Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI
19.06.2013, 09:45

Kirjajumppa SAMKin tapaan

Vaikka kilpailu KirjastoMOVE-pisteistä on veristä, SAMKissa yritetään pitää homma hauskana. Pisteiden toivossa ja muiden amk-kirjastojen lamauttamiseksi päädyimme toteuttamaan fysioterapian opiskelijoiden kanssa ikivanhan ideamme Kirjajumpasta. Kirjajumppa lanseerattiin Satakunnan kirjastopäivän alussa. Kirjajumppa toimii erinomaisesti myös verkko-ympäristössä niin, että järjestelmien ylläpitäjät ja verkko-informaatikotkaan eivät jää ilosta osattomiksi – ei muuta kuin iPad käsiin ja nivelet pyörimään!

1. Lämmittely

Maapallon ympäri

Ota kirjasta kiinni molemmin käsin ja ala pyörittää kirjaa mahdollisimman lähellä päätäsi sen ympäri. Pidä katse eteenpäin suunnattuna. Toista sama liike vieden kirjaa vyötärön ympäri. Liikkeen aikana kirja kulkee yhdessä kädessä. Käden vaihto tapahtuu selkäpuolella.

Ota leveä haara-asento. Toista liike vielä vieden kirjaa jalkojesi ympäri kahdeksikon muodossa. Voit vaikeuttaa liikettä nostamalla jalkaa, jonka ali viet kirjan.

Tiedon kaappaus
Ota hieman hartioita leveämpi haara-asento ja pidä kirjasta kiinni molemmin käsin. Heilauta kirjaa vuorotellen alas jalkojen väliin samalla koukistaen polvia ja ylös hartioiden korkeudelle suoristamalla polvet. Pidä liikkeen aikana selkä ja kädet suorana ja katse kohdistettuna eteenpäin. Jatka liikettä heilurimaisena ja jatkuvana.

Kannat kanteen
Ota tukeva seisoma-asento. Vie kirja selän taakse pakaroiden korkeudelle. Pidä kirjasta kiinni molemmin käsin. Vie kantapäitäsi vuorojaloin kohti kirjaa.

2. Lihaskunto

Tiedon taakka

Ota hieman hartioita leveämpi haara-asento. Pidä kirjasta kiinni molemmin käsin. Kyykisty omien tuntemustesi mukaan niin alas kuin mahdollista. Samalla työnnä kirja suorin käsin eteen. Pidä selkä suorana sekä polvet ja varpaat samansuuntaisesti liikkeen aikana. Ylös tullessa nouse varpaillesi asti ja samalla työnnä kirja suorin käsin kohti kattoa.

Kirjastonhoitajan tempaus
Ota tukeva seisoma-asento. Pidä kirja yhdessä kädessä ja tuo se lepäämään hartiasi päälle. Työnnä kirja kohti kattoa suoristamalla käsi ja tuo sitten takaisin hartialle. Toista liike kummallakin kädellä.

Oikolukua
Ota tukeva seisoma-asento. Pidä kirjasta kiinni molemmin käsin. Vie kädet yläkautta niskan taakse. Kyynärpäät osoittavat kohti kattoa. Vie kirja pään yläpuolelle suoristaen kädet ja sitten takaisin niskan taakse. Kyynärpäät pysyvät koko ajan mahdollisimman lähellä päätä.

Kirjakierto
Ota tukeva seisoma-asento. Pidä kirjasta kiinni molemmin käsin vartalon edessä. Kierrä keskivartaloa vasemmalle ja sivulla suorista kädet ja työnnä kirjaa. Tuo kirja takaisin lähelle vartaloa ja toista sama oikealla puolella.

3. Venyttely

Lukutoukan jäykkä niska

Pidä kirja toisessa kädessä vartalon vieressä. Hartiat ovat rentoina. Taivuta päätäsi kirjattoman käden hartiaa kohti. Kirja toimii venytystä vahvistavana painona. Vaihda kirjakättä ja toista sama venytys toisella puolella.

Kylki Ceelle
Ota hartioiden levyinen haara-asento. Pidä kirja yhdessä kädessä. Taivuta kirjakäden puoleinen kylki kaarelle ja samalla kurota kirja pään yli vartalon jatkoksi. Tee sama toisella kyljellä.

Jalat pokkarin notkeiksi
Ota tukeva seisoma-asento. Pidä kirjasta kiinni molemmin käsin. Koukista hieman vasenta polvea ja vie samalla oikea jalka suoraksi eteenpäin. Kumarru eteenpäin suoran jalan puoleen ja liu’uta kirjaa jalkaa pitkin kohti varpaita. Liu’uta kirjaa rauhallisesti. Venytys tuntuu takareidessä. Tämän jälkeen koukista suoran jalan nilkka. Venytys tuntuu takareidessä sekä pohkeessa. Jos et saa venytystä tuntumaan pohkeessa, vie kirja suoran jalan päkiän alle. Toista venytys myös toisella jalalla.

articleRating

voteData

leaveReply

 (photo: )
Suvi Perttula ,  Kristiina Åbergin albumit  - 18.06.2013, 20:53

Kristiina Åberg – nainen joka ei pelkää tekemistä

Informaatikko Kristiina Åberg on ollut mukana kirjastotyössä amk-kokeiluvaiheen kiemuroista lähtien. Hän jää eläkkeelle syksyllä, ja meillä hänen työkavereillaan on pulma, miten varmistamme, että...

 (photo: Photographer:Marjatta Ojala)
Taina Peltonen ,  Marjatta Ojala  - 18.06.2013, 22:03

Sinikka Lehtomäki - TAMKin kirjaston terveysalan informaatikko

Sinikka Lehtomäki jää viettämään eläkepäiviä tulevan kesän jälkeen. Ajattelimme, että pitkäaikaisen kollegan ajatuksia ja kokemuksia kirjastoalasta olisi hyvä jakaa muillekin. Haastattelin...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA          (photo: )
Kirsti Karttunen ,  Kirsti Karttunen  - 18.06.2013, 20:53

Lisa Sounion neuvoja brändäyksen jaloon taitoon

Kirsti Karttunen kertoo Mikaelissa nuorkauppakamarijärjestön vuosikokouksessa esitelmöineen Lisa Sounion radikaaleista ajatuksista markkinoinnista ja brändin rakentamisesta. Lisa Sounio (s. 1970...

 (photo: )
Jussi Kärki  - 19.06.2013, 09:45

Kirjajumppa SAMKin tapaan

Vaikka kilpailu KirjastoMOVE-pisteistä on veristä, SAMKissa yritetään pitää homma hauskana. Pisteiden toivossa ja muiden amk-kirjastojen lamauttamiseksi päädyimme toteuttamaan fysioterapian...

 (photo: Future Image Oy)
Minna Marjamaa  - 18.06.2013, 20:58

Hyvää kesälomaa kaikille!

Kesänumerossa käydään mm. Lissabonissa , luetaan Theseuksesta , luodaan katsaus kahden eläköityvän kollegan uraan , kuullaan Lisa Souniota brändäyksestä sekä testataan kirjajumppaa ....

 (photo: )
Jussi Kärki  - 19.06.2013, 09:45

Kirjajumppa SAMKin tapaan

Vaikka kilpailu KirjastoMOVE-pisteistä on veristä, SAMKissa yritetään pitää homma hauskana. Pisteiden toivossa ja muiden amk-kirjastojen lamauttamiseksi päädyimme toteuttamaan fysioterapian...

 (photo: )
Hanna-Riina Aho  - 18.06.2013, 20:52

Kreodi-workshop 2.-3.10.2013

Kreodin workshop järjestetään lokakuussa 2. - 3.10.2013 Keski-Pohjanmaan opistolla Kälviällä Kokkolan kupeessa. Tavoitteena on harjoitella artikkeleiden kirjoittamista ja miettiä amkien yhteistä...