Pääkirjoitus: Tässä on tekoälynumero

19.11.2019

Photo by Greg Rakozy on Unsplash CC0

Kreodin toimituskunta

Annif, Iris.ai, chattibotit, Pepper - ammattikorkeakoulukirjastot hyödyntävät jo nyt eri tavoin tekoälyä. Tekoälystä puhutaan, mutta mitä tekoäly itse asiassa on ja millaisia mahdollisuuksia se tarjoaa kirjastotoiminnalle ja informaatiolukutaidon opetukselle? Tartuimme kuumaan  aiheeseen ja tarjomme asiantuntijoillemme mahdollisuuden kertoa kokeiluistaan ja onnistumisistaan.

Tämä Kreodi on toivottu teemanumero, josta löytyy useita asiantuntija-artikkeleita tekoälyn käytöstä ammattikorkeakoulukirjastossa: Minna Kivisen juttu HAMKin botin käyttöönotosta  kannattaa lukea, samoin Eeva Klinga-Hyödyn kokemuksia Haaga-Helian tekoälykokeiluista, Hanna Lahtisen kokoava artikkeli Theseuksen Varis.ai-louhinnasta ja Tiina Tolosen juttu Annifista. Lehdestä löytyy myös sarjakuva kirjastorobotista sekä tekoälykolumni, pohdintaa tekoälyn vaikutuksesta työelämään ja lukuvinkkejä tekoälyn hyödyntämisestä kirjastossa. Lisäksi mukana on kiinnostavia henkilökuvia.

Olen päätoimittajana ylpeä siitä, kuinka ammattikorkeakoulukirjastoista löytyy kiinnostusta kokeilla uutta ja kertoa omista kokeiluista muille. Kreodi haluaa tukea kokeilukulttuuria amkeissa. Toivomme, että Kreodista kehittyy keskeinen väylä uusien ideoiden ja avauksien jakamiseen. Uusista asioista voi kertoa myös ennen kuin hanke on loppu tai tuote valmis - Uutta-osiossa voi kertoa kokeiluista tai avata uusia ideoita lyhyestikin tai kuvien avulla ja ehkä löytää keskustelukumppanin aiheesta.

Tällä viikolla on Kreodin 20-vuotisjuhlaseminaari ja illallinen. Toivottavasti nautitte ohjelmasta, sitä on valmisteltu keväästä asti! tervetuloa juttelemaan Kreodin kehittämisestä toimituskunnan kanssa.

Seuraavan lehden teema on Kreodin 20-vuotinen taival. Rohkaisemme kirjoittamaan omista kokemuksista ja tulevaisuuden ideoista liittyen Kreodiin, amk-kirjastoihin tai kirjoittamiseen yleensä. Kriittinen ote on sallittu ja kannatettukin. Emme tapamme mukaan katso ylen myöskään aasinsillan kautta linkittymistä aiheeseen ja lehteen mahtuu muitakin juttuja.

Syksyn viimeinen deadline:

  • 30.11. Kreodin 20-vuotisjuhlanumero    6/2019

Muuta ohjelmaa:

  • 21.11. Kreodin juhlaseminaari ja juhlaillalinen

Palautetta lehdestä voi edelleen antaa e-lomakkeella niin nimellä kuin nimettömänä.

Kommentit

Jätä kommentti