko vaikuttaa AMK-kirjastojen tulevaisuuteen? Nyt on paikka auki Pasilassa

  Miltä työskentely ammattiyhdistyksen johtokunnassa kuulostaa? Kenties etäiseltä? Hieman byrokraattiselta?  Mahdollisuudelta vaikuttaa omiin työolosuhteisiin? Voin kertoa omasta kokemuksesta, että se on kaikkea tätä, mutta ennen kaikkea se on kollegoiden kohtaamista eri kirjastosektoreilta ja mahdollisuuksia vaikuttaa työelämään ja alan ammatillisten puitteiden kehittymiseen.

Kolumnit ja pakinat

Uutta

 • (photo: )
  Henna Ristolainen  - 01.10.2019, 13:06

  KIRJASTOSTA TKI-HANKKEESEEN JA DIGITOINNIN ASIANTUNTIJAKSI

  Mitä hyötyä hankemaailman tuntemisesta on kirjastolaiselle? Mitä jäi käteen vaihdosta Massadigitoinnin osaajakoulutuksen suunnitteluhankkeeseen?

 • Kuva: M. L. Carstens, kustantaja 1907 Museovirasto - Musketti CC BY 4.0 (photo: )
  AMKIT-konsortio  - 01.10.2019, 13:06

  Kreodin juhlaseminaari ja AMKIT-verkostopäivät Oulussa 21.–22.11.2019 – Tule mukaan!

  AMKIT-verkostopäivät järjestetään tänä syksynä 21.–22.11.2019 Oulun ammattikorkeakoulun Kotkantien kampuksella. Torstaina on Kreodin 20-vuotisjuhlaseminaari, jonka ohjelma keskittyy viestinnän ja kirjoittamisen uusiin ilmiöihin. Päivän viimeisenä esityksenä Long Playn Anu Silfverberg ja Antti Järvi paljastavat parhaat vinkkinsä täydellisen jutun tekoon. Ilta huipentuu Kreodi-juhlaillalliseen Vanhan Paloaseman Ullakolla.

Tietoa lehdestä ja kirjoitusohjeet