Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI

1/2013

Pääkirjoitus

Ajankohtaista

 • Teija Harju  - 06.02.2018, 09:09

  KirjastoMOVE 2013 starttasi helmikuussa: ennätysmäärä amk-kirjastolaisia mukana

  Centria järjesti viime keväänä erinomaisesti onnistuneen liikuntakampanja KirjastoMOVEn ( http://www.kreodi.fi/en/3/Artikkelit/135/KirjastoMOVE-ensi-vuonna-uudestaan.htm ) Tänä vuonna Oamk haastoi amk-kirjastolaiset liikkumaan ja saatiin käyntiin KirjastoMOVE 2013.

 • Kun Centrian putiikki on kiinni ja Kaupunginkirjaston auki, sermit sulkevat Centrian kokoelman. (photo: )
  Marjo Ylikarjula  - 06.02.2018, 09:09

  Miten tehdään vähemmästä enemmän eli elämää irtisanomisten jälkeen

  Lokakuun viimeisenä päivänä 2012 se pommi sitten jysähti. Pommi, jota oli tiedetty odottaa, mutta tuli silti shokkina. Että meistä, Centria-kirjaston kahdeksasta työntekijästä irtisanotaan kolme. Ylivieskan toimipisteeseen jäisi irtisanomisten jälkeen yksi työntekijä ja meille Kokkolaan neljä. Taisi siinä marraskuu mennä sumussa ja humussa, ennen kuin edes ymmärrettiin, mitä tämä kaikki tarkoittaa. Kysymyksiä oli kymmeniä, vastauksia ei ole vielä monen kuukaudenkaan jälkeen löytynyt kaikkiin.

 • (photo: )
  Hanna-Riina Aho  - 06.02.2018, 09:09

  YT:n varjossa

  Centrian yt-neuvotteluiden ensimmäinen aalto syksyllä 2012 pyyhkäisi lapun kouraan kymmenelle ihmiselle, joista kolme työskenteli kirjastossa. Siitä ei ihan peruslukemilla ole selvitty vaan monenlaiset tunteet myllersivät esille, eikä kaikkea ole varmaan vieläkään koettuna. Olen kirjoittanut tämän siksi, että muut, joiden eteen näitä tunteita tulee, tietäisivät mitä odottaa ja osaisivat niihin suhtautua ja tunteitaan käsitellä. Muutoksissa harvassa organisaatiossa osataan tunteita käsitellä, ja meilläkin se on vielä kesken.   Omana oppaanani on ollut teos Joustava mieli, joka opastaa tunteiden käsittelyyn ja muistuttaa, etteivät kaikki tunteet ole totta vaikka ne ovat oikeutettuja ja aitoja.

 • Kulunut talvi oli pitkä, kylmä ja tuulinen. Kuva: CC0 Pixabay makoivu80 (photo: makoivu80)
  Minna Marjamaa  - 06.05.2013, 09:09

  AMK-kirjastot yt-talven jälkeen: Miten melankoliasta eteenpäin?

  Tämän kevään Kreodi on tummasävyinen: ARENE:n mukaan syyskuussa 2012 oli käyty tai käytiin yt-neuvotteluita 14 amkissa, vuoden 2013 alussa uusia on aloitettu. Suurimmassa osassa AMK-kirjastoja talous supistui. Miten jatkaa jäljelle jääneillä eväillä? Kysyin kuulumisia kahdelta yt-neuvottelut läpikäyneeltä amk-kirjaston johtajalta, Kari Tiaiselta Karealiasta sekä Sirkku Blinnikalta Lahdesta. Tästä lehdestä löytyy kaksi muutakin juttua yt-neuvotteluista: Hanna-Riina Ahon omakohtainen kuvaus YT:n varjossa  sekä Marjo Ylikarjulan artikkeli alta. Kreodi seuraa tilannetta myös jatkossa.

Artikkelit

 • Pirjo Kangas  - 06.02.2018, 09:09

  Kirjaston aineistot esiin Libguides-julkaisualustan avulla

  Kirjaston asiakkaiden käyttöön hankitut aineistot ovat kirjastopalvelujen lähtökohta ja kirjastojen keskeinen haaste on niin painettujen kuin elektronisten aineistojen näkyvyyden lisääminen ja käytettävyyden parantaminen. Viimeisen vuoden sisällä kaksi suomalaista yliopistokirjastoa ovat uudistaneet kirjaston aineistoja esittelevät verkkopalvelunsa julkaisemalla LibGuides-palvelun avulla rakennetut eri tieteenalojen lähteitä esittelevät oppaat. Oulun yliopiston kirjasto julkisti omat tieteenalaoppaansa ( http://libguides.oulu.fi ) syyskuussa 2012 ja Turun yliopisto ResearchGuidesinsa ( http://libguides.utu.fi/ ) heti vuoden 2013 alussa.

 • Tiina Mäntylä ,  Tiina Siro  - 06.02.2018, 09:09

  Tiedonhankinnan ohjausta PBL-piloteissa syksyllä 2012

  Rovaniemen ammattikorkeakoulu siirtyy syksyllä 2013 osaamis- ja ongelmaperustaiseen opetussuunnitelmaan (CPBL). Uuteen oppimisnäkemykseen on tutustuttu, perehdytty ja sitä on pilotoitu jo syksyllä 2011. Pilotteja jatkettiin syksyllä 2012 laajemmalla rintamalla. Ammattikorkeakoulun kirjasto on ollut piloteissa mukana monella tavalla. Pilottikokemuksia on myös raportoitu (ks. esim. Laine–Minkkinen 2012). Tässä artikkelissa kerromme syksyn 2012 pilottikokemuksista ja myös opetussuunnitelmatyöstä informaatiolukutaidon osalta.

Kirjastotarinoita

 • Kuurojen liitto 2: Kuurojen liiton kirjaston kokoelmiin kuuluu painetun aineiston lisäksi paljon viittomakielistä av-aineistoa (photo: )
  Pirjo Kangas  - 06.02.2018, 09:09

  Erikoiskirjastot AMK-kirjastona: yhteistyötä Humakin malliin

  Erilaiset yhteistyökirjastot alkavat kirjastokentällä olla arkipäivää: monen AMK-kirjaston kanssa saman katon alla toimii toisen asteen oppilaitoksen kirjasto ja myös korkeakoulusektorirajat ylittävää yhteistyötä tehdään muutamalla paikkakunnalla. Humanistisen ammattikorkeakoulun kirjastossa yhteistyötä tehdään myös yli kirjastosektorirajojen. Humakin kirjastoverkostoon kuuluu kaksi erikoiskirjastoa, Kuurojen liiton kirjasto ja Nuorisotiedon kirjasto, joista ensimmäinen toimii Helsingin kampuksen kirjastona ja jälkimmäinen Järjestö ja nuorisotyön YAMK-koulutusohjelmien kirjastona. Erikoiskirjaston ja AMK-kirjaston yhteistyö tuo toimintaan uusia näkökulmia molemmin puolin.

Matkakertomuksia

 • (photo: )
  Jaana Latvanen ,  Tuula Ala-Hakuni  - 06.02.2018, 09:09

  Nyyttikesteillä Lontoossa Internet Librarian International 2012 -konferenssi, 30.–31.10.2012 Olympia Conference Centre, Lontoo

  Järjestyksessään 14. Internet Librarian International (ILI) -konferenssi keräsi osallistujia 33 maasta. Suomesta oli tällä kertaa meidän kahden SeAMKilaisen lisäksi mukana kolme osallistujaa Helsingistä. Konferenssin teema Re-imagine, Renew, Reboot: Innovating for Success kannusti tarkastelemaan kirjastojen toimintatapoja uusista näkökulmista ja luomaan rohkeasti uusia palveluideoita. Kahden päivän aikana oli tarjolla kaiken kaikkiaan 30 esitystä.

Lähikuvassa

 • (photo: )
  Kirsti Karttunen  - 06.02.2018, 09:09

  Maailman mysteerejä Mikkelin Akatemiassa

  Mikkelin akatemia pohti maailman mysteerejä. Se järjestettiin jälleen Mikkelin kesäyliopiston toimesta. Mysteereitä pohtivat niin tutkijat kuin taiteilijatkin.

 • (photo: )
  Minna Marjamaa  - 08.04.2013, 09:09

  Missä menet amkien julkaisutoiminta? Laurean uuden julkaisusuunnittelijan Tarja Laakkosen haastattelu

  Vuoden 2014 alusta voimaan tuleva ammattikorkeakoulujen uusi rahoitusmalli muuttaa amkien rahoituksen aikaisempaa tulospainotteisemmaksi. Julkaisutoiminnan merkitys ammattikorkeakouluissa kasvaa, kun yksi tulosmittari on julkaisujen määrä. Samaan aikaan amkien julkaisutoiminta etsii uutta suuntaa: Savonia lopetti helmikuussa julkaisujen myynnin kokonaan, Laureassa, Metropoliassa ja Kareliassa julkaisutoiminta on siirtynyt tai siirtymässä kirjaston toiminnoksi. Kysyin Laurea-kirjaston uudelta julkaisusuunnittelijalta Tarja Laakkoselta hänen ajatuksiaan julkaisutoiminnasta tulevaisuudessa.