Register
AMMATTIKORKEAKOULUKIRJASTOJEN VERKKOLEHTI

 • (photo: )
  15.12.2019, 19:46

  Toimituskunta esittäytyy jälleen

  Kreodin toimituskunta on ollut yhdessä nyt noin 1,5 vuoden ajan. Tänä aikana on ilmoille putkahtanut monta tuhtia numeroa, joiden jutuista on riittänyt iloa lukijoille kautta Suomenmaan. Lehteämme luetaan monilla tahoilla, juttumme ovat poikineet mukavasti palautetta ja kysymyksiä. Erään jutun ansiosta toimituskunta pääsi jopa tapaamaan Arene ry:n toiminnanjohtaja Petri Lempistä, joka vieraili myös Kreodin 20-vuotisjuhlaseminaarissa Oulussa. Toimituskunnan kokoonpano on kokenut muutoksia toimintakautensa aikana, joten on varmaan aika esittäytyä uudelleen!   What do you want to do ? New mail Copy   What do you want to do ? New mail Copy

 • (photo: )
  15.12.2019, 19:44

  Theseus, mitä tapahtuu vuonna 2020?

  Theseuksen hullu vuosi lähestyy loppuaan. Vuonna 2019 toteutettiin palvelun historian suurin uudistus ja sen vaikutuksia arvioidaan nyt. Ensi vuonna on tulossa lisää isoja uudistuksia: DSpace-versionpäivitys, Annifin käyttöönotto, saavutettavuus- ja PDF/A-konvertointiohjeistus sekä Theseus-toimiston uudistus. Seuraavatko hullut vuodet toisiaan?    

 • Kuva: Pete Linforth / Pixabay (photo: )
  19.11.2019, 15:55

  Tule apuun, Annif!

  Sisällönkuvailun on todettu olevan ihmiselle vaikeaa. Ihminen on subjektiivinen olento, joka näyttäytyy myös kuvailutyössä: kun kaksi eri ihmistä kuvailee saman dokumentin, vain noin 1/3 aiheista on samoja. Oman lisänsä tähän tuo käsitteiden valtava määrä sekä sanastojen muutokset. Joka vuosi kieleemme putkahtaa uusia termejä ja vanhoja määritellään uudelleen. Kuvailijan avuksi on Kansalliskirjastossa kehitetty tekstin perusteella sisällönkuvailua tuottava työkalu Annif, joka tulevaisuudessa on käytössä myös julkaisuarkisto Theseuksessa.

 • (photo: )
  01.10.2019, 13:06

  Theseuksen koulutusalojen massaeditointi ja rinnakkaistallennusohjeet valmiit - Mitä seuraavaksi?

  Tänä keväänä toteutettu neljä pitkään valmisteltua Theseus-uudistusta: Metadatapäivitys: metadata uudistettu kansallisen metadatasuosituksen mukaiseksi Kokoelmauudistus: jokaiselle ammattikorkeakoululle jäi ainoastaan yksi opinnäytetyö- ja julkaisukokoelma Syöttölomakeuudistus: Uusi Dspace-pohjainen syöttölomake sekä opinnäytetöille että julkaisuille Justus–Theseus -yhteys: Justukseen liittyneiden amkien osalta julkaisujen tallentaminen siirtyi tehtäväksi Justuksen kautta Koulutusalojen massaeditointi

 • Kuva: rawpixel.com by Pexel (photo: )
  01.10.2019, 13:06

  UUSIA VERKOSTOJA LUOMASSA – OPPILAITOSMUSIIKKIKIRJASTOLAISTEN MUSKA-RYHMÄ LUO RAJAT YLITTÄVÄÄ YHTEISTYÖTÄ

  Musiikkikirjastolaisuus on kiinteästi yhdistävä tekijä ja musiikkikirjastoissa musiikki ja kirjastotyö ovat linkittyneet toisiinsa erottamattomasti. Korkeakoulumaailmassa Suomessa musiikkikirjastolaisia on määrällisesti vähän ja hekin maantieteellisesti osin kaukana toisistaan. Vasta toimintansa aloittanut Muska-ryhmä kokoaa heitä verkostoitumaan, jakamaan tietoa ja ratkomaan yhteisiä ongelmia. Tämä artikkeli kertoo ryhmän syntymisen taustoista sekä tulevaisuuden visioista.