Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI

Joulunumero 4/2013

Pääkirjoitus

Artikkelit

 • (photo: )
  Teija Harju Oamk ,  Annamari Ikonen Metropolia ,  Riitta-Liisa Karjalainen ,  Hannu Kylkisalo Humak ,  Elina Laineenoja ,  Katja Laitila Hamk ,  Tanja Savolainen Savonia-amk ,  Marja-Liisa Timperi Tamk ,  Saila Veijalainen HAAGA-HELIA  - 17.12.2013, 09:09

  IL-suositus tehtiin yhteistyössä yliopistokirjastojen kanssa

  Kuluvan vuoden marraskuussa julkistettiin Suomen korkeakoulujen uusi informaatiolukutaitosuositus. Se sai alkunsa amk- ja yliopistokirjastojen yhteistyönä kesällä 2011. Suosituksen takana ovat AMKIT-pedagogiikkaryhmä, Suomen yliopistokirjastojen neuvoston Informaatiolukutaitoverkosto ja STKS:n IL-työryhmä. Lue tarkemmin, mistä prosessissa oli kyse.

 • (photo: )
  Kirsti Karttunen  - 16.12.2013, 17:41

  Helmeilevä ilta Mikkelissä

  ”Kaikki koulutukseen tulleet, käsi ylös! Kaikki luennolle tulleet, käsi ylös! Tuotan teille pettymyksen, luvassa ei ole koulutus eikä luento. Tämä on keskusteluilta. Kysyä ja keskeyttää saa jatkossa ilman kädennostoa. Pois ei pääse ellei synny keskustelua. Penkissä saa ottaa rennosti, nukkumaan ei saa ruveta.” Näin johdatteli Juhana Helmenkalastaja noin 300 päistä joukkoa maanantai-iltana ESEDUn isossa salissa. Helmenkalastaja on 39 -vuotias paljasjalkainen turkulainen ja aloitti 14 -vuotiaana kesätyöt Unionilla. Kymmenisen vuotta kului huoltoasemien palveluksessa mm. Shell Kuopion Niiralassa, josta muistuu mieleen annoksen koristelu sinapilla ja ketsupilla. Oulun lähistöllä Haapalahden Shellillä pidettiin niin hyvä huoli siisteydestä, että hääpukuinen nainenkin saattoi tankata ilman että puku oli vaarassa. Sieltä minut headhuntattiin Pukumieheen Oulussa, myyntihommiin ilman vaatealan kokemusta. Se oli uskottavuusongelma 23 -vuotiaalle baby facelle. Helmenkalastajasta tehtiin myyjän näköinen. Hän oli etsimässä eriparikannikkaiselle housuja, kun ensimmäinen varsinainen asiakas esitti pyynnön kaupungin komeimmasta puvusta. Se oli vaativa tehtävä, joka ei olisi hoitunut ilman kokeneempien apua. Kymmenisen vuotta Helmenkalastaja toimi vaatetusalalla, josta ajasta loppuosa sujui Turo Taylorin kouluttajana. Se merkitsi 300 matkapäivää vuodessa.

 • (photo: )
  Kirsti Karttunen  - 16.12.2013, 17:40

  Kirjastot – Lupa toimia eri tavalla

  Tutkimuspäällikkö vai yli-innovaatioaktivisti? Vastaanottovirkailija vai First Impression Manager?  Yritys, joka on täysin samanlainen kuin muut, ei ole uskottava. Tee joko eri asioita kuin muut tai samoja asioita eri tavalla, niin sinulla saattaa olla strategia. Omenahotellilla ei ole aulatiloja, se eroaa sillä muista hotelleista. Ikea toimii eri tavalla kuin Asko, Isku tai Masku. Kirsti Karttunen pohtii kirjaston kehittämistä

 • (photo: )
  Sinikka Luokkanen  - 16.12.2013, 17:41

  UKJ - Mitä on tehty ja miltä tulevaisuus nyt näyttää?

  Kirjastojärjestelmistä on puhuttu viime vuosina läpi Suomen kirjastosektoreiden, koska monen kirjaston järjestelmän alkavat olla vaihtoiässä. ”Kansanliikkeenä” aloittanut UKJ-hanke on kunnianhimoinen, mutta myös vaikeasti hahmottuva yhteishanke. Mitä on tehty ja miltä tulevaisuus nyt näyttää?

 • Turussa tehtiin tilasuunnittelua legoilla leikkien. (photo: )
  Anna Laakkonen ,  Anna Laakkonen ,  Hellevi Hakala  - 17.12.2013, 21:53

  Raportti kulissien takaa – näin järjestettiin tapahtuma turkulaisittain

  Oppiva kirjasto -verkosto järjesti 21.11. työpajapäivän Villisti ideoimaan ­– käyttäjät mukaan suunnitteluun / Vilda idéer – Utveckla biblioteket tillsammans med användarna . Käyttäjälähtöisestä suunnittelusta kiinnostuneita ammattilaisia eri kirjastosektoreilta saapui Turkuun. Räntäsateesta huolimatta tunnelma oli innokkaan odottava.

 • Kaisa Puttonen  - 16.12.2013, 17:41

  Esitys Istanbulissa: Laurea-kirjaston tiedonhankinnan opetuksen arvointia

  Käsittelen tässä artikkelissa Laurea-kirjaston tapoja kerätä määrällistä ja laadullista tietoa tiedonhankinnan opetuksesta ja ohjauksesta sekä kuinka tätä tietoa käytetään opetuksen kehittämiseen. Arviointitietoa kerätään eri tasoilla: henkilökohtaisella (1), kirjastoyksiöiden välisellä (2) ja kansallisella (3) tasolla. Laurea-kirjaston esitys arvioinnista pidettiin lokakuussa 2013 European Conference on Information Literacy  (ECIL) – tapaamisessa Istanbulissa . Best Practice  –kategorian esityksen otsikko oli ’Evaluating IL-teaching at Grass Roots Level’.

 • (photo: )
  Hanna Lahtinen  - 18.12.2013, 13:22

  Mobiili liikuttaa kirjastoa

  Nuori tyttö lähestyy kirjaston asiakaspalvelua ja kysyy epävarmasti, löytyykö Ebraryn kirjoihin appsia iPadille. Viittäkymmentä ikävuottaan lähestyvä tietopalvelusihteeri vilkaisee vieressään olevaa kylttiä, jossa lukee, että kysy mitä vain. Onneksi viime viikolla kollegat järjestivät koulutuksen, jossa appsit käytiin lävitse ja on ilo auttaa opiskelijaa. Vielä viime kuussa opiskelijaa olisi neuvottu hakemaan hyllystä aiheeseen liittyviä kirjoja, mutta nyt neuvotaan lataamaan Ebraryn kirjoja Bluefire’lla.

 • TAMKin joulukadulla on tunnelmaa. (photo: Marjatta Ojala)
  Hannu Hahto ,  Marjatta Ojala  - 17.12.2013, 21:53

  Finna – hän on täällä tänään

  Finnan 1.0-version julkistuspäivää vietettiin Helsingin yliopistolla lokakuussa. Samaan aikaan avattiin Kansalliskirjaston oma Finna sekä ensimmäinen AMK-kirjastojen Finna-näkymä, LAMKin masto.finna.fi. Missä Finnan kehityksessä mennään ja tuleeko Finnasta oikeasti toimiva yhden luukun palvelu? Kreodin joulunumerossa näihin kysymyksiin vastaa TAMKin informaatikko Hannu Hahto.

Matkakertomuksia

 • Eija Suikkanen  - 18.12.2013, 10:40

  Uusia näkökulmia maailmalta – vierailuviikko kirjastossa Manchesterissä

  Sain mahdollisuuden tutustua brittiläiseen ammattikorkeakoulukirjastoon Manchester Metropolitan University Libraryyn 4. – 8.3.2013 vierailulla EU:n Grundtvig-ohjelman rahoituksen turvin.

 • Hellevi Hakala ,  Annemari Ikonen  - 18.12.2013, 13:22

  Uusia lukutaitoja etsimässä Istanbulissa

  ”Informaatiolukutaito on kuollut, eläköön Informaatiolukutaito”. Tähän lausahdukseen tiivistyy pitkälti se yleinen keskustelu, jota käytiin informaatiolukutaidosta (IL) ensimmäisessä European Conference on Information Literacy (ECIL) tapahtumassa Istanbulissa. Informaatiolukutaito on muutoksessa ja sen tulisi olla kehittyvä käsite aina vain nopeammin muuttuvassa tieto- ja teknologiaympäristössä.

 • (photo: )
  Hannele Mikkola  - 17.12.2013, 23:03

  Workshop Tukholman kesäisessä saaristossa - EAHIL Workshop "Trends for the Future - Creating Strategies to Meet Challenges"

  Sain mahdollisuuden osallistua European Association for Health Information and Libraries (EAHIL) Workshopiin "Trends for the Future - Creating Strategies to Meet Challenges" . Kiinnostava matka toteutui  EAHIL:in suomalaisen sisarjärjestön BMF:n ( Bibliothecarii Medicinae Fenniae BMF ry. ) jäsenelle myöntämän LM Tietopalveluiden matka-apurahan ja työnantajan rahoituksen turvin.  BMF ry on lääke- ja terveystieteiden sekä lähialojen kirjasto- ja tietopalveluammattilaisten aktiivinen yhdistys. Yhdistys auttaa jäseniään luomaan ammatillisia verkostoja ja kehittämään ammattitaitoaan sekä järjestää koulutusta ja ylläpitää kansainvälisiä yhteyksiä. Kesäkuussa 2014 järjestetään konferenssi Roomassa!

Ihmiset

 • (photo: )
  Teija Harju  - 17.12.2013, 22:37

  “A girl gotta go to work somehow, why not get exercise while doing it.” - KirjastoMOVE-raporttien kertomaa

  KirjastoMOVE 2013 -kampanja päättyi ennen juhannusta. Helmikuun alusta toukokuun loppuun amk-kirjastolaiset liikkuivat ahkerasti ja merkitsivät liikkumisiaan HeiaHeia -liikuntapäiväkirjaan (linkki http://heiaheia.com/ ). Joukkueet lähettivät raporttinsa kesäkuussa ja arvovaltainen tuomaristo Oamkista julkisti voittajan pian sen jälkeen. Voiton vei Karelia-amk viiden hengen joukkueellaan! Karelian raportissa oli kommentti, joka kertoo voiton taustoista: "Tavoitteet ylitettiin reippaasti! Kampanjan kuluessa omaa liikkumista tuli tarkkailtua enemmän ja jopa LÄHDETTYÄ LIIKKEELLE, jotta saisi merkintöjä…" Toiseksi kampanjassa tuli Metropolia ja kolmanneksi Turku. Tuomariston koko raportti löytyy Facebookista KirjastoMOVEn sivulta. 

 • Riikka Sinisalo  - 17.12.2013, 11:34

  ”Minkäs vuoron minä itselleni tänään otinkaan?” eli työvuorosuunnittelua työntekijöiden voimin

  Päijät-Hämeen koulutuskonsernin tieto- ja kirjastopalveluissa on tänä syksynä otettu käyttöön malli, jossa kukin työntekijä täyttää oman vuorolistansa ennalta määriteltyjen ehtojen mukaan. Näin työntekijän omat vaikuttamismahdollisuudet ja työviihtyvyys paranevat ja sekä työ- että vapaa-ajan käytön suunnittelu on helpompaa.

Toimitus