Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI

20-vuotisjuhlanumero 6/2019

Pääkirjoitus

 • Loviisa joulukuussa. Kuva: Minna Marjamaa (photo: )
  toimituskunta  - 15.12.2019, 19:55

  Pääkirjoitus: 20-vuotisuhlanumero ja joulunumero

  Kreodin joululehti on samalla 20-vuotisjuhlanumero. Amk-kirjastopäivillä Kajaanissa 18.11.1998 esitettiin ajatus perustaa sähköinen verkkolehti ja ensimmäinen lehti saatiin verkkoon heti alkuvuodesta 1999. Juhlanumerossa käsitellään ajankohtaisia aiheita amk-kirjastokentältä.

Artikkelit

 • Turun ammattikorkeakoulun Lemminkäisenkadun kampus. Kuva: Antti Ala-Könni / Turun AMK (photo: )
  Liisa Tiittanen ,  Amanda Kivistö  - 16.12.2019, 12:51

  Hyppy tutkimuksen palveluihin - harjoittelussa Turun ammattikorkeakoulun kirjastossa

  Turun ammattikorkeakoulu kouluttaa uusia kirjastoalan asiantuntijoita, joista monelle oman korkeakoulun kirjasto on toiminut ensimmäisenä alan harjoittelupaikkana. Turun ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelut halusi kehittää jo pidemmälle opinnoissaan edenneiden opiskelijoiden harjoittelun sisältöjä pilotoiden kirjaston tutkimuksen palveluiden harjoittelupolkua. Hyvät kokemukset kannustavat rekrytoimaan tutkimuksen palveluiden harjoittelijoita myös jatkossa.  

 • (photo: )
  Terhi Kaipainen  - 15.12.2019, 19:44

  Täydellistä juttua metsästämässä - Long Playn opit

  Kreodin juhlaseminaarin viimeisessä esityksessä Long Playn toimituspäällikkö Anu Silfverberg ja päätoimittaja Antti Järvi ohjasivat meitä tiellä kohti täydellistä juttua. Saimme kahden tunnin aikana huiman määrän ohjeita ja esimerkkejä muun muassa siitä, kuinka hyvä juttu ideoidaan, miten haastattelu kannattaa hoitaa ja miten kirjoittamiseen tuodaan mukaan tarinallisuus.

 • Signumit vaihtoon. Kuva: Juliana Laurila. (photo: )
  Annika Häyrynen ,  Päivi Karhumetsä ,  Päivi Ylitalo-Kallio  - 15.12.2019, 19:44

  Metropolian hyllyluokkauudistus

  Metropolian kirjastossa aloitettiin hyllyluokituksen uudistaminen vuonna 2017. Tavoite oli päästä eroon kirjastolaisten salakielestä pitkine numerosarjoineen, ja saada tilalle yksinkertainen, helppo ja ymmärrettävä hyllyluokitus. Tarvetta oli myös yhdistää kirjaston toimipisteiden monet erilaiset hyllyluokitusjärjestelmät. Projektissa osallistettiin henkilökuntaa useissa työpajoissa. Lopputulos oli uusi yhtenäinen hyllyluokitus, jossa on paljon uutta ja ripaus vanhaa.

 • Photo by Diego González on Unsplash CC0 (photo: )
  Juha Kämäräinen  - 15.12.2019, 19:46

  Tietopalvelun erityistä muotoa: esittelyssä Timo Lieneen muistelmat

  Majuri Timo Liene (1971–2018) raotti postuumeissa muistelmissaan nykyaikaisen sotilastiedustelun maailmaa. Se osoittautuikin tietopalveluksi erityisissä olosuhteissa. Tiedustelu ei ole kirjasto- ja tietopalvelualalle vieras asia menetelmällisesti tai historiallisestikaan.

 • Kuva: JAMK / Hanna-Kaisa Hämäläinen (photo: )
  Leena Elenius ,  Riitta-Liisa Karjalainen ,  Arja Kunnela  - 15.12.2019, 19:44

  TIEDONHANKINNAN OPETUS - NYKYKUVIA

  Kirjaston antama opetus ja ohjaus ovat merkittävässä roolissa korkeakoulukirjastoissa. Kirjastoa pidetään haluttuna yhteistyökumppanina ja kirjaston antaman opetuksen kysyntä on kasvanut. Yhteistyö tutkinto-ohjelmien kanssa on tiivistä. Kirjaston antama opetus on monimuotoistunut ja opetettavien ryhmien kirjo on vaihtelevaa. Kirjasto voidaankin nähdä pedagogisena yksikkönä, jossa opiskelijoiden, opettajien ja henkilökunnan auttaminen, ohjaaminen ja opettaminen ovat päivittäistä toimintaa .   

 • (photo: )
  Tiina Tolonen ,  Antti Nyqvist ,  Minna Marjamaa  - 15.12.2019, 19:44

  Theseus, mitä tapahtuu vuonna 2020?

  Theseuksen hullu vuosi lähestyy loppuaan. Vuonna 2019 toteutettiin palvelun historian suurin uudistus ja sen vaikutuksia arvioidaan nyt. Ensi vuonna on tulossa lisää isoja uudistuksia: DSpace-versionpäivitys, Annifin käyttöönotto, saavutettavuus- ja PDF/A-konvertointiohjeistus sekä Theseus-toimiston uudistus. Seuraavatko hullut vuodet toisiaan?    

 • (photo: )
  Minna Marjamaa  - 15.12.2019, 19:46

  Kreodi 20 vuotta: avoimuuden edelläkävijästä ammatilliseksi laatulehdeksi

  Kreodi täyttää tänä vuonna kaksikymmentä vuotta ja sillä on vakiintunut asema ammattikorkeakoulukentällä. Lehti oli iso edistysaskel aikana, jolloin verkkolehdet olivat uutta. Miten lehti syntyi ja onko lehden kehitys aina ollut nimensä mukaisesti vakaata kehityskulkua? Haastattelin lehden vaiheista ensimmäistä päätoimittajaa Pirkko Pietiläistä sekä pitkäaikaista päätoimittajaa Hanna-Riina Ahoa.

Matkakertomuksia

 • Keynote-puhuja Martha Whitehead Harvardin yliopiston kirjastosta (Kuva: Riikka Sinisalo) (photo: )
  Johanna Kiviluoto ,  Riikka Sinisalo  - 15.12.2019, 19:44

  Open Science Fair ikkunana avoimen tieteen maailmaan

  Syyskuussa järjestetty Open Science Fair keräsi yhteen sadoittain avoimen tieteen asiantuntijoita kauniiseen Porton satamakaupunkiin. Konferenssi oli mielenkiintoinen katsaus niin Euroopan laajuisiin jättihankkeisiin kuin eri korkeakoulujen paikallisiin toimintatapoihin ja parhaisiin käytäntöihin. Lahden ammattikorkeakoulun posterissa esiteltiin avoimen toimintakulttuurin osaamistason edistämisen mallia.

Ihmiset

 • Avskrivna böcker förvandlas till julpynt. Bild: Susanna Elenius (photo: )
  Ann-Kristin Åvall  - 15.12.2019, 19:44

  Återanvändning: avskrivna böcker fick nytt liv

  Arcadas bibliotek ordnade en pysselstund i samarbete med Green Office-teamet. Evenemanget som hölls i bibliotekets tidningssal var öppet för studerande och personal. Som material använde vi avskrivna biblioteksböcker, som fick ett nytt liv i form av julänglar. Två olika modeller skapades: en liten ängel för julgranen och en större som fungerar som bordsdekoration.

 • (photo: )
  Tiina Tolonen  - 15.12.2019, 19:46

  Toimituskunta esittäytyy jälleen

  Kreodin toimituskunta on ollut yhdessä nyt noin 1,5 vuoden ajan. Tänä aikana on ilmoille putkahtanut monta tuhtia numeroa, joiden jutuista on riittänyt iloa lukijoille kautta Suomenmaan. Lehteämme luetaan monilla tahoilla, juttumme ovat poikineet mukavasti palautetta ja kysymyksiä. Erään jutun ansiosta toimituskunta pääsi jopa tapaamaan Arene ry:n toiminnanjohtaja Petri Lempistä, joka vieraili myös Kreodin 20-vuotisjuhlaseminaarissa Oulussa. Toimituskunnan kokoonpano on kokenut muutoksia toimintakautensa aikana, joten on varmaan aika esittäytyä uudelleen!

 • Xamk voitti tänä vuonna KirjastoMOVEn. Kuvassa Xamkin edustajat hyvissä tunnelmissa. Kuva: Minna Marjamaa CC BY 4.0 (photo: )
  Tomi Virtanen ,  Hanna-Riina Aho  - 15.12.2019, 19:46

  Kirjasto-Move vuonna 2019

  Perinteinen ammattikorkeakoulukirjastojen liikuntakampanja KirjastoMOVE järjestettiin tänä vuonna syksyllä. Ote oli leppoisa ja myös muita palkittiin kuin himoliikkujia: pelattiin hyvinvointibingoa. Voittajakirjasto ja yksilöbingon voittaja palkittiin AMKIT-verkostopäivillä Oulussa.

 • Kustomoitu Kampus-jopo (kuva: Xamkin kuva-arkisto). (photo: )
  Katariina Hanhisalo  - 15.12.2019, 19:46

  I love Kampus-jopo

  ”Can I have a bike?” Viimeinen Kampus-jopo lainattiin Mikkelin kampuskirjastosta huhtikuussa 2019. On siis kulunut jo hyvä tovi siitä, kun suosituista ja ikonisista Kampus-jopoista luovuttiin. Silti tuon vuosien mittaan tutuksi tulleen kysymyksen kuulee vielä lähes viikoittain Mikkelin kampuskirjaston asiakaspalvelutiskillä. Asiakkaalle on vain valiteltava, että pyöriä ei enää ole. Kampuskirjastolle jäi jäljelle vain muistot ja laatikollinen metallisia rekisterikilpiä.

 • Joogaajia Kotkantien kirjastossa. Kuva: Kati Karvonen (photo: )
  Henna Paajala ,  Merja Sormunen  - 15.12.2019, 19:44

  Jooga tuli kirjastoon

  Oamkin Kotkantien kirjastossa on tänä syksynä tarjottu opiskelijoille ja henkilökunnalle hathajoogaa muutamia kertoja kuukaudessa. Joogaa on vetänyt Oamkin musiikkipedagogiopiskelija Emma Hannonen, joka opiskelee vapaa-ajallaan Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistossa kokonaisvaltaiseksi joogaohjaajaksi. Osallistuminen kirjastojoogaan on ollut maksutonta.

Kolumnit ja pakinat

Uutta

 • Haaga-Helian onginnan palkinnot antoivat tiedonhakuvinkkejä. Kuva: Katri Hollo. (photo: )
  Leena Elenius ,  Kaisa Puttonen  - 15.12.2019, 19:44

  Amk-kirjasto Pops Up! #avoimellaasenteella #medöppetsinne #withanopenmind

  AMKIT Pops Up -tapahtumaviikon idea syntyi syksyllä 2018 amk-kirjastojen verkostopäivillä Tampereella. Uudet oppimisympäristöt -rihmaston työpajassa ideoitiin ulos kirjastosta -teemaotsikon alla tapahtuma, johon kaikki amk-kirjastot voivat osallistua omien tavoitteiden, sisältöjen ja resurssien mukaan.

 • Työpajatyöskentelyä. Photo by Jo Szczepanska on Unsplash CC0 (photo: )
  Hellevi Hakala ,  Terhi Kaipainen ,  Kaisa Puttonen ,  Riikka Sinisalo ,  Essi Prykäri  - 15.12.2019, 19:44

  Työpajailua AMK-kirjastojen verkostopäivillä

  AMK-kirjastojen verkostopäivillä, 22.11.2019, järjestettiin neljä kiinnostavaa työpajaa ajankohtaisista aiheista. Puramme tässä artikkelissa työpajoissa syntyneitä ajatuksia ja tuloksia. Kaikkiaan keskustelu ryhmissä oli vilkasta ja antoisaa sekä uusia oivalluksia synnyttävää. 

Tietoa lehdestä ja kirjoitusohjeet