Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI

Tekoälynumero 5/2019

Pääkirjoitus

 • Photo by Greg Rakozy on Unsplash CC0 (photo: )
  Kreodin toimituskunta  - 19.11.2019, 16:12

  Pääkirjoitus: Tässä on tekoälynumero

  Annif, Iris.ai, chattibotit, Pepper - ammattikorkeakoulukirjastot hyödyntävät jo nyt eri tavoin tekoälyä. Tekoälystä puhutaan, mutta mitä tekoäly itse asiassa on, ja millaisia mahdollisuuksia se tarjoaa kirjastotoiminnalle ja informaatiolukutaidon opetukselle? Tartuimme kuumaan  aiheeseen ja tarjosimme asiantuntijoillemme mahdollisuuden kertoa kokeiluistaan ja onnistumisistaan.

Artikkelit

 • Suurisilmäisen humanoidirobotin katse. Photo by Alex Knight on Unsplash CC0 (photo: )
  Minna Marjamaa  - 19.11.2019, 15:55

  Mitä on tekoäly?

  Tekoäly on uusi sähkö, kerrotaan ammattikorkeakoulun kehittämispäivässä. Sanoma on selvä: nyt on kiire reagoida. Mutta mitä tekoäly oikeastaan on ja miksi kaikki tämä hype? Entä kuinka onnistui humanoidirobotin käyttöönotto kirjastossa?

 • Kuva: Pete Linforth / Pixabay (photo: )
  Tiina Tolonen  - 19.11.2019, 15:55

  Tule apuun, Annif!

  Sisällönkuvailun on todettu olevan ihmiselle vaikeaa. Ihminen on subjektiivinen olento, joka näyttäytyy myös kuvailutyössä: kun kaksi eri ihmistä kuvailee saman dokumentin, vain noin 1/3 aiheista on samoja. Oman lisänsä tähän tuo käsitteiden valtava määrä sekä sanastojen muutokset. Joka vuosi kieleemme putkahtaa uusia termejä ja vanhoja määritellään uudelleen. Kuvailijan avuksi on Kansalliskirjastossa kehitetty tekstin perusteella sisällönkuvailua tuottava työkalu Annif, joka tulevaisuudessa on käytössä myös julkaisuarkisto Theseuksessa.

 • (photo: )
  Eeva Klinga-Hyöty  - 19.11.2019, 15:55

  KOKEMUKSIA ROBOTEISTA JA TEKOÄLYSTÄ HAAGA-HELIASSA

  Haaga-Helia ammattikorkeakoulu on lähtenyt aktiivisesti edistämään erilaisia robotiikkaan ja tekoälyyn liittyviä hankkeita.  Myös kirjasto on ollut tässä kehitystyössä aktiivinen. Tavoitteenamme on ollut kehittää prosessejamme ja parantaa palveluitamme erilaisten ohjelmistorobottien ja tekoälysovellusten avulla.

 • Photo by Dawood Javed on Unsplash CC0 (photo: )
  Hanna Lahtinen  - 19.11.2019, 15:55

  Theseuksen louhintaa Varis.ai -tekoälyllä

  Theseus on oivallinen kohde tekoälylle. Se sisältää riittävästi tekstimassaa ja sisältöä, jota voidaan louhia monenkin kiintoisan kysymyksen selvittämiseksi. Artikkelissa kuvataan kokemuksia pilotista, jossa pyrittiin hakemaan ymmärrystä tekoälyn soveltamisesta Theseuksen tekstilouhinnassa.

 • (photo: )
  Minna Kivinen  - 19.11.2019, 15:55

  Meille tuli botti töihin

  HAMKin kirjaston asiakaspalvelussa chatbotti on vastannut asiakkaiden kysymyksiin kesäkuusta 2019 lähtien. Aluksi botti opetettiin vastaamaan yleisimpiin chatissa ja sähköpostilla kysyttyihin kysymyksiin ja sen toimintaa ainoana asiakaspalvelijana testattiin kirjaston kesätauon aikana. Kesällä chatbotti oli selvästi vielä harjoittelija. Se osasi toki vastata joihinkin kysymyksiin, mutta moni kysymys oli sille vielä liian vaikea. Bottia koulutetaankin jatkuvasti, jotta se pystyisi palvelemaan asiakasta mahdollisimman hyvin.

Matkakertomuksia

 • Photo by Nik MacMillan on Unsplash CC0 (photo: )
  Riikka Sinisalo  - 19.11.2019, 16:11

  Mitä tekoäly ja robotiikka ei korvaa kirjastoammattilaisen työssä?

  Suomen tieteellisen kirjastoseuran informaatiolukutaitotyöryhmä järjesti marraskuun alussa seminaarin keskittyen erityisesti etä- ja hybridiohjaukseen, opetuksen flippaamiseen ja saavutettavuuteen. Ajatukset tulevaisuuteen ja uusiin toimintatapoihin johdatteli keynotepuhuja Sanna Ruhalahti Hämeen ammattikorkeakoulusta. Millaisiin tehtäviin ihmistä tarvitaan tekoälyn aikana?

Ihmiset

 • Arcadas biblioteksteam. Heini är klädd i helsvart. (Fotot är taget av en förbipasserande student som gav lov att använda bilden) (photo: )
  Ann-Kristin Åvall  - 19.11.2019, 15:55

  Sju frågor till Arcadas nya bibliotekschef

  Arcadas långvariga bibliotekschef Maria von Hertzen gick i pension i höst.  I denna intervju berättar hennes efterträdare Heini Oikkonen-Kerman om sig själv och sin vision för biblioteket. 

 • Julia Ahlqvist på sin arbetsplats med en fantastisk utsikt mot Slemmern. Bild: Yvonne Åkerfelt (photo: )
  Ann-Kristin Åvall  - 19.11.2019, 15:55

  Fem frågor till Julia på Åland

  Vilka är de som jobbar på Åland? Vad sysslar de med där borta i öriket? I denna intervju berättar Julia Ahlqvist om vad som är på gång i Högskolan på Ålands bibliotek.

 • Hyllyjen välissä Myyrmäen kampuksen kirjastossa. (photo: )
  Elina Nurminen  - 19.11.2019, 15:55

  Loikka opettajasta informaatikoksi

  Olen toiminut lehtorina suun terveydenhuollon tutkinnossa Metropolia Ammattikorkeakoulussa noin 12 vuotta. Viimeiset 11 viikkoa olen saanut kokeilla siipiäni informaatikkona Metropolian kirjastossa.  Seuraavassa kuvailen kokemuksiani ja pohdin opettajan ja informaatikon töiden eroja. Kirjoitan tätä juttuani hyvinkin paljon samoissa tunnelmissa, kuin Merja Sormunen omaansa (3.6.2019) , joka pian kirjasto-opintojensa jälkeen aloitti työskentelyn ammattikorkeakoulukirjastossa.

Kolumnit ja pakinat

 • Kuva JamesDeMers Pixabay CCO (photo: )
  Antti Nyqvist  - 19.11.2019, 15:55

  Kumisaappaista, tekoälystä ja teestä marraskuun toisena maanantai-aamuna

  Tekoäly voidaan määritellä systeemin kykynä tiedon oikeanlaiseen tulkintaan, tulkitun tiedon soveltamisena käytäntöön, tulosten arvioimisena suhteessa tavoitteisiin ja taas uudelleen tulkintaan. En ole opettaja enkä tiedä juuri mitään teköälystä tai liiketoiminnasta, joten voinen kuvata tekoälyä hermeneuttisena syklisen etenemisen prosessina tiedon arvoketjussa.

 • (photo: Kirsi Rönnqvist )
  Kirsi Rönnqvist  - 19.11.2019, 15:55

  Robottijahti

  Savonian kirjastossa on käynnissä riemukas robottijahti. Mutta onko kyseessä robotti vai Darth Vader?

Uutta

 • McKeldin Library University of Marylandin kampuksella. Kuva: Bgervais [CC BY-SA 3.0] (photo: )
  Pirjo Kangas  - 19.11.2019, 15:57

  5+3 näkökulmaa tekoälyyn ja kirjastoihin

  Tekoäly on vuoden 2019 aikana noussut kuumaksi aiheeksi kirjastoalalla. Vielä vuosi sitten aiheesta ei ollut juurikaan blogitekstejä syvällisempää luettavaa, mutta tämä vuosi on muuttanut tilanteen. Juttu esittelee viisi julkaisua ja kolme bonus-julkaisua, jotka lukemalla pääset perille erilaisista näkökulmista kirjastoihin ja tekoälyyn liittyen.

Tietoa lehdestä ja kirjoitusohjeet