Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI

Kesänumero 2/2014

Pääkirjoitus

 • Lähdön hetkellä hyvissä tunnelmissa. (photo: )
  Hanna-Riina Aho  - 19.06.2014, 13:44

  Hyvää kesää! - Tunnelmakuvia AMK-kirjastopäiviltä

  Amk-kirjastopäivät vietettiin Helsingissä neljän vuoden tauon jälkeen ja mukavaa oli. Ohjelma oli hyvin suunniteltu ja toteutettu ja oli ihana nähdä hymyileviä kollegoita ympäri Suomea. KVAK-palkinnot ja Move-palkinnot jaettiin. Ennen päiviä järjestetiin Tiedon visualisointipaja . Standeillä esiteltiin konsortion ryhmien toimintaa. Tässä lehdessä kootaan kirjastopäivien sato sekä käsitellään ajankohtaisia asioita. Hauskaa kesää ja lomaa Kreodin lukijoille ja kommentoijille! Päätoimittaja Hanna-Riina Aho

Artikkelit

 •                 (photo: )
  Kari Tianen  - 19.06.2014, 14:19

  Kirjasto ammattikorkeakoulun strategiaa tukemassa - opiskelijoiden ja ikäihmisten innostavia kohtaamisia Kirjasto Pisarassa

  Karelia-ammattikorkeakoulun kirjaston tiloissa on järjestetty viime vuodenvaihteesta lähtien erilaisia ikääntyneille suunnattuja tapahtumia. Kirjasto Pisara sijaitsee Tikkarinteen kampuksella, jonne Karelia-ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan opetus on keskitetty. Kirjaston toisen kerroksen tiloihin pystytettiin helmikuussa tilapäinen hyvinvointikulma, jossa pilotoitiin kampukselle ensi syksynä avattavan sosiaali- ja terveysalan oppimis- ja palveluympäristö Voimalan yhteyteen tulevaa hyvinvointikulmaa.

 • Onerva on Anu Liikkasen tekemä hieno markkinointianimaatio (photo: )
  Teija Harju Oamk ,  Annamari Ikonen Metropolia ,  Eerika Kaasalainen HAAGA-HELIA ,  Riitta-Liisa Karjalainen Kamk ,  Elina Laineenoja Samk ,  Tanja Savolainen Savonia-amk ,  Marja-Liisa Timperi Tamk ,  Katja Laitila Hamk  - 19.06.2014, 13:40

  Peda-pörinää

  MItä tekee Amk-kirjastojen pedaryhmä nykyään? Kevään aikana 2014 osallistuimme useampaan tapahtumaan: Finna-päivään Lahdessa, Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa (ITK) -päiville Hämeenlinnassa, Lilac-konferenssiin Britanniassa ja AMK-kirjastopäiville Helsingissä.

 • Koulutustarjonta-sivustolta löytyy tietoa myös informaatiolukutaidosta sekä koulutusten osaamistavoitteista. Kuva: Annamari Ikonen (photo: )
  Annamari Ikonen ,  Maarit Koskela ,  Susanna Rossi ,  Kaisu Sallasmaa ,  Metropolia  - 19.06.2014, 14:47

  Metropolian kirjaston koulutustarjonta uuteen kuosiin

  Kuinka voisimme parantaa kirjaston koulutusten näkyvyyttä isossa organisaatiossa? Miten löytää väylä laajempaan opettajayhteistyöhön?  Nämä kysymykset mielessä Metropolian kirjastossa koottiin koulutukset yhteen paikkaan. Syntyi Kirjaston koulutustarjonta -sivusto, sieltä löytyy kaikki!

 • (photo: )
  Hanna-Riina Aho ,  Hanna-Riina Aho  - 19.06.2014, 11:51

  TIEDON VISUALISOINTI - Viesti perille kuvana ja tarinana

  Amk-kirjastopäivät alkoivat Tiedon visualisoinnin työpajalla. Aamupäivällä kuultiin yleisesti mistä visualisoinnissa on kyse. Iltapäivällä päästiin itse kokeilemaan.

 • (photo: )
  Tiina Tolonen  - 19.06.2014, 11:43

  Voittajan on helppo hymyillä!

  Kansainvälinen julkaisuarkistoalaan keskittyvä Open Repositories  –konferenssi  järjestettiin tällä kertaa Suomessa 9. – 13.6. ja se toi Helsinkiin lähes 500 osallistujaa 40 eri maasta. OR2014 on suurin koskaan Suomessa järjestetty tämän alan tapahtuma ja teema tänä vuonna oli ”Towards Repository Ecosystems”. Theseus-asiantuntijat Tiina Tolonen , Minna Marjamaa ja Anna-Liisa Holmström osallistuivat tapahtumaan omalla posterillaan, joka otsikoitiin enteellisesti ” Open Repository Theseus – Success Story of 24 Finnish Universities of Applied Sciences ”.

 • (photo: )
  Eeva Klinga-Hyöty  - 18.06.2014, 20:04

  Verkkomaksaminen HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun kirjastossa

  Kuinka onnistuu Voyagerin ja verkkomaksamisen yhdistäminen? HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun kirjastossa asiakkaat ovat voineet maksaa myöhästymismaksunsa verkon kautta jo usean vuoden ajan. Kun HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulussa otettiin käyttöön verkkokauppa vuonna 2008, yhdeksi tuotteeksi lanseerattiin kirjaston myöhästymismaksut. Palvelun rakentamisesta kertoo tietopalvelupäällikkö Eeva Klinga-Hyöty.

 • Jussi Kärki  - 19.06.2014, 14:39

  No löytyykö sieltä Finnasta mitään?

  Finnaa on pyöritelty jo vuosikausia projektissa, mutta isommalle joukolle tämä alkaa konkretisoitumaan vasta nyt, kun asiakasliittymiä on päästy oikeasti työstämään. Kaikenlaista kivaa pystyy Finnalla tekemään, tässä vaiheessa toki pääpaino on siinä että sillä ylipäänsä jotain löytyy. AMK-kirjastoista moni on siinä vaiheessa, että asiakasliittymä on beta-vaiheessa, mutta varsinaiseen tuotantoon mennään syksyn kuluessa. Pisimmällä ovat Lahden ja Oulun amkit, joiden aineistot ovat olleet kansallisessa Finnassa jo jonkun aikaa. SAMK taisi tulla hyvänä kolmosena, samoin JAMKin aineisto löytyy kansallisesta näkymästä.

Matkakertomuksia

 • Kirsti Karttunen  - 18.06.2014, 19:51

  Kirjastot tarkan seurannan alla, 35th IATUL conference

  IATULin (The International Association of Technological University Libraries) 35. konferenssi järjestettiin tänä vuonna Aalto-yliopistossa Espoossa 2. - 5.6.2014. Puhujina oli muun muassa F-Securen Mikko H. Hyppönen, Helsingin yliopiston Maria Forsman sekä useita ulkomaisia puhujia. Tarjoan lyhyen koosteen päivien annista.

Ihmiset

 • (photo: )
  Susanna Ruohomäki  - 19.06.2014, 11:32

  Liikkuen kohti kesää – KirjastoMOVE 2014

  KirjastoMOVE 2014 starttasi tänä vuonna kevätauringon ensisäteiden pilkistäessä pihoihin. Kampanjan viimeiset kilometrit taittuivat, kun suvivirret kajahtivat koulujen juhlasaleissa. Mukaan liikkumaan lähti yhdeksän innokasta AMK-joukkuetta: Centria, JAMK, Karelia, Laurea, Metropolia, OAMK, SAMK, TurkuAMK ja XAMK. Kaikkinensa kampanja innosti liikkumaan 86 kirjastolaista. Joukkueiden kokoonpanot vaihtelivat 4 hengen porukasta aina 15 jäsenen joukkueeseen. Kevään aikana koettiin liikunnallisia hetkiä huimat 5633 tuntia.

 • (photo: )
  Hanna-Riina Aho  - 19.06.2014, 13:44

  KVAK-palkinnot jaettiin AMK-kirjastopäivillä

  AMK-kirjastopäivillä palkittiin amk-kirjastolaisia KVAK-palkinnolla. KVAK on lyhenne termistä kahden vuoden ammattikorkeakoulukirjastolainen ja palkinto jaetaan kahden vuoden välein ansioituneille kentän työntekijöille. Keitä olivat palkinnonsaajat ja mistä hyvästä heidät palkittiin?      

 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA (photo: )
  Kirsti Karttunen  - 18.06.2014, 19:52

  MITÄ sä duunaat? – opin, onnistun, otan vastuun

  Yrittäjyyskasvatuksen kehittämisfoorumi huhtikuussa 2014 Mikkelissä alkoi sillä, että Pienyrityskeskuksen Anne Gustafsson-Pesonen kyseli läsnäolijoiden ajatuksia siitä, mitä yrittäjyys on. Hän halusi tietää myös mitä yrittäjyyskasvatuksella tarkoitetaan ja mikä se strategia on. Vastauksina hän sai lauseita: ”Mukaudutaan olemassa olevaan ympäristöön, ei jäädä pois kilpailusta”, ”Positiivisen asenteen lisäämistä, mahdollisuuksien havaitsemista”, ”Mahdollisuus löytää oma suunta, intoa sen toteuttamiseen, innostamaan muitakin”, ”Yhteinen näky mihin ollaan menossa”.

Toimitus